2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Zalaapáti a legsikeresebb pályázó

2014. március 18. kedd, 17:34
Címkék:

Zalaapáti nyerte el a 2007-2103-as uniós tervezési időszakban a legtöbb támogatást a Zala megyei falvak között. Úgy érték el ezt a tiszteletre méltó első helyezést, hogy valamennyi uniós pályázati projektjük esetében tartaléklistáról indultak. A település önkormányzata és civil szervezetei a Leader program kiírásain is eredményesnek bizonyultak, ezáltal plusz 100 millió forintot fordíthattak fejlesztésekre, közösségi programokra. Pályázati sikerekkel kecsegtetett az azóta eltelt időszak is; Vincze Tibor polgármestert kérdeztük.

zalaapati iskola900 millió forint elnyert támogatással elsők a falvak között 

– Mindez azt igazolja, hogy megérte a sok fáradozás, hiszen amit most látunk a településen, az mind kitartás és feszített munka eredményeként jöhetett létre. Ezek egyike az általános iskola felújítása, ami április közepére fejeződik be, a beruházás elszámolásának határideje pedig május vége. A munkálatok ideje alatt zökkenőmentesen működött az oktatás. Épületbővítéssel egy olyan nagy befogadóképességű közösségi termet is létrehozunk, ami hiánypótló e tekintetben. A közelmúltban hatodik alkalommal megrendezett fánkkarneválon már láthatta is a lakosság ezt a teret. Az iskola rekonstrukciójával a jelenlegi önkormányzati ciklus egyik legfontosabb beruházása valósult meg. Örömmel jelenthetem be, hogy a 2007–2013-as uniós költségvetési időszakban elnyert 802 millió forint támogatással a dobogó legmagasabb fokára állhatunk a falvak között a megyében. Ennek köszönhetően számos fejlesztéssel gazdagodhat, szépülhet településünk.

zalaapati polgi– Hogyan tovább? Milyen megnyert pályázatok várnak megvalósításra?

– Egy hónap múlva megkezdjük az óvoda bővítését. A 120 millió forintos beruházásban megépül egy új épületrész, ahol a negyedik csoportszoba, tornaszoba és kiszolgálóhelyiségek kapnak helyet. Az új csoportban bölcsődei férőhelyeket is biztosítunk, várhatóan 2015. január elsejétől, segítve a munkába visszatérni szándékozó édesanyákat. Egy újabb nyertes projektünkben a meglévő kerékpárutat bővítjük nyolcszáz méteres új szakaszszal. A volt vasúti hidat kerékpáros hídra váltjuk, továbbá létesítünk egy pihenő- és rekreációs parkot, ahol felnőttek, gyerekek egyaránt játszhatnak, mozoghatnak. A Kis-Balaton könnyebb kerékpáros elérését szolgálja ez a hamarosan induló 180 millió forintos beruházás. Egy KEOP projektben a házi komposztálás népszerűsítésébe foghatunk bele. A lakosság tanfolyamokon vesz részt, az igénylőknek 250 komposztládát helyezünk ki, melyek mellé önkormányzatunk pluszban egy 120 literes kommunális edényt ad térítésmentesen. Itt említem meg, hogy 2013-ig önkormányzatunk fizette a hulladékszállítás nagy részét, melyet 2014 második negyedévtől a lakosságnak kell megtérítenie, ezért az elmúlt év végén az építmény- és házadót 45 százalékkal csökkentettük.

– A községháza melletti terület sem marad ki a fejlesztésekből.

– Valóban, a Leader-program által támogatott 10,5 millió forintos beruházásban egy háromszáz négyzetméteres rendezvényhelyszínt alakítunk ki, kis épülettel, benne raktárral és mosdókkal. Emellett a rendezvénysátrat is bővíteni fogjuk. Az iskolában létrehozott közösségi tér benti, az új rendezvényszín szabadtéri programjaink megtartását szolgálja, mégpedig jobb körülmények között. A Leader akciócsoportok átalakítása kapcsán kiemelném, hogy az Együtt Egymásért Egyesület Zalaapáti folytathatja a munkát, már nemcsak helyben, hanem az új felállás szerint 23 településen, szolgálva annak 27 ezer lakóját. S még mindig a Leader-nél maradva, a program révén közel 100 millió forint pályázati forrást tudtunk elnyerni az elmúlt időszakban. Ezt összeadva az elnyert uniós pályázatokkal, településünk 900 millió forint támogatáshoz jutott, amit óriási sikernek könyvelhetünk el.

zalaapati marc15

– Milyen lehetőségeik adódnak munkahelyteremtésre?

– Széles Gábor nagyvállalkozó tavaly decemberben megvette a helyi ablak- és ajtótokgyártó üzemet. Ezt a profilt nem folytatják, hanem más faipari tevékenységet terveznek, 10–15 főt foglalkoztatva. Egy másik vállalkozás varrodát nyitna, amellyel további munkahelyek jöhetnek lére. A foglalkoztatottak munkahelyének megtartását úgy is próbáljuk segíteni, hogy helyi és környékbeli vállalkozásokkal végeztetünk el bizonyos feladatokat, mint például az iskola felújítását. Úgy véljük, ha munkát adunk, hozzájárulhatunk azon cégek működéséhez, ahol zalaapáti lakosok dolgoznak. Megemlíteném még a téli közmunkaprogramot, amit 8–10 fővel indítottunk el. A munkaügyi központtól létszámbővítést kértünk, ami meghallgatásra talált, így közel 30 embert tudtunk bevonni. A korábbi évekhez képest ez jelentős növekedés. Munkájuk eredménye látszik közterületeink ápoltságán, ami miatt már több pozitív visszajelzést kaptunk a lakosságtól.

– A Zalaapáti Ifjú Polgára babakötvény bevezetése jó visszhangra talált.

– Nagy eredménynek tartom, hogy a babakötvény 2008-as bevezetése óta több mint száz fővel gyarapodott településünk lélekszáma. 2013-ban adtuk át az eddigi legtöbb babakötvényt 21 kisbaba részére. Az "első polgárok" idén mennek iskolába. Szeretnénk tovább vinni ezt a programot, hogy 18 éves kor után is támogathassuk fiataljainkat immár a felnőtté válásban és családalapításban. Vannak önkormányzati tulajdonú épületeink és területeink is, ahol barna- illetve zöldmezős beruházással szociális bérlakásokat alakítanánk ki, ezért bízunk abban, hogy lesznek újból pályázati lehetőségek. A lakosság megtartása valamint az intézmények fenntartásának biztosítása vezeti ezen szándékainkat, ami legalább annyira fontos önkormányzatunk számára, mint a beruházások általi településfejlesztés.

2002 óta vagyok polgármester, így hosszú időszakra tekinthetek vissza. Semmit nem kaptuk ajándékba, mérhetetlenül sok munka és erőfeszítés áll elért eredményeink mögött, amelyre joggal lehetek büszke, s amelyet közösen értünk el a képviselő-testülettel valamint a lakossággal együtt – mondta végül Vincze Tibor.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK