2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Zala megye gazdaságfejlesztési tervei

2014. december 17. szerda, 09:18
Címkék:

Az előző önkormányzati ciklus utolsó ülésén a megyei közgyűlés elfogadta Zala Megye Területfejlesztési Programját, amely átfogó stratégiai programból és részletes operatív programból áll. Elfogadásra került az a hozzávetőlegesen kétezer projektet tartalmazó lista is, amely a megyében működő települési önkormányzatok, vállalkozások, civil szervezetek fejlesztési elképzeléseit foglalja magában.

pal attila portre

 Év végi beszélgetés Dr. Pál Attilával,
a megyei közgyűlés elnökével

– A magyar kormány benyújtotta Brüsszelnek az operatív program tervezeteket, ennek véglegesítése van most folyamatban. Az előzetes várakozásoknak megfelelően várhatóan 2015 márciusában záródhatnak a tárgyalások. Bízom abban, hogy a Területi Operatív Program keretein belül olyan dokumentumot sikerült összeállítani, amely Zala megye fejlődését, gazdasági erősödését eredményezi – válaszolja érdeklődésünkre dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke, akivel a 2015-ös lehetőségekről és tervekről beszélgettünk.

– Mi valósítható meg a TOP programból, és mi az, ami ebből az uniós forrásból nem finanszírozható?

– Azt már most láthatjuk, hogy a településeknek a kérésigénye sok olyant tartalmaz, ami ebből a forrásból nem valósítható meg. Példaként említeném a sportpályák, sportcsarnokok építését, valamint azokat a vidékfejlesztéssel kapcsolatos kéréseket, melyeket korábban a LEADER-ből finanszíroztak. Ezért kell figyelni az ágazati operatív programokat, hisz ezek nyújthatnak majd további lehetőséget a kkv-k fejlesztésére, például GINOP, IKOP, VP. Zala megyébe a következő hét évben mintegy 40 milliárd forint érkezik. Úgy tudjuk, hogy a TOP forrásoknál az önrész biztosításához hazai forráskeret áll majd rendelkezésre.

– Melyek a legfontosabb feladatok 2015-ben?

– Fontos, hogy jövőre minden önkormányzat, és a megye is készen álljon olyan megvalósíthatósági tanulmányokkal, olyan projektelképzelésekkel, hogy amikor megnyílnak az operatív programok pénzügyi csatornái, a beruházások minél gyorsabban valósuljanak meg. A kormány szándékával és az állampolgárok elvárásaival összhangban természetesen a legfontosabb cél a gazdaságfejlesztés: a munkahelyek számának bővülése, termelő beruházások indítása, a kis- és középvállalkozások támogatása, a fiatalok itthon tartása. Emellett fontosnak tartjuk a vállalkozások és a lakosság számára vonzó települési környezet kialakítását.

– Mikor indulhatnak a fejlesztések?

– Ez az operatív programok végleges elfogadásától és a pályázati kiírások megjelenésétől függ. Lesznek olyan fejlesztések, melyek a tervek szerint már 2015-ben kezdetüket veszik. Úgy is fogalmazhatnék, hogy a jövő év az új uniós ciklus megalapozó éve lesz.

– Közeledik a karácsony, hogyan tölti az ünnepeket?

– Advent olyan időszak, amikor már félszemmel a karácsonyra figyelünk, amely hagyományosan családi ünnep. Még mindig meg van a karácsonyfaállítás misztikuma és a szenteste vacsorája is kiemelkedő pontja az ünnepnek. Sok Viktória, János, István ismerősöm van, ezek a névnapok karácsonyra, vagy közelébe esnek és ilyenkor egy-egy baráti összejövetel, köszöntés és kötetlen beszélgetés is az ünnep részévé válik. Szeretnék Zala megye minden lakosának áldott, békés karácsonyt kívánni, és talán a legfontosabbat: jó egészséget! – fogalmazott Dr. Pál Attila.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK