2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Vöröskeresztes feladatok

2014. december 15. hétfő, 06:55
Címkék:

A vér ajándék, adomány, amit szeretetből adnak a véradók. A karácsony közeledtével e mondat jelentősége igazán megnő, hiszen a karácsonyi és szilveszteri időszakban kevesebb munkanap áll rendelkezésre. A kórházak nem maradhatnak vér nélkül ekkor sem, ezért véradásra buzdít a vöröskereszt.

 veradas

...az év vége felé közeledve

– Alapvető feladatunk a megye vérellátásának zavartalan biztosítása, melyben nagyon fontos szempont az egyenletesség. Ezt pedig csak úgy tudjuk biztosítani, ha hetente 280–300 fő ad vért az év minden hetében – mondja Baracskai Józsefné, a Vöröskereszt Zala Megyei Szervezetének igazgatója. – Ehhez az elváráshoz kell igazítanunk a szervezést, ami több okból nem könnyű feladat. A megye aprófalvas szerkezetű, sok az 500 fő alatti település, ahol a lakosok többsége már az idősebb korosztályhoz tartozik, a fiatalok meg nincsenek otthon, mert dolgoznak. Emiatt szoktuk a kiszállásos véradásokat a helyi rendezvényekhez igazítani, mert így több embert érhetünk el. Emellett évente két alkalommal véradónapokat szervezünk a középiskolákban, ahol a 18 év feletti fiatalokat igyekszünk megszólítani.

A véradási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy többen már elérték azt a életkort (65 év), amikor már nem adhatnak vért, vagy megbetegszenek és gyógyszereket szednek. Nem kedvez a véradásnak a tavaszi és őszi járványos megbetegedések időszaka sem. Mindezek miatt nagyon fontos, hogy minél több fiatalt győzzünk meg a véradás fontosságáról.

– Hogyan próbálják elérni őket?

– Az elidősödéssel tulajdonképpen az a biztonság szűnik meg, amit a többszörös véradók jelentettek a rendszerben. A fiatalok bevonásával ezt a biztonságot kell újból megteremtenünk. A közösségi oldalakon is próbáljuk elérni őket, sajnos egyelőre kevés eredménnyel, mert vagy külföl-dön tartózkodnak, vagy itthon költöztek el más megyékbe. A fiatalok megnyerése érdekében nagyon fontosnak tartjuk, hogy még inkább jelen legyünk az általános iskolákban, hogy a gyerekek megismerjék a vöröskereszt munkáját, a vérellátás biztosításában betöltött nélkülözhetetlen szerepét. Erre jó alkalmak az egészségnapok, elsősegélyversenyek és egyéb programok, melyeken úgymond igyekszünk belopni szemléletükbe a véradás fontosságát.

– Közeleg a tél, több feladatot ad a rászorulók segítése.

– A szociális ellátórendszer nagy kihívása a téli időszak, amikor is fel kell kutatni a hajléktalanokat és meg kell őket győzni arról, hogy mielőtt súlyos egészségkárosodást szenvednek, éljenek a szálláslehetőséggel. Bővítettük a férőhelyek számát, és elindítottuk már a teajáratot.

Az utcán élő hajléktalanok társadalmi visszailleszkedését segítjük a TÁMOP 5.3.3.-as pályázati projektünkben Zalaegerszegen és Nagykanizsán. Ez egy nagyon komoly vállalás, mert fő feladatunk, hogy munkába állítsuk őket, és ehhez OKJ-s képzésekbe is irányítsuk őket. Elhelyezkedésük segítése mellett albérleti támogatást is adunk 3-4 és 6 hónapon át. A végső cél az, hogy dolgozzanak, és a kapott fizetésből képesek legyenek fenntartani az albérletet. A programba összesen 30 főt vonunk be, közülük 8 főt már elhelyeztünk az elsődleges munkapiacon.

A TÁMOP 5.3.8.-as pályázati projektünkben a megváltozott munkaképességű embereknek segítünk munkahelyet találni. Ebben az a kihívás, hogy olyan munkakört találjunk számukra, melyet el tudnak látni, és emiatt persze sikerélményhez is juthatnak. Feladatunk az, hogy kiközvetítsük őket a munkáltatókhoz, segítünk a szükséges papírok beszerzésében, és felkészítjük őket az állásinterjúkra. Az elhelyezkedés után figyelemmel kísérjük munkavégzését, egészségi állapotát, továbbá olyan közösségekbe próbáljuk irányítani őket, ahol megbeszélhetik problémáikat, örömeiket sorstársaikkal. A programba összesen 45 főt vonunk be Zalaegerszegen, Nagykanizsán, Keszthelyen és Zalaszentgróton.

Az év vége fele közeledve a Zala Megyei Vöröskereszt nevében szeretnék köszönetet mondani valamennyi véradónak és munkánkat segítőknek, békés karácsonyi ünnepeket és boldogabb új esztendőt kívánva valamennyiünknek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK