2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Vonyarcvashegy a fürdőzők zarándokhelye

2012. május 29. kedd, 17:30
Címkék:

A nyá­ri sze­zon nagy­ha­tal­mú be­fo­lyá­so­ló­ja az idő­já­rás ma­rad, a rosszabb gaz­da­sá­gi hely­zet vi­szont fel­te­he­tő­leg nem árt majd a ba­la­to­ni tu­riz­mus­nak – osz­tot­ta meg op­ti­mis­ta prog­nó­zi­sát Pé­ter Kár­oly, Vonyarc­vas­hegy pol­gár­mes­te­re. Hozzáfűzte: a Nyu­gat-Ba­la­ton egyik leg­nép­sze­rűbb strand­ja: a vonyarcvashegyi lí­dó­sí­tott plázs mos­tan­ra meg­újult, au­to­ma­ta ön­tö­ző­rend­szer­rel "dú­sí­tott" zöld­fe­lü­let­tel és ren­ge­teg att­rak­ci­ó­val vár­ja a nya­ra­ló­kat. 

 vonyarcvashegy net2

A kultúra, a sport, a természet kedvelőit is várják

Köz­ked­velt­ség­ét már nem csak a ho­mo­kos part­sza­ka­szá­val, gyer­mek­me­den­cé­jé­vel, az EU-kom­for­tos já­té­ka­i­val, az óri­ás­csúsz­dá­já­val, a ját­szó­há­zat ve­ze­tő animá­torokkal vív­ta ki, ha­nem a sze­zon­ra el­ké­szült lát­vá­nyos fej­lesz­tés­sel: a fel­nőtt ját­szó­tér­rel is. Ne­he­zebb volt-e a föl­ké­szü­lés a fő­idény­re? – tu­da­kol­tuk elöl­já­ró­ban a pol­gár­mes­ter­től. 

– Elég erős a tu­risz­ti­kai sze­rep­lők kö­zöt­ti ver­sen­gés. Csak az tud a víz fö­lött ma­rad­ni, aki fej­leszt, mo­der­ni­zál, új­já­te­remt. A tu­ris­ták igé­nye­it csak egy­re kor­sze­rűbb szol­gál­ta­tá­sok­kal le­het ki­elé­gí­te­ni, ezért ná­lunk az elő­ző évek­ben meg­szo­kott­nál jó­val di­na­mi­ku­sabb volt a fő­sze­zon­ra va­ló fel­ké­szü­lés tem­pó­ja. A köz­ség­ben élő vál­lal­ko­zók és a fa­lu te­le­pü­lés­üze­mel­te­té­si cso­port­ja is ak­tí­van ki­vet­te ré­szét a meg­nö­ve­ke­dett fel­ada­tok­ból. A Szent Mi­hály-domb Vé­dő Egye­sü­let a ré­gi te­me­tő mel­let­ti utat és a domb kör­nye­ze­tét ál­lít­ja hely­re bok­rok, cser­jék, dísz­nö­vé­nyek ül­te­té­sé­vel. Az ön­kor­mány­za­tunk az Arany­híd Hor­gász­egye­sü­let­tel és a Ba­la­to­ni Ha­lá­sza­ti Nonprofit Zrt.-vel kö­zös együtt­mű­kö­dé­si meg­ál­la­po­dást ír alá, mely­nek ré­vén a most még gon­do­zat­lan, el­ha­nya­golt zagy­ka­zet­tán egy szép hor­gász­pa­ra­di­csom lé­te­sül, ami az elő- és utó­sze­zon­ra is ki­ha­tás­sal lesz. A víz­ügyi igaz­ga­tó­ság és az MNV Zrt. is vár­ha­tó­an ál­dá­sát ad­ja ar­ra, hogy el­ké­szül­het a tó egyik leg­szebb hor­gász­he­lye. A most még ga­zos te­rü­le­tet le­ka­szál­juk, rend­be tesszük, ren­de­zet­té, kul­tu­rált­tá ala­kít­juk, s jó gaz­dái le­szünk a csa­lá­nos, bo­zó­tos te­rü­let­nek.

vonyarcvashegy net3

Új­ra be­ne­vez­tünk a "Kék Hul­lám Zász­ló" prog­ram­ba; a Vi­rá­gos Ma­gyar­or­szág­ért te­le­pü­lésde­ko­rá­ci­ós ver­seny­moz­ga­lom­ban jobb eséllyel kí­vá­nunk in­dul­ni, ezért idén a vi­rá­go­sí­tást egy he­lyi vál­lal­ko­zó vég­zi, aki új stí­lust, új ar­cu­la­tot kí­ván ad­ni a ki­emelt köz­te­rek­nek. A sze­zon szer­ve­zé­si fel­ada­ta­i­ból a ci­vil szer­ve­ze­te­ink is ere­jük­höz mér­ten, na­gyon ak­tí­van ki­ve­szik a ré­szü­ket. Együtt­mű­kö­dé­sük nél­kül nem is men­ne a fő­idény­re va­ló tö­ké­le­tes fel­ké­szü­lés. Ha si­ke­res lesz a Bakony­erdő Zrt. pá­lyá­za­ti pro­jekt­je, ak­kor meg­újul a Cse­ri-ka­pu. Az er­dei tu­riz­must erő­sí­ti majd egy új ven­dég­fo­ga­dó kő­épü­let épí­té­se eső­be­ál­ló­val, sza­lon­na­sü­tő­vel, ját­szó­tér­rel.

– Idén is nagy hang­súlyt he­lyez­nek a stran­dok fej­lesz­té­sére?

– A he­lyi tu­risz­ti­kai egye­sü­let az ön­kor­mány­zat se­gít­sé­gé­vel egy pá­lyá­za­tot nyert, így a strand fö­ve­nyes ré­szén ha­ma­ro­san fel­ava­tunk egy fel­nőt­tek szá­má­ra lét­re­ho­zott kültéri fitneszpar­kot. A ví­zi­sípá­lya előtt ne­gyed ki­lo­mé­ter hossz­ban el­ké­szült egy par­ti sé­tány. A fa­lu büsz­ke­sé­ge a fa­fa­ra­gó tá­bor, akik Ma­jor La­jos szak­mai ve­ze­té­sé­vel év­ről év­re szebb­nél szebb al­ko­tá­sok­kal ruk­kol­nak elő. Idén az ér­dek­lő­dés­re te­kin­tet­tel már két fa­fa­ra­gó tá­bor is in­dul. Ők ké­szí­tet­tek né­hány olyan de­ko­ra­tív fa­rag­ványt, ame­lyek nem csu­pán esz­té­ti­ku­sak, de al­kal­mi ülő­hely­ként dí­szí­tik majd a stran­dot. Az itt bü­fét üze­mel­te­tők kö­zül ket­ten is in­dul­tak, és nyer­tek pá­lyá­za­ti for­rást, az öt egy­sé­get ma­gá­ban fog­la­ló ker­ti bü­fé­sor tel­jes meg­újí­tá­sá­ra. A ven­dég­lá­tó­he­lyek fö­lött el­ké­szí­tet­tek egy pom­pá­za­tos eme­le­ti te­raszt, ahon­nan kü­lön­le­ges pa­no­rá­ma nyí­lik a nagy víz­re. A ter­vek sze­rint ősz­re az összes bü­fé kí­vül-be­lül fel­újí­tást nyer. A strand­be­lé­pők árát csak mi­ni­má­lis szin­ten emel­tük.

Az ide­gen­for­gal­mi adó mér­té­ke (380 Ft/fő/ven­dég­éj­sza­ka) pe­dig iga­zo­dik a za­lai Ba­la­ton-part töb­bi te­le­pü­lé­sén meg­szo­kott­hoz. Stran­dun­kon év­ről év­re több tíz­ezer ven­dég for­dul meg, akik iga­zol­ni tud­ják a szín­vo­na­las szol­gál­ta­tá­so­kat. A Lidó strand csa­lád- és ven­dég­ba­rát ani­má­ci­ó­ja a csa­lád min­den tag­ját vár­ja. A fel­nőt­tek dé­le­lőt­tön­ként aerobikkal in­dít­hat­ják a na­pot, hogy dél­után fel­fris­sül­ve strandröpi-, tol­las-, ké­zi­lab­da- és fo­ci-, vagy akár pó­ker­baj­nok­sá­gok­ba ne­vez­hes­se­nek be. A moz­gást sze­re­tők is meg­ta­lál­ják a szá­mí­tá­su­kat. Meg­ke­re­sett ben­nün­ket a nem­zet­kö­zi strand­ké­zi­lab­da-szö­vet­ség és az or­szá­gos strand­ké­zi­lab­da-szö­vet­ség ve­ze­tő­sé­ge, hogy baj­nok­sá­ga­ik szín­he­lyé­ül je­löl­jék ki a ki­tű­nő­en kar­ban­tar­tott pá­lyá­in­kat.

Nem­zet­kö­zi strand­ké­zi­lab­da- tor­na 06.30–07.01. kö­zött, az or­szá­gos strand­röp­lab­da baj­nok­ság pe­dig 07.13–07.15. kö­zött ke­rül le­bo­nyo­lí­tás­ra. Vonyarc­vas­hegy az ak­tív tu­riz­mus ve­ze­tő sze­rep­lő­je kí­ván ma­rad­ni, ezért is vesszük öröm­mel, hogy a strand­röp­lab­da-és a strandfocibaj­nok­ság hely­szí­nét is mi biz­to­sít­hat­juk, ezért ügye­lünk a sport­ho­mok szab­vány sze­rin­ti mi­nő­sé­gé­re, a pá­lyák gon­do­zá­sá­ra.

vonyarcvashegy net1

– A köz­ség éle­tét nya­ran­ta prog­ra­mok so­ka­sá­ga te­szi pezs­gő­vé, szí­nes­sé...

– Ez most sem lesz más­képp. A für­dő­zés mel­lett szám­ta­lan szín­vo­na­las szol­gál­ta­tás biz­to­sít­ja a gond­ta­lan pi­he­nést: szörf­is­ko­la, ví­zi­sí­pá­lya, ví­zibi­cik­li, mi­nigolf, csó­na­ká­zás, vi­tor­lá­zás, ját­szó­tér, hor­gá­szás, bü­fék, ét­ter­mek. A ta­va­lyi­nál is több ze­nés és szó­ra­koz­ta­tó ren­dez­vény szer­ve­zé­sét ter­vez­zük a vál­lal­ko­zók­kal és a ci­vi­lek­kel össze­fo­gás­ban. A szép­ség­ver­seny­től kezd­ve, az éj­sza­kai kon­cer­te­ken át, a már­kafüg­get­len au­tótuning-ki­ál­lí­tás és vá­sá­rig sok­fé­le att­rak­ció vonz­za majd a ven­dé­ge­ket.

Lesz dodzsemverseny, wake­board party tá­bor, Szent Iván-éji tűz­gyúj­tás, nem­zet­kö­zi petanque- baj­nok­ság, és több kon­cert ke­rül meg­ren­de­zés­re a Szent Mi­hály-dom­bi ze­nés es­ték ren­dez­vény­so­ro­zat ré­sze­ként. Au­gusz­tus vé­gén meg­nyí­lik az if­jú szob­rá­szok mű­vész­te­le­pe. Ha­gyo­má­nyos ren­dez­vé­nye­ink is vissza­kö­szön­nek: XX. Nem­zet­kö­zi Mű­vész­te­lep (07. 27–08. 06.) nem­zet­kö­zi kéz­mű­ves és sör­fesz­ti­vál 06. 29 –07. 01.); strandröpi baj­nok­ság (07. 13–14–15.); bo­ros for­ga­tag (07. 24–29.); 40 Ha­lász em­lék­nap (08. 03–04–05); fú­vós­ze­ne­ka­ri talál­ko­zó (08. 04.); cse­me­ge­sző­lő- fesz­ti­vál (aug. 17–20); "Moz­dulj Ba­la­ton" zá­róren­dez­vé­nye (aug. 11–12.) .

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK