2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

VII. Pogányvári Borverseny és Bornap

2014. június 05. csütörtök, 16:38
Címkék:

A Pacsa és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás, a HOFEKA Kft. valamint a Közép-Zala Gyöngyszemei Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület támogatásával Dióskál Község Önkormányzata és a helyi kulturális egyesület közösen, május legvégén szervezte meg a VII. Pogányvári Borversenyt és Bornapot.

dioskal net

Vigasság versenybor kóstoltatással

A program a rendezvénysátorban felállított alkalmi oltárnál ünnepi szentmisével kezdődött, ahol a Mennyei Atya és Szent Orbán segítő közbenjárását kérve, Farkas László plébános a megjelent hívekkel együtt imádkozott a bőséges szőlőtermésért és a kedvező időjárásért. A Káli-, az Ungi- és a Pogányvári-hegyen továbbá a környéken termelt ízletes szőlő népszerűsítésére és az abból készült kitűnő bor hírverésére a térség vállalkozó szellemű boros gazdái körében ezúttal is borversenyt hirdettek, amelyre saját termésű nedűkkel lehetett nevezni. A Zalai Borút tagtelepülésének legfinomabb nedűit ez alkalommal is bronz, ezüst és arany minősítésű oklevéllel jutalmazták.

A Zalai Da Bibere Borlovagrend tagjainak és a Balatoni Borbarát Hölgyek ünnepélyes bevonulásával kezdődő gasztro-kulturális rendezvényen Kluczer János dióskáli polgármester mondott köszöntőt. Mint kifejtette: a kistérségben egyre többen foglalatoskodnak a szőlő művelésével, a bor előállításával. Tiszteletet érdemel a szorgalmas termelők izzadtságos, áldozatkész munkája és a befektetett munka eredményeképpen dicsőség övezi a hordóban érlelt nemes italt, hisz az a kóstoláskor, örömöt, elégedettséget, jókedvet varázsol a bort fogyasztók és a bort előállítók arcára, szívébe.

Megnyitójában Vigh László országgyűlési képviselő, a Közép-zalai egyesületi elnöke kiemelte: a bemutatott szentmise is erősíti hitünket az értékteremtő munkánkban, magunkban, a családunkban, a szomszédunkban, a településünkben, az országunkban. A borverseny mostanra a helyi kultúra részévé vált. -A szőlőműveléssel, borkezeléssel, bor előállítással kapcsolatos tudást és óriási tapasztalatot a termelőknek át kell adni a fiataloknak is, hogy a vidék jövője biztosított legyen – mondta el.

Szládovics László, a borbírálók nevében kiemelte: a zsűri elé 73 nagyon kellemes, igazán finom borminta (52 fehér, 5 rozé, 16 vörös) került. Egy húsz pontos bírálati rendszert alkalmazva kiosztottak 8 nagyarany-, 18 arany-, 29 ezüst-, 20 bronz-minősítést és hat bort jutalmaztak elismerő oklevéllel. Végvári Kálmán dióskáli termelő kapta a térség legjobb fehérborának járó elismerést, Kulda Béla nemessándorházi termelő pedig a "Térség Vörösbora" címmel büszkélkedhetett. "A minták 64 százaléka lett ezüst-, vagy aranyérmes, ami elismerésre méltó"- tette hozzá.

A szőlő és a bor jegyében folklórműsorok keresték a közönség kedvét. Nagyon örültünk, hogy idén több mint 70 minta érkezett –mondta dr. Csikós Andrea Dóra, a Közép-Zala Gyöngyszemei VKE munkaszervezet vezetője, hiszen a szőlőtermesztés egyik meghatározó mezőgazdasági tevékenysége térségünknek-bár mára inkább csak az idősebb generáció foglalkozik vele. Éppen ezért a következő LEADER időszakban 2014-2020 szeretnénk a turizmust és a gasztronómiát valamint a hagyományőrzést is magában foglaló, komplex, a helyi feldolgozó ipart erősítő projekteket támogatni. Jelenleg is folyik a térségi tervezés és felkészülés a következő pályázati ciklusra.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK