2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Védeni és menteni

2012. március 07. szerda, 16:05
Címkék:

A polgári védelem napja alkalomból három szervezet vezetőjét tüntették ki a közelmúltban. A központi jubileumi ünnepségen kiemelkedő polgári védelmi szolgálatuk elismeréséért kitüntetést vehetett át Jánoki Lajos, a Zalaegerszegi Különleges Mentők, Horváth Csaba, a lenti Leko-Rescue Műszaki Mentők vezetője valamint Bagyó Sándor, a balatoni strandokra is ügyelő Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke.

polgved nap

Ünnepség a polgári védelem napján

A polgári védelem nélkülözhetetlen szerepet tölt be a veszélyhelyzetek elhárításában, kezelésében, az emberek anyagi javainak és életének megóvásában, segítve a hivatásos állomány munkáját – hangsúlyozta Wéber Antal, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a zalaegerszegi ünnepségen. Kiemelte, a 2012. január elsején életbe lépett új katasztrófavédelmi törvény a polgári védelem szerepét, hatáskörét is újra szabályozza, ezért most az átszervezésekből eredő feladatokra és a felkészülésre helyezik a hangsúlyt. Zalában több ezren, a települések lakosságának mintegy tíz százaléka vesz részt önkéntes és köteles alapon a polgári védelemben. A katasztrófavédelem egyik legfontosabb feladata megelőző időszakban a lakosság folyamatos és megfelelő szintű felkészítése, és ebben nagy feladat hárul rájuk.

Az ünnepségen Karoczkai János tűzoltóezredes felidézte a jogelőd szervezet, az 1935-ben alapított Magyar Légoltalom történetét, hangsúlyozva azt, hogy a katasztrófák megelőzése és az ellenük való védekezés nemzeti ügy, államigazgatási feladat. Ezért is jelentős előrelépés az új törvény, mely a védelmi szervezeteket a katasztrófavédelem egységes irányítása alá vonta. Kiemelten beszélt az iparbiztonsági jog- és hatáskörök átalakításáról, így a januártól működő egységes iparbiztonsági hatóságról.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK