2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Városrehabilitáció Virágudvarral

2014. március 26. szerda, 10:18
Címkék:

Hivatalosan is megnyílt a komplex belváros rehabilitációs program 2. üteme Zalaegerszegen. A Dísz tér, a városháza előtti tér, a Vásárcsarnok és a Virágudvar felújítását, valamint a belvárost tehermentesítő út továbbépítését, és 15 üzlet homlokzatának egységesítését magába foglaló projekt várhatóan 2014 őszén fejeződik be. A részletekről sajtóbejárás keretében számoltak be a város vezetői a piac melletti Virágudvarnál, ahol épp zajlanak az építési munkálatok.

viragudvar 1

Április végén indul a Dísz tér átépítése is

Mint azt Vigh László országgyűlési képviselő elmondta: a projekt elemei közül a Virágudvar az, amelyik 70 százalékban már elkészült. Az építkezést segíti a kedvező időjárás is. Reméli, hogy a zalaegerszegiek kedvelt helye lesz majd ez az üzlet.

Gyutai Csaba polgármester szerint a város egyik érdekes színfoltja lesz a Virágudvar, és a folyamatosan fejlődő Piac tér. A program többi elemével kapcsolatban úgy nyilatkozott: a leglátványosabb változáson minden bizonnyal a Dísz tér esik majd át. A felújítással egy régi álom válik valóra, hiszen egy impozáns, pihenésre és szórakozásra egyaránt alkalmas közösségi tere; vagyis igazi főtere lesz Zalaegerszegnek. A városrehabilitáció összköltsége közel 750 millió forint, melynek 97 százaléka uniós forrás, a többi három százalék pedig önerőből valósul meg.

viragudvar 2

Bertók Sándor a rehabilitációs projekt előzményeiről is beszélt

Balaicz Zoltán alpolgármester, a térség önkormányzati képviselője szintén örömtelinek tartja a fejlesztéseket, hiszen mint fogalmazott: gyerekkorában sok időt töltött ezeken a belvárosi utcákon, és a piac körül, így jó látni hogyan változik, fejlődik a környék.

Bertók Sándor főépítész felelevenítette a belváros rehabilitációs program előkészületeit is, és megköszönte a civilek, szakmai szervezetek és a lakosság segítségét. Az egyes terveket már 2006-óta folyamatosan hirdeti a város különböző fórumokon, így a zalaegerszegiek időben értesülhettek a készülő változásokról, és több nyilvános vita alkalmával véleményezhették is az elképzeléseket. A Dísz tér megújításán túl a rehabilitációs program egyik nem titkolt szándéka volt az is, hogy a Kazinczy tér mögötti részt, és a Piac teret - vagyis az egykori városmagot - újra beintegrálják a belvárosba. Mint mondta: sajnos a 70-es évek hibás városfejlesztése a Balatoni és a Rákóczi út kiépítésével elvágta ezt a részt a belvárostól, megszüntetve így a Kazinczy teret, ami a Zalaegerszeg egyik fontos színhelye volt.

A Virágudvar építése néhány hónapon belül befejeződik, április végén pedig elindul a Dísz tér és a városháza előtti tér átépítése is. A közbeszerzési eljárások már zajlanak.

viragudvar 3

A város vezetői megtekintették az épülő virágudvart

Ami az épülő Virágudvart illeti: a tervezésnél szempont volt, hogy az épület illeszkedjen a Vásárcsarnokhoz, és egy egységes épületegységet alkossanak. Ugyanakkor önállóan is üzemelhessen. A háromszög alakú területen a nyitott és zárt terek váltakozva szolgálják majd ki a vevőket, hiszen udvari és fedett elárusítórészt is kialakítanak. A főépület a Munkácsy és a Szeglet utcák sarkán épült fel, mindkét irányban nyitott ablakkirakatokkal.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK