2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Változó húsvéti szokások

2014. április 20. vasárnap, 09:23
Címkék:

A húsvét a keresztények egyik legfontosabb ünnepe, a Krisztus-központú kalendárium központi főünnepe. A Biblia szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vagyis vasárnap feltámadt. A húsvét szó nevének eredete Jézus sivatagi böjtjének emlékére tartott negyvennapos nagyböjt lezárulását jelzi; azaz amikor már lehetett "húst magunkhoz venni". A húsvéthoz egyházi szokások, és néphagyományok sora kapcsolódik. Húsvétvasárnap már délelőtt ünnepi szentmisét tartottak, sőt régen húsvét ünnepe nem egy napig, hanem nyolc napon keresztül tartott. Utána még pünkösdig húsvéti idő volt.

husvet 1

A népszokások közül ehhez a naphoz tartozott az ételszentelés hagyománya. A délelőtti misére letakart kosárral mentek a hívők, melyben bárányhús, kalács, tojás, sonka és bor volt. A húsvéti bárány Jézus áldozatát, a bor Krisztus vérét jelképezi. A tojás pedig az újjászületés jelképe. Az egészben főtt tojás ugyanakkor a családi összetartást is jelképezi. A magyar néphagyomány szerint a családtagoknak együtt kellett elfogyasztaniuk a húsvéti tojásokat, hogy ha valamikor eltévednének az életben, mindig eszükbe jusson, hogy kivel fogyasztották el a húsvéti ételeket, és mindig hazataláljanak.

husvet 2

Húsvét hétfőhöz is sok népszokás tartozott, ilyen például a locsolkodás és a hímes tojás ajándékozása. A víz megtisztító, megújító erejébe vetett hit az alapja ennek a szokásnak, mely aztán idővel, mint kölnivízzel való locsolás maradt fenn napjainkig.

husvet 4

A szokások napjainkban sokat változtak, modernizálódtak. Egyre nagyobb hangsúly van a húsvéti dekorációkon, amikkel már gyakran hetekkel húsvétvasárnap előtt feldíszítik a lakásokat. A népies motívumok mellett már vidám grafikai megoldások is vannak a tojások festésére, díszítésére.

husvet 3

A böjti szabályok is sokat enyhültek, és a locsolkodás hagyománya is kezd veszíteni az erejéből, főleg a városokban. Ami viszont még mindig nagy népszerűségnek örvend a szokások közül, az a sonka, tojás és kalács közös elfogyasztása húsvét vasárnapján.

(Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%BAsv%C3%A9t)

Minden Kedves Olvasónknak Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánunk!

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK