2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Ünnepi közgyűlés és fesztiválnyitó

2012. május 11. péntek, 15:23
Címkék:

Ünnepi szentmisével, majd Kovács Károly egykori polgármester emlékművének megkoszorúzásával vette kezdetét a város napi megemlékezés. 127 évvel ezelőtt lett Zalaegerszeg rendezett tanácsú város, s ekkor választották meg az első polgármestert is, Kovács Károly személyében. A város napja a rendszerváltozás óta május 13-a, hiszen 1885-ben ezen a napon állt fel a képviselőtestület. Az elmúlt évtizedekben, az erre az alkalomra rendezett programsorozatokból nőtte ki magát az Egerszeg Fesztivál, mely immár tizennyolcadik alkalommal kerül megrendezésre.

feszt-nyit 1

Emlékezés az építőkre: posztumusz díszpolgári cím Mindszentynek

A hagyományokhoz híven idén is ünnepi közgyűléssel emlékeztek meg a városépítő elődökről, ahol átadásra került a díszpolgári cím és a Pro Urbe díj is. Ebben az évben posztumusz díszpolgári címet kapott Mindszenty (Pehm) József érsek, bíboros, hercegprímás, aki 1921-től 1944-ig a megyeszékhely plébánosa volt. A Pro Urbe díjat pedig Devecz Miklós mérnök, a Parking Kft. ügyvezetője kapta.

feszt-nyit 3

Koszorúzással kezdődött a nap a Kovács Károly téren

Az ünnepség díszvendége volt Márfi Gyula veszprémi érsek, és Dr. Veres András, szombathelyi megyéspüspök is. A közgyűlésen részt vettek Zalaegerszeg testvérvárosait képviselő delegációk tagjai, valamint Mindszenty József leszármazottai; köztük szülőfalujának, Csehimindszentnek a polgármestere Fukszberger Imre, és Dr. Pehm József atya.

Gyutai Csaba polgármester ünnepi beszédében kiemelte: a város napja - vagyis Zalaegerszeg jelképes születésnapja - a legszebb, legfontosabb ünnepünk. Azokra az ismert, vagy elfelejtett elődökre emlékezünk ilyenkor, akik megvetették kedves településünk alapjait. Köszönet jár azoknak, akik az első épületeket emelték, akik várat húztak a támadó török ellen, akik a járványok és a természeti csapások után újraálmodták a várost, s akik utána is és ma is építik, csinosítják otthonunkat. Joggal mondhatjuk, hogy ez a nap, az "építők" ünnepe. A polgármester számos nagy elődöt (Padányi Bíró Márton, Wlassics Gyula, Keresztury Dezső, Pais Dezső Degré Alajos, Ruszt József) említett, majd hozzátette: Mindszenty József és Devecz Miklós kitüntetésével újabb két nagy építővel gyarapodik a közösség. Mint fogalmazott: Mindszenty emlékét nemcsak tisztelői őrzik, hanem az általa megálmodott zalaegerszegi épületek, és a szellemiségét ma is hordozó civil közösségek és a helyi kulturális élet is. Devecz Miklósnak pedig nemcsak a lokálpatriotizmusa példaértékű, hanem az elektronikai ipar letelepítésében, a helyi gazdaság fejlesztésében és a felsőfokú műszaki képzés megteremtésében végzett tevékenysége is.

A polgármester bízik benne, hogy ezután is minél többen követik az elődök és a jeles kortársak szellemiségét, s együtt dolgozunk a város további építésén.

Dr. Veres András megyéspüspök Zalaegerszeget és Mindszenty emlékét köszöntő beszédében elmondta: a posztumusz díszpolgári cím adományozásával régi adósságot törleszt a város. Az egyháznak is, és a civil társadalomnak is rengeteg adóssága van még azonban a hercegprímás felé. Mivel 2012 jubileumi év - hiszen 120 évvel ezelőtt született Mindszenty - megvan a lehetőségünk arra, hogy bepótoljunk valamit ezekből a hiányosságokból. Annál is inkább, mert a bíboros, jó keresztényhez méltón nemcsak a hívőkről akart gondoskodni, hanem minden rászorulóról. Munkája során arra törekedett, hogy rámutasson a társadalmi igazságtalanságokra, hiányokra, s támogassa azokat, akiknek szükségük volt a segítő kézre. A mostani díj ezért egy köszönet is egyben ezért a munkáért.

feszt-nyit 2

Egyházi méltóságok jelenlétében adták át a posztumusz díszpolgári címet

A posztumusz díjat Stróber László apátplébános, esperes, a Mária Magdolna Plébánia Hivatal vezetője vette át a polgármestertől. A kitüntetést megköszönve elmondta: Mindszenty szájában nem volt hamisság, szívében pedig nem volt kettősség. Ezért lehet élete és munkássága példaértékű számunkra. Olyan személyiség volt, aki szeretetével és munkabírásával ma is erőt tud adni a mindennapi munkához.

A Pro Urbe díjat átvevő Devecz Miklós - aki többek között a megyeszékhely foglalkoztatási helyzetének javításáért, és az egyik legnagyobb multinacionális cég letelepítéséért, és fejlesztéséért kapta a jutalmat - elmondta: mindig Zalaegerszegért tevékenykedett. Akkor is szülővárosára gondolt, mikor más kontinenseken és országokban élt, s büszke arra, hogy zalaegerszegi lehet. A díjjal járó jutalmat két közalapítványnak - a Zalaegerszeg felsőfokú Oktatásáért Közalapítványnak, és a Pannon Fejlesztési Alapítványnak - ajánlotta fel.

Az ünnepi közgyűlés a testvérvárosi delegációk köszöntőjével, majd a címzetes főtanácsosi, szakmai tanácsadói és szakmai főtanácsadói címek átadásával zárult.

feszt-nyit 4

Gólyalábasok nyitották meg a fesztivált

A délután folyamán a debreceni ORT-KI Báb- és Utcaszínházi társulat bemutatójával, és egy játékos felvonulással hivatalosan is megnyílt a XVIII. Egerszeg Fesztivál

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK