2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Ünnepi közgyűlés a város napján

2013. május 18. szombat, 09:31
Címkék:

Minden településnek vannak olyan jeles napjai, amikor az értékek teremtőit ünneplik. Számunkra ez az alkalom május 13-a, hiszen 1885-ben ezen a napon fejeződött be Zalaegerszeg rendezett tanácsú várossá nyilvánítása, ekkor állt fel először képviselőtestület, és ekkor választották meg az első polgármestert, Kovács Károlyt - kezdte megemlékezését Gyutai Csaba polgármester.

diszkozgy

Megemlékezett a város első polgármesteréről, akinek olyan várostörténeti jelentőségű döntések kapcsolódnak a nevéhez, mint Ola városhoz csatolása, a Zalaegerszeg-Zalaszentiván vasúti szárnyvonal kiépítése, az első óvoda, az Arany Bárány Szálloda, és más jelentős épületek létrehozása. "Kései utódaként úgy vélem, az idők változhatnak, de a folyamatos jobbító szándék, a várost és közösségét szolgáló szeretet és építő elkötelezettség nem tompulhat"- fogalmazott Gyutai Csaba.

Szólt a város eredményeiről, a tennivalókról: az új Deák Ferenc Városépítő Programról, az ökováros megvalósításáról, az ivóvízprogram korszerűsítéséről, a számos pályázatról, melyet a közelmúltban adott be az önkormányzat. Kiemelte a Nyugat-Pannon Járműipari Központot, mely kormányzati rangot kapott, és a zalaegerszegi Inkubátorházat, amely otthont ad a kis-és középvállalkozásoknak és munkahelyeket is teremt. "Az intézményi felújítások, fejlesztések, a kerékpárút bővítése, mind azt a célt szolgálja, hogy Zalaegerszeg megtartsa második helyét a legélhetőbb városok sorában" - tette hozzá a polgármester. A feladatokról szólva legfontosabbnak a munkahelyteremtést emelte ki. Az elképzelések megvalósításához összefogásra, együttes gondolkodásra kérte a zalaegerszegieket.

Az ünnepi beszéd után került sor a "Zalaegerszeg Város Díszpolgára" cím átadására. Az idei évben Závodszky István honvéd százados, a Nemzetőrség Zala Megyei parancsnoka részére adományozott posztumusz díszpolgári címet unokája Bódis Péter vette át. Megköszönve az elismerést, elmondta: személyesen nem ismerte nagyapját, csak a családi visszaemlékezésekből. Mindig a legnagyobb tisztelettel és szeretettel szóltak az 1956 után börtönre ítélt és századosi rangjától megfosztott parancsnokról. Bódis Péter az elismeréssel járó pénzjutalmat a megyei levéltárnak ajánlotta fel, azért a kutatómunkáért, melyet nagyapja munkásságának megismeréséért végeznek. "Pro Urbe Zalaegerszeg" kitüntetést kapott Vajda Lászlóné, a Zrínyi gimnázium nyugalmazott történelem szakos tanára és Bita József, a ZTE volt labdarugója. Mindketten köszönetet mondtak az elismerésért.

A testvérvárosok képviselői is köszöntötték Zalaegerszeg ünnepnapját, majd dr. Kovács Gábor jegyző a poilgármesteri hivatal munkatársai közül Schifterné Krammer Tímea részére címzetes főtanácsosi címet, Karáth Józsefné részére pedig címzetes vezető-tanácsosi címet adományozott.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK