2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Új rendszerben működik a katasztrófavédelem

2012. április 04. szerda, 07:14
Címkék:

Április elsejétől új struktúrában működik a katasztrófavédelem, melynek rendszere tűzoltósági, iparbiztonsági és polgári védelmi területre tagozódik Zalában is. Mindhárom egységet egy-egy megyei főfelügyelő irányítja a három központban, a keszthelyi, nagykanizsai és zalaegerszegi katasztrófavédelmi kirendeltségeken.

A január 1-jétől hatályos új katasztrófavédelmi törvény átalakította a feladatokat, ismét állami kézbe kerültek az eddigi hivatásos önkormányzati tűzoltóságok, új hatóságként országos és megyei szinten megalakult az iparbiztonsági főfelügyelőség, és változások következtek be a gazdálkodásban is – mondta el az előzményekről Wéber Antal. A zalai katasztrófavédelmi igazgató a sajtótájékoztatón továbbá elmondta, Zalában is megtörtént a vagyonátadás, és a szükséges adminisztratív feladatokat is elvégezték az új szervezeti rendszer felállításához. A keszthelyi kirendeltség irányítása alatt működik a helyi hivatásos tűzoltó-parancsnokság, és ide tartozik majd várhatóan 2014-2015-re megalakuló pacsai és zalaszentgróti katasztrófavédelmi őrsök. A zalaegerszegi központ egységei a megyeszékhelyi és a lenti hivatásos tűzoltó-parancsnokságok valamint a zalalövői katasztrófavédelmi iroda. A nagykanizsai kirendeltség irányítja a helyi hivatásos tűzoltóságot, a már megalakult zalakarosi katasztrófavédelmi őrsöt, és a későbbiekben a Letenyén létesítendő katasztrófavédelmi őrsöt.

Az igazgató hozzátette, a lakosság tűz- és vagyonbiztonságának védelme, a nemzetgazdaság biztonságos működésének biztosítása, valamint a kritikus infrastruktúrák beazonosítása és biztonságos működésének biztosítása a katasztrófavédelem legfontosabb céljai és feladatai. Az alapvető változások között megemlítette még, hogy a tűzoltóságoktól elvették a hatósági jogkört – amely a katasztrófavédelmi kirendeltségekhez került –, de cserébe feladatul kapták a polgárvédelmi tevékenység operatív irányítását.

A létrejött iparbiztonsági hatóság elsősorban a veszélyes anyagokat tároló, feldolgozó, szállító cégeket, vállalatokat azonosítja be felügyelve, ellenőrizve a tevékenységet, hogy az a jogszabályoknak megfelelően biztonságos legyen.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK