2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Tünetek, melyeket komolyan kell venni

2012. február 27. hétfő, 20:10
Címkék:

Jó étvágy mellett is fogy valaki, izzadékony, ideges, netán szapora a szívverése. Nos, ezek a tünetek könnyen utalhatnak pajzsmirigyünk túlműködésére. Ez a méretre kicsi szerv nyakunk elülső részén alul is teljesíthet; fáradékonyság, aluszékonyság, a bőr szárazsága figyelmeztethet erre a rendellenségre. Első hallásra nem tűnnek súlyosnak ezek a problémák, pedig ezen belső elválasztású mirigy helytelen működése szervezetünk valamennyi sejtjére kihat.

 pajzs2


A pajzsmirigy valamennyi sejtünk működésére kihat

– A jódhiány következtében számos pajzsmirigybetegség alakul ki. A jód főleg az ivóvízzel kerül a szervezetünkbe, ezért Zala megye hátrányos területnek számít, miután alacsony az ivóvíz jódtartalma. Európa nagy részén hasonló a helyzet, ugyanakkor Amerika és Japán jódban gazdag, hazánkban pedig csak Szolnok és környékén megfelelő a jódellátottság – mondja dr. Györkös Andrea endokrinológus, a zalaegerszegi megyei kórház belgyógyászatának részlegvezető főorvosa.

– A jód azért érdemel kitüntetett figyelmet, mert elengedhetetlen a pajzsmirigy hormonképzéséhez. A szerv a bevitt jód 95 százalékát hasznosítja, tehát ha nincs elegendő jód, kevesebb pajzsmirigyhormon termelődik. Miután a pajzsmirigy szabályozását az agyalapi mirigy által termelt TSH-hormon végzi, ennek szintje megemelkedik, egyúttal a pajzsmirigysejtek száma és mérete is megnő annak érdekében, hogy a pajzsmirigy több hormont tudjon termelni. Ebben a megnövekedett pajzsmirigyállományban azonban előbb-utóbb degeneratív elváltozások, úgynevezett göbök alakulnak ki.

– Ezek szerint csupán csak a jódot kellene pótolni?

gyorkos andrea– Tulajdonképpen igen. Az ipari só jódozása megoldaná a problémát, melyre számos példát találhatunk Európa több országában. A magyar pajzsmirigy társaságnak ez idáig nem sikerült ezt elérni. Kétségkívül nálunk is lehet vásárolni jódozott sót, de a kenyér, a szalámi és az egyéb termékek jódozatlan sóval készülnek. Ha jódozott ipari sóval állítanák elő az élelmiszereket, átmenetileg növekedne a pajzsmirigy-túlműködéses esetek száma, ugyanakkor csökkenne a rosszabb gyógyulási esélyt mutató differenciálatlan pajzsmirigy rákok aránya.

– A szervezet megfelelő jódellátottsága minden életszakaszban fontos?

– Igen, de kiemelt életszakasznak számít a serdülőkör illetve a terhesség. Fontos a jódbevitel emelése gyógyszeresen, különösen a kismamáknál a magzat agyának megfelelő fejlődése érdekében. Hazánkban 1984 óta szűrik az újszülötteket, mert a pajzsmirigy alulműködése, illetve a hormonpótlás késői megkezdése következtében szellemi visszamaradás, de maradandó idegrendszeri károsodás is kialakulhat.

– Mikor gondoljunk a pajzsmirigy rendellenes működésére?

– Túlműködésre kell gondolni, ha jó étvágy mellett csökken a testsúly, de tünet lehet még az izzadékonyság, az idegesség, a kézremegés, a szapora szívverés, és a naponta többszöri híg székletürítés. Az alulműködést az indokolatlan fáradékonyság, aluszékonyság, a bőr szárazsága és a székrekedés jelzi. Mindkét esetben érdemes mielőbb a háziorvoshoz fordulni, aki elvégezteti a szükséges laborvizsgálatokat. Azért is érdemes felkeresni a háziorvost, mert az endokrinológiai szakrendelésen csak beutalóval tudjuk fogadni a betegeket.

– A túl- és az alulműködés hogyan jelentkezik a laborértékekben?

– Ha a TSH alacsony, az FT3 és az FT4 szabadhormon szintje viszont magas, akkor túlműködésről beszélünk. Ha a TSH alacsony, de a szabadhormonok szintje normális, akkor látens, lappangó túlműködésről van szó. Alulműködés esetében magas a TSH értéke, míg a szabadhormonok szintje alacsony. Lappangó pajzsmirigy-alulműködés esetén is emelkedést mutat a TSH, viszont a szabad hormonszint még normális.

– Milyen ok következtében sorvadhat el a pajzsmirigy?

– A pajzsmirigy autoimmun megbetegedése révén, mely más autoimmun zavarokkal társulhat. Leegyszerűsítve, a szervezet a pajzsmirigy egyik enzimje ellen termel ellenanyagot, melynek következtében nem képződik elegendő hormon, és a pajzsmirigy szövete lassan elsorvad. Sajnos, kiváltó okát nem tudjuk, így nem gyógyítható, azonban gyógyszeresen jól kezelhető a betegség. Fontos tudnivaló, hogy a gyógyszerben ugyanazt kapja a beteg, amit az emberi pajzsmirigy termel! Miután minden sejtünk anyagcseréjét befolyásolják a pajzsmirigyhormonok, hiányát mindenképpen pótolni kell.

Alul- és túlműködésnél egyaránt előfordulhatnak göbös elváltozások, melyek rákbetegségekké fejlődhetnek. A hideg göbök 5 százalékában rosszindulatú elváltozás lehet, ami a forró göböknél gyakorlatilag nem fordulhat elő. A kialakult göbök vizsgálatában a sejtminta-vétel és az izótopvizsgálat jöhet szóba, megoldásként pedig sok esetben a műtét vagy az izotópkezelés. A nyaki szorító érzéssel, nyelési zavarral és egyéb kellemetlen tünettel járó túlműködés kezelése is lehet gyógyszeres, de a daganatos elfajulás elkerülése végett indokolttá válhat a pajzsmirigy csaknem teljes eltávolítása.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK