2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Továbbra se induljon útnak senki! (Frissítve)

2013. március 14. csütörtök, 14:08
Címkék:

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának péntek 5 órai összesítése alapján csaknem 150 járhatatlan út és mintegy 30 elzárt település alakult ki reggelre az intenzív havazás és hófávosok miatt. A rendkívüli helyzetre való tekintettel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. nyomatékosan kéri a közlekedőket, hogy a hófúvásokban érintett megyékben semmiképpen ne induljanak útnak!

21 út vált járhatatlanná Zalában


Országszerte több megyében is rengeteg fő- és mellékút vált járhatatlanná a viharos széllökések nyomán kialakult hófúvások miatt. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának péntek reggel 5 órai összesítése alapján Somogyban 17, Zalában 21, Komárom-Esztergomban 18, Tolnában 10, Veszprémben 17, Győr-Moson-Sopronban 30, Fejérben 26, Vasban 1, Borsod-Abaúj-Zemplénben 7, Szabolcs-Szatmár-Beregben 2 és Bács-Kiskun megyében 2 úton van érvényben teljes útzár. Emellett több tíz, nagyon nehezen járható útszakasz van ezekben a megyékben.

A teljes útlezárások miatt elzárt település a zalai Zalaszentmárton, Belezna, Rezi, a tolnai Szakadát, a veszprémi Tés, Jásd, Nagyesztergár, Sáska, Zalahaláp, Taliándörögd, Mindszentkálla, Szentbékkálla és Káptalantóti, a Fejér megyei Iszkaszentgyörgy, Magyaralmás, Zámoly, Gánt, Csókakő, Csákberény, Nagyveleg, Vértesboglár, Bodmér, Szár és Újbarok. Emellett a Rendőrség lezárta a Veszprém, Várpalota és Pápa városokból kivezető utakat.

Korábban:

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy aki teheti ne induljon útnak, mert a kialakult időjárási helyzet miatt rendkívül veszélyessé vált a közlekedés – figyelmeztet sajtóközleményében a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kommunikációs főosztálya is.

Egri Gyula tűzoltó ezredes arról tájékoztatta honlapunkat, hogy az éjszaka óta tartó változó intenzitású havazás, amelyet erős és gyakran viharos széllökések kísérnek rendkívül megnehezítette a közlekedést Zalában. A havazás és az erős szél által folyton felkavarodó hó miatt a látótávolság sok helyütt rendkívül alacsony, a hófúvások miatt az utak több helyütt nagyon nehezen járhatók. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére a mai nap folyamán már több mint 50 olyan jelzés érkezett, ami a hivatásos tűzoltóságok beavatkozását igényelte. Számos közlekedési balesetnél kellett beavatkozniuk, amelyek több helyütt személyi sérülésekkel is jártak.

A Magyar Közút szintén közleményben reagált a helyzetre. Továbbra is hangsúlyozzák, az éjszaka folyamán senki ne induljon útnak!

Az orkán erejű széllökések nyomán csütörtök éjjelre még több szakasz vált járhatatlanná, annak ellenére, hogy a társaság teljes kapacitással dolgozik. A folyamatos munkavégzés ellenére a szél visszahordja a havat a burkolatra, emiatt nehezen járhatóak, továbbá jelentősen csökkent a látótávolság és a sorozatos balesetek miatt a munkagépek is a feltorlódott sorokban vesztegelnek, ezért nem tudják ellátni feladataikat. A helyzetre való tekintettel több megyében ideiglenes melegedőket nyitnak, hogy az elakadt járművek utasait biztonságos helyre szállítsák. Az ország Dunától keletre eső területein ónos eső nehezíti a közlekedést.

Az Útinform szolgálat 21.30 órai összesítése alapján az alábbi útlezárásokat és elzárt településeket tartjuk nyilván, sajnos a helyzet percről-percre változik, negatív irányban:

Zala megye járhatatlan és nehezen jártható útjai:

7421 jelű út Baglad-Nemesnép között,

7544 jelű út Tófej-Söjtör között,

86-ös főút 2+000-11+000 km szelvények között le van zárva,

75-ös főút 5+100-8+280 km szelvények között lezárva (75-76. főutak körforgalom és Alsópáhok közötti szakasz),

75-ös főút 34+500-48+750 km szelvények között teljesen lezárva (Bak és Zágorhida között),

7511 jelű út 12+500-15+000 km szelvények között le van zárva (Nagyrécse-Nagykanizsa),

7532 jelű út 0+900-2+300 km szelvények között le van zárva. (Felsőrajk és Pötréte),

76-os főút Szentgyörgyvár belterületén kamion akadt el, áll a forgalom,

7-es főút nehezen járható, szakaszos elakadásokra lehet számítani az autópályáról érkező nagy forgalom miatt,

71-es főút 106+000 km szelvény környékén nehezen járható,

75-ös főút 27+600-33+300 km szelvények között le van zárva,

71-es főút 94+000 km szelvényében elakadt kamiont mentenek,

7529 jelű út Zalaszentbalázs-Gelse hóátfúvás miatt nem járható, le van zárva,

7-es főúton Zalakomár és Nagykanizsa között 3 db elakadt kamion mentése folyik, a forgalom áll,

7526 jelű út Egeraracsa-Dióskál-Pacsa személygépkocsival nehezen járható. A látótávolság helyenként 0 méter,

76-os főút Sármellék és Zalaapáti közötti szakaszon és Sármellék és Fenékpuszta közötti szakaszon rengeteg autó van elakadva,

73166 jelű út Óhíd-Mihályfa közötti szakaszon autóbusz akadt el, mentés folyamatban katasztrófavédelem bevonásával,

7333 jelű út Kisgörbő-Nagygörbő között 2 busz 8-10 személyautó van elakadva, mentés folyamatban,

75-ös főút 15+000 km szelvény közelében Pacsa-Zalaapáti közötti szakaszon a gétyei elágazó környékén autók akadtak el.

Keszthely térsége kritikus, a 75-ös és a 76-os főút Zalacsány és Keszthely közötti szakaszát nem javasolt közlekedési útvonalként tartjuk nyilván.

Elzárt település: Zalaszentmárton

havazas-zala

  Fotó: MTI





Negyvenegy autó ütközött az M7-es letenyei szakaszán

Már több mint negyven autó ütközött egymásnak az M7-es autópálya zalai szakaszán. A Letenye irányába tartó járműforgalmat Balatonkeresztúrnál leterelik az autópályáról. Nothoff Ingrid, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtófőnöke korábbi közlését kiegészítve az MTI-nek elmondta: az első jelzés után további autók ütköztek össze a 203-as és a 206-os kilométerszelvény között.

 Már 41 járművet számoltak össze, az autópálya érintett szakaszán mindenütt összetört kocsik vesztegelnek. Az első információk szerint ketten megsérültek, azt a sajtófőnök egyelőre nem tudta megmondani, hogy lehetnek-e további sérültek. Hozzátette, hogy a sorozatbalesetben először tizenegy jármű ütközött össze, majd további harminc gépkocsi csapódott egymásnak. Az M7-esen és az M70-esen Zalában több más helyszínen is keresztbefordult, kisodródott vagy összeütközött járművek nehezítik a közlekedést, ezeknél is folyik a helyszínelés és a műszaki mentés.

Az MTI a tömegbaleset helyszínéről úgy értesült, hogy a sztrádán a viharos szél és a hóesés miatt gyakorlatilag nem lehet látni semmit, a járművezetők valószínűleg nem is észlelték, hogy előttük karambol történt. Az úton teherautók, kamionok, furgonok és személyautók állnak összetörve, köztük számos külföldi rendszámú.

A sorozatütközés Nagykanizsa határában, a keleti, szabadhegyi lehajtónál történt. 

Hajnal óta több baleset is történt a megyében: oldalára fordult egy buszról, árokba csúszott kamionról egyaránt érkezett jelentés. Az időjárás áramkimaradást, áramingadozást is okoz a megyében.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. jelentése szerint Zala megyében a hófúvások miatt lezárták a Baglad–Nemesnép, a Tófej–Söjtör és Pölöske–Gelse közötti mellékutat, valamint a 75-ös főút több szakaszát is. A 61-es főúton a pogányszentpéteri emelkedő csak nagyon nehezen járható. Keszthely térsége kritikus, a 75-ös és a 76-os főút Zalacsány és Keszthely közötti szakaszán nem javasolt közlekedni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK