2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Téves riasztás is előfordul

2012. március 22. csütörtök, 16:16
Címkék:

Már négy éve, hogy Zalaegerszeg önkormányzata végzi az alapellátáshoz kapcsolódó ügyeleti ellátás megszervezését és folyamatos biztosítását a kistérségi ügyeleti rendszer működtetésével. A zalaegerszegi és a pacsai kistérség települései közül 76 önkormányzat csatlakozott a rendszerhez, így a zalai megyeszékhellyel együtt 77 település, mintegy 100 ezer ember sürgősségi alapellátását biztosítja a Botfy utcai központi ügyelet. Az integráció két lépésben valósult meg, 2008. január 1-től, összevont ügyelet kialakítására került sor, majd három hónap múlva megtörtént a központi ügyeletté alakulás diszpécserszolgálattal, melyet az Országos Mentőszolgálat lát el.

A háziorvosi ügyeleti rendszerről

orvos

Az ügyelet hétköznap délután négy órától másnap reggel 8 óráig tart, míg hétvégén és ünnepnapokon 24 órás időtartamban vehető igénybe. A központi rendelőben a gyermek-ambulancia fogadja 18 éves korig a pácienseket, míg a felnőtt-ambulanciához a 18 év felettiek fordulhatnak. Az ambulanciákon kívül a lakóhelyre történő hívások teljesítésére két megkülönböztetett jelzésű, sürgősségi ellátáshoz szükséges eszközökkel felszerelt ügyeleti gépkocsi áll rendelkezésre.

Az ügyeleti ellátás területén összesen 54 háziorvosi praxis működik, ebből 23 vegyes (felnőtteket és gyermekeket is ellátó) 20 felnőtt, és 11 a gyermek-praxisok száma. Az elmúlt évben a központi ügyeleti ellátásban 69 orvos vett részt. A területi ellátási kötelezettséggel rendelkező háziorvosokon kívül nyugdíjas háziorvosok és egyéb szakorvosok működtek közre a feladatok ellátásában. Az ügyeleti beosztásban szereplő háziorvosok egy része nem vesz részt aktívan az ügyeleti ellátásban, ennek oka a leterheltségük és az életkoruk. Ezért a többi orvos - természetesen önként - lényegesen többet vállal az átlagnál. Az ő leterheltségük is véges, ami magában rejti az ellátás minőségének a romlását is. Ez a probléma visszatérően fennáll, és alkalmanként nehézségekbe ütközik az ügyeleti beosztás elkészítése. Különösen ünnepnapokon és szabadságok idején.

Az ügyeletben résztvevő szakképzett nővérek száma 12, ebből hatan főállású közalkalmazottak, a többiek megbízásos jogviszonyban lévő szakképzett nővérek. A telefonon beérkező hívásokat a mentőszolgálat diszpécsere irányítja. Míg 2010-ben 4 ezer 536 volt a mentőszolgálat által rögzített megkeresések száma, addig 2011-ben 5 ezer 7 darab bejelentkezés érkezett. A 10 százalékos emelkedés elsősorban az ügyeletes orvos elindításában nyilvánult meg. A telefonos orvosi tanácsadások száma valamelyest csökkent és szintén 3 százalékkal csökkent a helyszíni ellátást követően a kórházba utalással végződő esetek száma. A beérkező hívások nagy számban indokolatlanok, ez adódik a bejelentő pontatlanságából, a diszpécserszolgálat szakmai hiányosságából, illetve a protokollok mellőzéséből. Ugyanakkor a mentőszolgálat és az orvosi ügyelet részéről, a közös együttműködésükkel kapcsolatban írásos panasz nem érkezett az Egészségügyi Alapellátási Intézményhez.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK