2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Testbe látó vizsgálatok

2013. február 23. szombat, 15:23
Címkék:

Röntgen, ultrahang, CT, izotop – az emberi teste belátó vizsgálati módszerek, melyekben már sokunknak volt része. A digitális képalkotó diagnosztikai eszközöknek köszönhetően már régóta nemcsak felvételek készíthetők az elváltozásokról a pontosabb diagnózis meghatározását segítve, hanem gyógyító céllal különböző terápiás beavatkozások is végrehajthatók. Hogyan érhetők el ezek a vizsgálatok, hogyan készüljünk fel azokra, miért van szükség előjegyzési időre – kérdések, melyek érdeklődésre számítanak a betegek részéről.

nagy gyongyi1Naponta 300 beteget látnak el a radiológián 

– A képalkotó diagnosztikai szakma és hivatás ma már igen széles körű tevékenységet takar. Az elmúlt tíz évben nagyon sokat fejlődött és specializálódott ez a terület, melyről valóban jó, ha időnként tájékoztatjuk a lakosságot – mondja dr. Nagy Gyöngyi, a zalaegerszegi megyei kórház radiológia és izotópdiagnosztika osztályának vezető főorvosa. – Tíz részlegünk van, melyek a gép- és vizsgálattípusok szerint különülnek el. Ezek a CT, az MR, a röntgen diagnosztikai és ultrahangrészlegek, az izotóplabor valamint a DSA-labor. Az egyes részlegekben a vizsgálatok típusa igencsak sokféle, amit nem is lehet egyszerűen felsorolni. Miután a tíz részlegben naponta átlagosan 300 beteg fordul meg, vizsgálatuk levezénylése csakis előjegyzési rendszer szerint működhet.

nagy gyongyi– Mennyi várakozási idővel kell számolni és miért?

– A CT-ben jelenleg három hét, az MR-ben hat hét, az ultrahangos vizsgálatoknál két és fél hónap, a klinikai mammográfiánál pedig három és fél hónap. Országos átlag alatti a CT és az MR, a többi vizsgálat előjegyzési ideje hasonló az országos átlaggal. Ezen várakozási idők az ambuláns (járó) betegekre vonatkoznak. Rajtuk kívül még el kell látnunk a fekvőbetegeket és az akut (sürgősségi) eseteket. Tehát az előjegyzés mellett számolnunk kell azzal a betegforgalommal is, ami voltaképpen előre nem meghatározható. Mindez számunkra is nagyon megnehezíti a mindennapokat az osztályon, és természetesen kihat az előjegyzési idő hosszúságára is. Olyan azonban nem fordul elő, hogy ezen okok miatt egy előjegyzett beteg aznap nem kerül be vizsgálatra, de lehet csúszás, ami nem ritka. Ha elromlik a gép, akkor elmaradhatnak vizsgálatok.

– Milyen vizsgálatokat végeznek?

– Diagnosztikus vizsgálat minden részlegen történik, terápiás beavatkozást azonban csak a mammográfián, az ultrahangon és a DSA-laborban végzünk. A mammográfia laborban mintát veszünk az elváltozásból, ami a diagnózis pontos felállítását segíti. Tényleges terápiás beavatkozásnak számít, ha az ultrahang segítségével leszívjuk a kóros testnedveket, például az epét a gyulladásos epehólyagból, valamint a gennyes folyadékgyülemet a hasnyálmi-rigyből vagy az emlőből. A DSA-labor egy központi érbetegségekre specializált műtő. Itt végezzük el az érvizsgálatokat, értágításokat a kardiológusok a szív ereinél, a radiológusok a test többi részénél. (Az agyi ereknél csak diagnosztikus feltérképezés történik.)

– Milyen felkészülést igényelnek a radiológiai vizsgálatok a betegektől?

– Ahhoz, hogy minél célzottabb vizsgálatot tudjunk elvégezni, a betegnek minden panaszáról, esetleges gyógyszerérzékenységéről vagy terhességéről, és minden korábbi leletéről tájékoztatni kell a küldőorvosát, aki csak így tud célirányosan vizsgálatot kérni. Ugyanakkor a felkészítést a vizsgálatokra is a küldőorvos végzi, mi már csak ellenőrizzük, hogy minden megfelel-e. Itt már nincs mód arra, hogy a vizsgálat előtt mondjuk meg, milyen labor vagy gyógyszerelhagyás szükséges, mert az már késő lenne. Természetesen segíteni igyekszünk, de ha már valaki bevett egy gyógyszert, amit nem kellett volna, nem tudjuk elvégezni például a kontrasztanyagos CT-vizsgálatot. Ilyen kizáró ok a cukorbetegek által szedett egyes gyógyszerek (nem az inzulin), amit a vizsgálat előtt és utána két nappal nem szabad bevenni. Soha nem baj, ha a betegek éhgyomorral jönnek, akkor is, ha nem kell, mert nem tudni előre, hogy milyen további vizsgálat válik szükségessé. Fontos tudni azt is, hogy a hasi vagy kismedencei ultrahangvizsgálatra éhgyomorral, de közepesen telt hólyaggal kell érkezni.

– A betegek kérdezik: miért nem találkoznak orvossal egy-egy vizsgálat során?

– A diagnosztikus vizsgálatok hatvan-hetven százalékában valóban nem találkoznak közvetlenül a betegek a radiológusokkal, de ez nem azt jelenti, hogy orvos felügyelete nélkül történnének az események. A szakasszisztencia az előírt protokoll szerint végzi a munkáját, mialatt a radiológus a gépek által készített felvételeket véleményezi a háttérben. A betegek sokszor mondják: nem értik leletüket. Felhívnám a figyelmet, hogy az ott közölt információk értelmezését bízzák nyugodtan küldőorvosukra, aki ez alapján tudja pontosabban meghatározni a diagnózist és a kívánt terápiát.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK