2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Teremtő ember volt

2016. február 10. szerda, 17:12
Címkék:

Dr. Zumbok Ferenc előtt tiszteleg az az emléktábla, melyet szerda délután avattak fel a Zalaegerszegi Törvényszék épületénél. A miniszteri biztos 2013-ban hunyt el. A hatvanas évek végétől a Zalaegerszegi Járásbíróságon dolgozott fogalmazóként, később járásbíróként, majd vállalati jogtanácsosként.

zumbok 2

Zumbok Ferenc emléktábla a bíróság falán

1990-ben a Zala Megyei bíróság tanácselnöke, két évvel később pedig a Gazdasági Kollégium elnöke lett. 1997-ben a fővárosba került, ahol a cégbíróság vezetője lett, 1999-től a Miniszterelnöki Hivatal titkárságvezetője, majd igazságügyi tanácsadója lett. Innen a Legfőbb Ügyészséghez került, ahol önálló osztályvezető ügyészként dolgozott. Később kormánybiztosként ő felelt a fertődi Esterházy-kastély és a budai Várnegyed, így a Várkert Bazár felújításáért is.

Az emléktábla-avatáson beszédet mondott Balaicz Zoltán polgármester, dr. Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége, a Zumbok-család barátja, dr. Darák Péter, a Kúria elnöke, valamint dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter.

zumbok 3

Balaicz Zoltán elmondta: szerény, őszinte és igaz embernek ismerte meg Zumbok Ferencet, aki nemcsak Zalaegerszegért, hanem, az országért is sokat tett. Sok személyes emléke is van a néhai kormánybiztosról, hiszen édesapja, idősebb Balaicz Zoltán és a Zumbok-család közeli kapcsolatban voltak.

Dr. Lévai Anikó szintén felidézett néhány kedves momentumot Zumbok Ferenccel kapcsolatban, bár mint mondta: "pátosznak semmi helye, Feri ezt nem akarná". A miniszterelnök felesége szerint olyan ember volt, aki a munkájában nem ismerte a tréfát. Mindig kereste az új kihívásokat, amik rendre meg is találták őt. Zumbok Ferenc helyezte például informatikai alapokra a helyi cégbíróság nyilvántartási rendszerét. Ezzel három év helyett három hónapra rövidült a cégek bejegyzése. Kiemelkedő koordináló- és szervezőkészsége pedig a Sándor-palota és a Várkert Bazár felújításával kapcsolatban is megmutatkozott.

zumbok 1

Dr. Darák Péter szerint Zumbok Ferenc egy építőmester volt, hiszen mindig valami újat akart létrehozni az emberek szolgálata érdekében. Nemcsak új struktúrákat, hanem közösséget és közösségi kultúrát is épített; és ami talán a legfontosabb, mindig maga köré tudta gyűjteni a fiatalabb korosztályokat is.

Dr. Trócsányi László szerint örömteli, hogy még mindig nagy megbecsülésnek örvend e kiváló jogász, aki tulajdonképpen a rendszerváltozás után jutott el alkotótevékenysége csúcsára. Időben felismerte, hogy új világ jön, amelynek új jogrendszerre és új igazságszolgáltatásra van szüksége. 1990-ben teremtő emberek kellettek, és Zumbok Ferenc ilyen volt!

zumbok 4

Az emléktáblát – melyet Farkas Ferenc szobrászművész készített – dr. Lévai Anikó és dr. Balázs Márta, Zumbok Ferenc özvegye leplezte le.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK