2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Templomépítőkre emlékeztek Zalabaksán

2012. augusztus 19. vasárnap, 14:21
Címkék:

Zalabaksán húsz évvel ezelőtt széles társadalmi összefogásnak köszönhetően épült fel a római katolikus templom. Augusztus 18-án bensőséges jubileumi ünnepségen emlékeztek meg az építkezés körülményeiről, a segítőkről és támogatókról, a húsz évvel ezelőtti szentelésről. A templom évfordulóján egy másik fontos eseménynek is szemtanúi lehettek az ünneplők; a település önkormányzata dr. Ruzsa Győző nyugalmazott háziorvost díszpolgári címmel tüntette ki. Az erről szóló oklevelet ugyancsak a szombati rendezvényen adták át.

zbaksa templom1

Jubileumi ünnepség a húsz évvel ezelőtt felszentelt templomban

A rendezvény ünnepi szentmisével kezdődött a Szűz Mária Világ Királynője címet viselő templomban, melynek főcelebránsa dr. Veres András, a szombathelyi egyházmegye főpásztora volt.

Ezt követően a templom előtti téren Horváth Ottó, Zalabaksa polgármestere idézte fel az építés körülményeit. Elmondta, 24-25 évvel ezelőtt egy iskolai rendezvényen vetette fel az ötletet Varga Imre atya, akkori csesztregi plébános. Az ötletet szavak, a szavakat pedig tettek követték; a templom egyházi, önkormányzati, állami illetve magánszemélyek és cégek támogatással épülhetett fel. 1992. augusztus 23-án szentelte fel Konkoly István megyéspüspök.

zbaksa templom2

Veres András megyéspüspök oklevelet ad át Imre atyának, mellette Pálfi Dénes, a megyei közgyűlés első elnöke

A polgármester köszöntőjében azt is hangsúlyozta, soha akkora összefogás és egység nem jellemezte a falut, mint a templom építésekor. Ezután név szerint szólítva emléklapot adott át azoknak, akik közreműködtek a munkálatokban. A tisztelet hangján emlékezett meg azokról, akik már nem élnek. Az ünneplők meghatottan tapsoltak meg minden elhangzott nevet és személyt.

Az emléklapok átadása után dr. Pálfi Dénes, a Zala Megyei Közgyűlés első elnöke kért szót. Húsz évvel ezelőtt egy csoda valósult meg – mondta, majd kitért arra, hogy akkoriban két templom épült a megyében. Az egyiket ellenkezés, míg a zalabaksai megépítését nagyfokú összefogás jellemezte. Aztán ahogy a templom épületén megjelentek a hajszálrepedések, a helyi közösség is megosztottá vált. Ezért arra kérte a jelenlévőket, hogy próbáljanak újra alkotó közösséggé válni.

zbaksa templom3

Hácskóné Kovács Tímea körjegyző ezután felolvasta az önkormányzat rendeletét, melyben a település önkormányzata dr. Ruzsa Győzőt díszpolgári címmel tüntette ki. Az erről szóló oklevelet a polgármester nyújtotta át a nyugalmazott háziorvosnak, akik negyven éven látta el feladatát a településen.

– Nagyon köszönöm, hogy érdemesnek tartottak a címre – mondta, majd visszaemlékezett arra, hogyan került negyven évvel ezelőtt Zalabaksára. Mint fogalmazott, a negyven évből húsz év nagyon kemény volt, mert éjt nappallá téve dolgozott. A tenni akarás azonban minden nehézségen átsegítette, gyógyító munkáját küldetéstudattal végezte.

zbaksa templom4

Horváth Ottó polgármester és dr. Ruzsa György a díszpolgári cím átadásakor 

– Mérhetetlen hálát érzek – válaszolta kérdésemre mosolyogva Imre atya, akit nagy szeretettel vettek körbe a hívek az ünnepség végén, hogy kezet szorítsanak vele.

Este folytatódott az ünnepség, melyen a falubelieknek mondtak köszönetet. A zalabaksai kertbarát kör felújított egy régi cséplőgépet, amit vasárnap mutattak be az érdeklődőknek, természetesen munka közben.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK