2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Tájékozódjanak, mielőtt útnak indulnának!

2013. március 25. hétfő, 18:46
Címkék:

Zala Megye területén a vasárnap óta tartó havazás ma (március 26.) hajnalra átlagosan 14-17 cm vastag hótakarót eredményezett. A tegnapi nap folyamán a megye hivatásos tűzoltói több olyan műszaki mentéshez vonultak, amely az időjárással hozható összefüggésbe. Jellemzően elakadt kamionok és árokba csúszott gépjárművek szorultak mentésre, de szerencsére személyi sérüléssel vagy jelentős anyagi kárral járó balesethez nem kellet vonulnunk – írta hajnalban közredadott közleményéban a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

kamion havazas

Zalában a főutak hókásásak, a mellékutak havasak vagy letaposott havasak, a személygépkocsik számára - ha nehezen is de - továbbra is járhatóak. A tehergépjárművek esetében az emelkedőkön azonban már nagyon nehéz a feljutás. Számos alkalommal vonultak hivatásos tűzoltóink a megyénk területén lévő főútvonalak emelkedős szakaszain elakadt és forgalmi akadályt jelentő tehergépjárművek - főként kamionok - mentéséhez. A tegnapi nap folyamán összesen 29 olyan műszaki mentést hajtottak végre a zalai hivatásos tűzoltók, amely az időjárás miatt kialakult helyzettel áll összefüggésben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat sárga riasztása van továbbra is érvényben Zala megye teljes területére a mai nap vonatkozásában. A közepes erősségű északi szél gyenge hófúvásokat okozhat megyeszerte, amely elsősorban a kelet-nyugat irányú útszakaszokon okozhat problémákat, mert a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet. Az előrejelzés szerint további havazás várható, s az elkövetkező nap folyamán további 10 cm-t meghaladó friss hó hullhat.

Az időjárás és az ezzel összefüggésben Szlovénia által bevezetett forgalomkorlátozás miatt kialakult helyzet kezelése és a szükséges döntések meghozatala érdekében 20:00 órakor soron kívül összeült a Zala Megyei Védelmi Bizottság. Az ülés első napirendi pontjaként Egri Gyula tű. alezredes részletesen tájékoztatta az MVB tagjait a kialakult helyzetről, majd az ülésen a bizottság egyhangúlag határozott arra vonatkozóan, hogy:

- a kényszervárakoztatásban érintett Járási Védelmi Bizottságok elnökei intézkedjenek a forgalomkorlátozás miatt kényszervárakoztató helyen lévő gépjárművek vezetői ellátásának megszervezésére, a kényszervárakoztatási hely szerint illetékes települések polgármesterei felé;

- a HVB elnökök kísérjék figyelemmel az útviszonyokat és szükség esetén figyelmeztessék az érintett iskolák igazgatóit a távol lakó gyermekek korábbi elengedésére;

- továbbá: a Zala Megyei Rendőrfőkapitány intézkedjen a várakozó járművek fokozott ellenőrzésére.

A tegnapi nap folyamán a 7.5 t feletti össztömegű tehergépjárművek közlekedésére vonatkozóan bevezetett forgalomkorlátozás mind a szlovén határátkelőhelyeken Szlovénia irányába, mind pedig az M70, M7, 86. sz. főút 2+300 pontján, és 75. sz. 27+617 – 33+320 közötti szakaszán továbbra is érvényben van.

A közlekedőket arra kérjük, hogy mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az utak állapotáról, s csak megfelelő műszaki állapotú járművel és nagyon megfontoltan, az útviszonyoknak megfelelő körültekintéssel közlekedjenek.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatásos tűzoltó-parancsnokságainak működési területén a tegnapi és mai nap folyamán végrehajtott műszaki mentések:

2013. március 25.

15:20 | Iharosberény: A Nagykanizsai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság működési területén a 61. sz. főúton, Iharosberény előtt két kamion elakadt a havas úton. A forgalmi akadály elhárítására vonult a Csurgó ÖTP egy gépjárműfecskendővel.

15:25 | M7: A 212. km. szelvénynél egy személygépkocsi csúszott árokba, melyet a nagykanizsai hivatásos tűzoltók mentettek ki. Személyi sérülés a baleset során nem történt.

15:43 | Gombosszeg: Egy Nagylengyel irányába tartó kamion fordult keresztbe az úton teljes útzárat képezve. A forgalmi akadály megszüntetéséhez a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók vonultak.

15:49 | Bak: A 75. számú főúton két kamion akadt el a település határában. A forgalmi akadály megszüntetésére vonult a zalaegerszegi hivatásos tűzoltóparancsnokság két egysége.

16:11 | Pacsa: Szintén a 75. számú főútvonalon képződött forgalmi akadály, mert egy nyerges szerelvény üres pótkocsija megcsúszott és elakadt az útpadkán. A mentéshez vonult a keszthelyi hivatásos tűzoltóság egy raja.

16:25 | Somogybükkösd: A Nagykanizsai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság működési területén egy autóbusz fordult keresztbe az úton, melynek mentésére a Csurgó ÖTP egysége vonult.

17:02 | Balatonszentgyörgy: A 76. számú úton nyolc kamion akadt el a havas úton. A forgalmi akadály megszüntetésére vonult a Keszthelyi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság egy raja és a helyi önkéntes tűzoltó egyesület.

17:47 | Pogányszentpéter: A 61. számú főút Pogányszentpéter előtti szakaszán több tehergépjármű is elakadt. A forgalmi akadály megszüntetése érdekében vonult a Nagykanizsai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság két egysége.

18:00 | Barnakpuszta: A 74-es főúton a barnakpusztai emelkedőn három nyerges kamion akadt el. Az általuk okozott forgalmi akadály megszüntetéséhez vonultak a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók egy gépjárműfecskendővel és a tűzoltóság által működtetett regionális műszaki mentőbázis darujával.

18:01 | Nagykanizsa: Nagykanizsán egy tartályos kamion akadt el a Camping úton. A forgalmi akadály megszüntetéséhez vonult a Nagykanizsai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság egysége.

18:14 | Lenti: A város területén a szükségparkolóban helyet foglalni tartó kamionok akadtak el. Mentésükre a Lenti Hivatásos Tűzoltóparancsnokság egysége vonult.

18:22 | Iharosberény: A Nagykanizsai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság működési területén lévő településen egy nyerges kamion akadt el, melynek mentésére a Csurgói Önkormányzati Tűzoltóság egysége vonult. A tűzoltók által felcsörlőzött jármű a mentést követően akadálytalanul folytatta útját.

18:39 | Lickóvadamos: Gellénháza és Zalatárnok között egy kamion csúszott félig az árokba. A félpályás forgalmi akadály megszüntetéséhez a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók vonultak.

18:42 | Zalatárnok: A 75. sz. főúton egy pótkocsis járműszerelvény akadt el az emelkedő előtt, s ezzel forgalmi akadályt képezett, melynek megszüntetéséhez a Lenti Hivatásos Tűzoltóparancsnokság raja vonult.

18:42 | Pölöske: A 75. sz. főúton négy kamion is elakadt a Soholári emelkedő előtti szakaszon. Az általuk okozott forgalmi akadály miatt a közútkezelő munkagépei sem tudnak továbbhaladni. A forgalmi akadály megszüntetéséhez vonult a keszthelyi hivatásos tűzoltóság egy raja, továbbá a zalaegerszegi hivatásos tűzoltóság egységei. A műszaki mentés 21 óra után ért véget, s az út járhatatlansága miatt ideiglenes lezárásra került ezt követően a közútkezelő által.

18:57 | Alsópáhok: A 75. számú főúton Zalaapáti irányába egy kamion fordult keresztbe és teljes forgalmi akadályt képezett. A forgalmi akadály megszüntetéséhez a keszthelyi hivatásos tűzoltóság egysége vonult.

18:59 | Nagykanizsa: A Csónakázó tó előtti útszakaszon két elakadt kamion akadt el az emelkedő előtt. A kialakult forgalmi akadályt a nagykanizsai hivatásos tűzoltók szüntették meg.

19:20 | Rédics: 75. sz. főúton egy személygépkocsi csúszott az árokba. A műszaki mentést a Lenti Hivatásos Tűzoltóparancsnokság hajtotta végre.

19:35 | Gellénháza: Egy tartályszállító kamion akadt el a település bevezető szakaszán az emelkedőn. A forgalmi akadály megszüntetéséhez a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók vonultak.

19:40 | Balatonszentgyörgy: A Keszthelyi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság működési területén fekvő település közelében a az M7-es autópályán több kamion is elakadt. A forgalmi akadályt a közelben egy másik műszaki mentést éppen felszámol marcali hivatásos tűzoltók számolták fel.

19:47 | Zalatárnok: A 75. számú főúton Vakola és Zalatárnok között három tehergépkocsi akadt el. A mentésükhöz a Lenti Hivatásos Tűzoltóparancsnokság egysége vonult.

20:53 | Galambok: A 7. számú főút galamboki szakaszán egy személygépkocsi csúszott az árokba, amelyben ekkor három személy tartózkodott. A baleset során személyi sérülés nem történt. A műszaki mentést a Zalakarosi Katasztrófavédelmi Őrs raja hajtotta végre.

21:02 | Zalakomár: kamion ütközött szalagkorlátnak a 7-es számú főúton és erősen megdőlt. A műszaki mentéshez a nagykanizsai hivatásos tűzoltók és a szőkedencsi önkéntes tűzoltók vonultak.

21:21 | Gellénháza: Ismét a Gellénháza előtti emelkedőn akadt el egy nyerges kamion, amely mentéséhez szintén a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók vonultak.

22:02 | Nagykanizsa: A Garay utcában egy tehergépjármű szerelvény akadt el és okozott forgalmi akadályt, melynek megszüntetéséhez vonult a Nagykanizsai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság egy raja és mentődaruja.

22:07 | Keszthely: A 76. számú főúton Fenékpusztánál egy személygépkocsi csúszott az árokba. A műszaki mentéshez vonult a keszthelyi hivatásos tűzoltóság egysége.

22:18 | Egervár: A 76. számú főútvonalon az egervári emelkedő alján két kamion is elakadt melyek forgalmi akadályt képeztek. Ennek megszüntetéséhez a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók vonultak.

22:55 | Nagykapornak: A 76. számú főúton a nagykapornaki emelkedő mindkét oldala felől több kamion is elakadt. A Zalaegerszegi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság egy gépjárműfecskendővel és a regionális műszaki mentőbázisa két további járművével vonult a mentéshez.

23:47 | Felsőpáhok: Egy kamion képtelen volt önerejéből a település előtti emelkedőn továbbhaladni, így forgalmi akadály alakult ki, melyet a keszthelyi hivatásos tűzoltók szüntettek meg.

2013. március 26.

00:34 | Keszthely: A 75. számú főúton Keszthely külterületén egy személygépkocsi és egy kamion ütközött. A műszaki mentéshez a keszthelyi hivatásos tűzoltók vonultak. Személyi sérülés nem történt.

03:28 | Vasboldogasszony: Egy hótoló borult árokba Vasboldogasszony Csöngedmajor településrészénél. Mentéséhez vonult a Zalaegerszegi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság és az általa üzemeltetett regionális műszaki mentőbázis három gépjárművel.

korábban:

Teljes kamionstop a zalai gyorsforgalmi utakon

Nem használhatják a 7,5 tonnánál nagyobb összsúlyú teherjárművek az M7-es autópálya és az M7-es autóút teljes zalai szakaszát - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hétfő este az MTI-vel.

A Zala Megyei Védelmi Bizottság elnöke, Rigó Csaba kormánymegbízott 18 óra 30 perckor rendelte el a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek forgalmának ideiglenes korlátozását. A tilalom az M7-es autópályán a zala-somogyi megyehatártól mindkét irányra, az M70-es autóút teljes szakaszán ugyancsak mindkét irányra érvényes, de a 86-os főút szlovén határhoz közeli szakaszára is kiterjed.

Zalában a kora délutántól intenzívvé vált havazás miatt az utak csak nehezen járhatók, több helyen is újabb járművek akadtak el.

A 74-es főúton Barnakpusztánál három nyerges vontató, Nagykanizsán egy tartályos kamion, Lentiben a szükségparkolók felé tartó kamionok akadtak el, Gellénháza és Zalatárnok között egy kamion csúszott félig az árokba. A 75-ös főút több pontján is fennakadások vannak a közlekedésben, Zalatárnoknál egy pótkocsis járműszerelvény akadt el, Pölöskénél négy kamion került a hó fogságába, emiatt a közútkezelő munkagépei sem tudtak továbbhaladni, Alsópáhokon pedig szintén egy kamion fordult keresztbe és zárta el teljesen az utat.

Fotó:

Rendőrök állítják le a sűrű hóesésben a határ felé tartó kamionokat az M7-es autópályán, Letenye közelében 2013. március 25-én. A havazás és hófúvás miatt csúszóssá, veszélyessé vált útszakaszokon délutánig több baleset is történt, sok kamion akadt el. Országszerte négy autópályán, valamint több fő- és mellékúton korlátozzák a teherforgalmat.
MTI Fotó: Varga György

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK