2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Tankönyv a passzívház-építészetről

2013. május 13. hétfő, 21:53
Címkék:

Passzívház építőknek fejlesztett ki szakképzési tananyagot a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány az Európai Territoriális Együttműködés Ausztria–Magyarország 2007–2013 Határon Átnyúló Együttműködési Program által támogatott PHCC projekt vezető partnerével, az IG Passivhaus Plus (Stájer – Burgenlandi Passzívház Szövetséggel közösen. A tananyag azoknak a szakembereknek nyújt segítséget, akik a passzívház-építészettel szeretnének közelebbről megismerkedni.

passz-tan

Nagy András, a vállalkozásfejlesztési alapítvány ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón a tananyag kidolgozásának előzményeiről elmondta, egy korábbi projektben felmérték azt, hogy az ilyen típusú szakképzésekből nemcsak Magyarországon de Ausztriában is, ahol már több mint tízezerre tehető a felépített passzívházak száma, hiány van. Megállapították azt is, hogy a kivitelező iparban dolgozók (kőműves, vízvezeték-szerelő, épületgépész stb.) ilyen jellegű speciális, gyakorlati jellegű szakképzésben Ausztriában sem részesültek, ahol ez idáig csak építészeket képeztek ki. Ezért gondolták azt, hogy kifejlesztenek egy tananyagot számukra, ami Európa szerte az első oktatási modul a tekintetben, ami iparos-nyelven a passzívház-mesteremberek gyakorlati képzésre fókuszál.

A projektbe magyar részről bevontak öt stratégiai partnert: négy építőipari szakközépiskolát a régióból (Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Győr és Szombathely), valamint a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara oktatási kft-jét, abban bízva, hogy mind az öt intézmény ezt az E-Learning felületen is elérhető tananyagot a szakképzésben hasznosítani és oktatni fogja.

Az ügyvezető igazgató kiemelte, a tananyag ISO 17024 tanúsítvánnyal fog rendelkezni, emellett része lesz a magyar OKJ-es képzési rendszerhez hasonlító Európai Képzési Jegyzéknek (ECVET). Ennek fontos gyakorlati haszna az, hogyha valaki elvégzi a képzést, az egész Európában gyakorolni tudja majd a szakmát.

Dr. Birkner Zoltán, az E-Learning felületet kidolgozó Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszának igazgatója elmondta, az informatikai háttér kidolgozása volt a feladatuk a projektben, ami nem áll messze tőlük, hiszen az egyetemen oktatott valamennyi tananyag és előadás elérhető ezen a platformon. Mint fogalmazott, az e-learning tananyag használatának lényege az, hogy azt egyedül is képes legyen bárki elsajátítani, és felkészülni a vizsgára. Ez 97 százalékban saját munkát, erőforrást feltételez, és mindössze csak három százalékra tehető az, amikor az oktatóra szükség van.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK