2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Szürke hályog, zöld hályog

2012. november 15. csütörtök, 10:21
Címkék:

Leg­főbb kin­csünk a lá­tás. Ha vá­lasz­ta­ni kény­sze­rül­nénk ér­zék­szer­ve­ink kö­zül, a lá­tás ké­pes­sé­ge len­ne az utol­só, ami­ről le­mon­da­nánk. Lá­tá­sunk vesz­té­sé­nek fő oka az idő­sebb kor­ban ki­ala­ku­ló makuladegeneráció, a cu­kor­be­teg­ség okoz­ta ideg­hár­tya-ká­ro­so­dás, a zöld hályog és a szürke hályog. A lá­tás­sé­rül­tek nem­zet­kö­zi nap­ján a va­kok és gyengénlátók me­gyei és kis­tér­sé­gi szer­ve­ze­te­i­nek tag­jai szá­má­ra tar­tott elő­adást Za­la­eger­sze­gen dr. Szalczer La­jos, aki ar­ra hív­ta fel a fi­gyel­met, hogy a gyü­möl­csök­ben, zöld­sé­gek­ben lé­vő anti­oxidáns táp­anyag­ok se­gít­het­nek meg­előz­ni vagy kés­lel­tet­ni az idős­ko­ri éles­lá­tás­he­lyi sor­va­dást.

szem mutet1So­kat te­he­tünk szemünk egészségéért  

A za­la­eger­sze­gi me­gyei kór­ház sze­mé­sze­ti osz­tá­lyá­nak ve­ze­tő fő­or­vo­sa el­mond­ta, a ko­ráb­ban a vak­ság egyik ve­ze­tő oka­ként szá­mon tar­tott szürke hályog az új mű­té­ti el­já­rá­sok­nak kö­szön­he­tő­en a 4–5. hely­­re csú­szott vis­­sza. A szürke há­lyog a szem­len­csé­ben ki­ala­ku­ló el­szür­kü­lés, ho­má­lyos­ság, ami jól ope­rál­ha­tó. A leg­újabb mű­len­csék­kel már nem­csak a be­teg­sé­get le­het gyó­gyí­ta­ni, ha­nem kor­ri­gál­ni le­het a tá­vo­li és kö­ze­li fény­tö­ré­si hi­bá­kat is, így a be­te­gek 80 szá­za­lé­ká­nak már nincs szük­sé­ge szem­üveg­re a mű­tét után. Van­nak olyan spe­ci­á­lis mű­len­csék is, me­lyek a sza­ru­hár­tya gör­bü­le­ti hi­bá­it ja­vít­ják ki, ez­ál­tal szük­ség­te­len­né vá­lik a ci­lin­de­res szem­üveg hor­dá­sa.

zeg31A vak­sá­gi okok kö­zött elő­ke­lő he­lyet fog­lal el a zöld hályog, amely egy prog­res­­szív lá­tó­ideg-sor­va­dás. Alat­to­mos szem­be­teg­ség, min­den­fé­le pa­nasz nél­kül ké­pes vak­sá­got okoz­ni. Meg­elő­zé­sé­ben fon­tos sze­re­pet ját­szik a szű­rés, mely ál­ta­lá­ban negy­ven év fe­lett tör­té­nik meg az ol­va­só­szem­üve­gek fel­írá­sa­kor. A sze­mé­sze­ti osz­tá­lyon ren­del­ke­zés­re áll egy OCT (sze­mé­sze­ti szá­mí­tó­gé­pes kép­al­ko­tó) ké­szü­lék, mel­­lyel mér­ni tud­ják a lá­tó­ideg­rost vas­tag­sá­gát is. Ez­zel előbb tud­ják fel­ál­lí­ta­ni a di­ag­nó­zist és meg­ha­tá­roz­ni a te­rá­pi­át. Elő­ször szem­csep­pe­ket ad­nak, ha nem vá­lik be, lé­ze­res ke­ze­lést al­kal­maz­nak, ha ez sem se­gít, filt­rá­ci­ós mű­té­tet vé­gez­nek. Újab­ban sön­tö­ket is be­ül­tet­nek, mellyel pre­cí­zeb­ben be­ál­lít­ha­tó a szem­nyo­más.

Az idős­ko­ri vak­ság ki­ala­ku­lá­sá­nak leg­főbb oka a makula­dege­ne­rá­ció, az éles­lá­tás he­lyé­nek a sor­va­dá­sa. Két tí­pu­sát kü­lön­böz­tet­jük meg. A szá­raz tí­pu­sa las­sú le­fo­lyá­sú, a be­te­gek 90 szá­za­lé­kát érin­ti. Ke­ze­lé­sé­re a vi­ta­mi­nok és táp­anyag-ki­egé­szí­tő­kön kí­vül szin­te nincs sem­mi más le­he­tő­ség. A ned­ves tí­pu­sú makuladegeneráció na­gyon gyors le­fo­lyá­sú, éles­lá­tás­he­lyi vi­ze­nyő­vel, érújdon­kép­ző­dés­sel já­ró for­ma. Leg­főbb ve­szé­lye a szem éles­lá­tás he­lyé­nek a be­vér­zé­se. Sze­ren­csé­re fel­fe­dez­ték, hogy a has­üre­gi da­ga­na­tok el­lá­tá­sá­ban hasz­nált gyógy­szer meg­szün­te­ti a kó­ros ér­kép­ző­dést a szem­ben is. Baj, hogy mind­ös­­sze egy ­hó­na­pos a ha­tá­sa, rá­adá­sul na­gyon drá­ga. Egy in­jek­ció ára 370 ezer fo­rint, mely­ből évi 600-at fi­nan­szí­roz tár­sa­da­lom­biz­to­sí­tás.

A vis­­sza­for­dít­ha­tat­lan lá­tás­rom­lás má­sik leg­gya­ko­ribb oka a cu­kor­be­teg­ség okoz­ta ideg­hár­tya-ká­ro­so­dás, mely­nek ke­ze­lé­sé­ben szin­tén si­ke­re­sen al­kal­maz­ha­tó len­ne az előbb em­lí­tett in­jek­ci­ós te­rá­pia.

Az ér­dek­lő­dők kér­dé­se­i­re vá­la­szol­va el­mond­ta, hogy már Ma­gyar­or­szá­gon is vé­gez­tek chip­be­ül­tetést a vak­ság ke­ze­lé­sé­re. A ku­ta­tás­fej­lesz­té­si stá­di­um­ban lé­vő tech­no­ló­gia ered­mé­nyei biz­ta­tó­ak, de még na­gyon sze­ré­nyek. Azok­nál le­het ered­mé­nyes, akik­nél a lá­tó­ideg nem ká­ro­so­dott an­­nyi­ra. Na­gyon kez­det­le­ges szin­ten tart a kamera(videó)-tech­no­lógia, az ős­sejtku­ta­tá­sok­ban azon­ban már ke­cseg­te­tő ered­mé­nye­ket mu­tat­nak az ál­lat­kí­sér­le­tek.

Ar­ra a kér­dés­re, hogy az egyén mit te­het sze­me egész­sé­ge va­la­mint egy mű­té­tet kö­ve­tő ál­la­pot meg­őr­zé­se ér­de­ké­ben, a fő­or­vos a moz­gást ja­va­sol­ta. Mint mond­ta, a moz­gás kar­ban­tart­ja az erek fa­lát, ja­vít­ja a vér­el­lá­tást. A meg­fe­le­lő táp­anyag-el­lá­tott­ság ugyan­ilyen fon­tos, a vi­ta­mi­nok­ban, ás­vá­nyi anya­gok­ban, luteinben gaz­dag ét­ke­zés jó­té­kony ha­tá­sú a lá­tás ép­sé­gé­nek meg­őr­zé­se szem­pont­já­ból.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK