2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Szépséges látvány- és gyűjteményes kert

2012. június 18. hétfő, 06:20
Címkék:

Június közepétől látogatható a Festetics-kastély kertjében a 132 évvel ezelőtt épült, mostanra javarészt felújított: Eiffel-féle Pálmaház virágkiállítása és virágvására. A műemléki védelem alatt álló nyeregtetős épületegyüttes több mint 400 hibiszkuszfajtával és számos egzotikus növénnyel várja a kert -és növénybarátokat. Az egyedülálló mediterrán és trópusi virágok látvány- és gyűjteményes kertje mintegy 700 m2-en mutatja be a szebbnél szebb növényritkaságokat. A megnyitó hangulatát a Festetics György Zeneiskola tanárai és a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesületének barokk ruhába öltözött hölgyei tették pompázatosan ünnepélyessé.

Bálint gazda avatta a Helikon Pálmaházat


Az avatóünnepségen mondott köszöntőjében Pálinkás Róbert, a Helikon-kastélymúzeum ügyvezető igazgatója elmondta: a meglévő vasvázak, üvegek, kövek tömkelegét egy év alatt sikerült valódi élettel megtölteniük. "Kialakítottunk egy növénykülönlegességekkel teli parkot, egy több száz kuriózumfajt befogadó sziklakertet, egy tavirózsákkal teli tavacskát és Európa-hírű az itt feltalálható több mint 400, különféle hibiszkusz-hibrid, de büszkék vagyunk a frangipáni, vagy más néven: hawaii rózsa kollekcióra is."

palmahaz 1

A közműveltség emelkedését szolgáló Helikon Pálmaházat dr. Bálint György kertészmérnök avatta. Bálint Gazda kifejtette: a Balaton kulturális fővárosa egy új közismereti látványossággal gyarapodott. A pálmaház kifejezés mára elveszítette ugyan eredeti tartalmát. Mostanság már nem csak a botanikai pálmakülönlegességek, hanem a trópusi flóra növényei is szép számban megcsodálhatók a pálmaházakban.

palmahaz 2

Az itteni növénykincsek gazdag élményt kínálnak a hazai és külföldi közönségnek, idősnek és fiatalnak is. Az avatóünnepség záró részében a gyűjtemény kurátora, Schall Attila tartott minden részletre kiterjedő szakmai vezetést a szép számú érdeklődőnek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK