2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Szent Iván éjjelén Deák Ferenccel

2014. június 18. szerda, 17:13
Címkék:

Megelevenedik Deák Ferenc otthona, a kehidakustányi Deák-kúria Szent Iván éjjelén. Június 21-én a Múzeumok Éjszakáján különleges és egyedülálló attrakcióra számíthatnak az érdeklődők, akiket múltidézésre nemcsak a Haza Bölcse otthonába invitálnak, de egy kellemes sétára is a Deák-kúthoz. Pál Imre, a Deák Ferenc Kúria titkára és Lázár István, Kehidakustány polgármestere tájékoztatja a ZalaMédia Online olvasóit a rendhagyó program részleteiről. Felvételeink az interjú alkalmával készültek.

kehida kuria11Rendhagyó Múzeumok Éjszakája Kehidakustányban 

Pál Imre érdeklődésünkre elmondta, a Múzeumok Éjszakája kehidakustányi programjának különlegessége abban áll a megszokottakhoz képest, hogy ők az eseményt kiterjesztik múzeumon kívülre is, vagyis a látogatók kifáklyázott útvonalon elsétálhatnak a Deák-kúthoz, amit Deák Ferenc is naponta felkeresett kehidai tartózkodása során.

A múzeumon belül:
Deák Ferenc és barátai fogadják a látogatókat

– A Múzeumok Éjszakája 1990-ben indult újtára Párizsból, maga a program pedig az északi népek hiedelmére épül, akik úgy tartották, Szent Iván éjjelén megelevenedik az élettelen. Így a Deák-kúriát is felélesztjük több évszázados álmából, a látogatók találkozhatnak a gyermek Deák Ferenccel, nővérével, Deák Klárával, ide látogat a szomszédos településről Csány László gróf, és itt lesz többek között Vörösmarty Mihály, aki elszórakoztatja a népet. Vendégeink bepillantást nyerhetnek Deák életébe egészen a haláláig, hiszen a Haza Bölcse ebben az épületben hajtotta fejét örök nyugalomra – ad ízelítőt a rendhagyó tárlatvezetésről Pál Imre, aki mint mondja, a többi legyen meglepetés.

kehida kuria1

A verselő Deák

Való igaz, a meglepetésekből, a különlegességekből nem lesz hiány. A látogatók jelentős eszmei értékkel bíró iratokból Deák Ferenccel, mint magánemberrel is megismerkedhetnek.

– A rendezvényteremben a tárlatvezetést követően egy grafológus tart előadást a két éve Párizsból hazakerült, eddig elveszettnek hitt Deák-levelekről, melyeket unokahúgához és keresztlányához, Nedeczky Idához írt hétköznapi hangvételben a mindennapi élet apró eseményeiről – mondja igazgató. – Az érdeklődők Deák Ferenc egy versét is megismerhetik, továbbá megtekinthetnek egy ereklyét, mégpedig Deák Ferenc hajtincsét, ami szintén ezekből a levelekből került elő.

kehida kuria3

A múzeumon kívül:
Deák-emlékséta anekdotákkal

A múltidézés a múzeumon kívül folytatódik, hiszen az előadást követően a látogatók felkerekednek, és fáklyás kíséret mellett megteszik a Deák-emléksétát – folytatja Pál Imre. – Útjuk alatt jobbágylegényekkel és rőzsehordó asszonyokkal találkozhatnak, akik vidám történeteket és deáki anekdotákat mesélnek, miközben a Deák-kúthoz érnek. A hagyomány szerint Deák Ferenc csak e forrás vizét fogyasztotta szívesen, amíg Kehidán élt. Itt Lázár István polgármester mond köszöntőt a Múzeumok Éjszakája kehida-kustányi programjának zárásaként. Szent Iván éjjele ezzel azonban még nem ért véget, hiszen visszatérve, a Deák-kúria mellett felállított rendezvénysátorban folytatódik a program.

Vendéglátás élőzenével

– Minden résztvevőt vendégül látunk egy finom pörköltre, de lesz tábortűz mellett szalonnasütés, bor- és pálinkakóstoló. A szélesebb étel- és italkínálatot egy kitelepült szolgáltató biztosítja majd. A gyermekek sem maradnak programok nélkül, játszóházban kézműves foglalkozásokra (gyöngyfűzés, kerámiázás stb.) invitáljuk őket – részletezte az immár szabadidős programot Lázár István polgármester.

kehida kuria7

Részvétel a Múzeumok Éjszakáján

Június 21-én este fél hétkor kezdődik a rendhagyó tárlatvezetés a Deák Ferenc Kúria és Múzeumban, melyet a következő alkalmak óránként követnek. A látogatók a körülbelüli egyórás tartózkodás után indulnak a Deák-kúthoz. Miután 40-50 fős csoportokat tudnak fogadni egyszerre a múzeumi tárlatvezetéshez, a szervezők arra kérik az érdeklődőket, hogy az esetleges torlódások elkerülése érdekében jelentkezzenek a www.deakferenc.hu honlapon a Kapcsolat link alatt a kapcsolat űrlap kitöltésével. Így elkerülhetővé válik az, hogy valaki nem jut be, pedig részt szeretne venni a programon.

A Deák Ferenc Hagyományőrző Alapítvány szervezésében zajló rendezvényt külső szponzorok támogatják. Ennek köszönhetően tudják díjmentesen biztosítani a Múzeumok Éjszakája programjait. Az alapítvány alapítójának és kuratóriumi tagjainak legfontosabb célja a Deák-család és ezen belül is maga Deák Ferenc szellemi és tárgyi hagyatékának mind szélesebb körben történő megismertetése, éppen ezért szívesen fogadnak felajánlásokat, adományokat a látogatóktól ez alkalommal is. Azok, akik úgy gondolják, támogatják az alapítvány munkáját, megtehetik ezt a múzeumban kihelyezett becsületkasszánál.

Lázár István hozzáfűzte, a Deák-kúria konferenciatermében egy történelmi időszalag is megtekinthető, melynek érdekessége, hogy a római kortól egészen napjainkig mutatja be hazánk történelmének meghatározó állomásait.

A polgármester a Deák Ferenc Kúria Közalapítvánnyal kapcsolatban hangsúlyozta, rendeződik helyzetük, az alapítvány működése biztossá és folyamatossá válik júliustól. Az átmeneti időszakban, amikor kevésbé tudta ellátni feladatát, Kehidakustány önkormányzata az akkor is nyitva tartó múzeum működési költségeit saját erőből finanszírozta, emellett gondot fordított a környezet rendbetételére és technikai eszközök beszerzésére. A polgármester úgy fogalmazott, ezúton is köszönetet mond Béres Katalin történész-muzeológusnak és munkatársainak a kiállítás berendezéséért, ami méltán képviseli a Haza Bölcse történelmi nagyságát. Továbbá kiemelte, a Múzeumok Éjszakája a Deák Ferenc Kúria Közalapítvány megújulásának első nagy attrakciója, amit hasonlók követnek majd. Kehidakustány Önkormányzata és a település aktív cívil szerveződései elhivatottságot éreznek az iránt, hogy a Zala megyeiek emlékezetében dicső helyet elfoglaló Deák Ferencet és kehidai lakhelyét, ahol akkoriban a reformkor valamennyi nagy alakja megfordult, az egész ország megismerje, és méltán viselhesse a nemzeti emlékhely címet.

Pál Imre az elhangzottakra reagálva elmondta, azt tervezi, hogy a nyári turistaszezonban szombat esténként 10 óráig legyen nyitva a Deák Ferenc Kúria és Múzeum. A fürdővendégek igényének szeretnének eleget tenni ezzel, akik esti sétájuk során szívesen felkeresnék a múzeumot kulturális kikapcsolódásként.

kehida kuria2

Deák Ferenc, a politikus, a hazafi és az ember

Ottjártunkkor Badacsonytomajból érkezett egy iskolás csoport tárlatlátogatásra. Pál Imre elbeszéléséből többek között megtudhatták, hogy Deák Ferenc már gyermekként is felhívta magára a figyelmet. 1826-ban Széchenyi István kehidai egynapos látogatását követően azt írja: "Tisztességes, derék emberek ezek a Deákok, de ez a Ferenc egy különös gyermek, ebből nagy ember lesz."

Rendszeresen birkózott, erős, markos ember révén igen jól űzte ezt a sportot, melyben csak egyetlen ember tudta megverni, mégpedig Wesselényi Miklós, az árvízi hajós. Szokás volt egyébiránt, hogy ha a parlamentben összeszólalkoztak a honatyák, kihívták egymást egy kis birkózásra, miután kezet fogva tértek vissza a munkához.

Egy úri mulatságot követően Lónyai Menyhért Deák Ferenc kalapját teszi véletlenül a fejére, aki úgy védekezik: "Elnézést kérek, de látod, hogy körülbelül egyforma." Erre Deák Ferenc azt mondja: "Barátom körül lehet, de belül nem!"

1848-ban elvállalta az igazságügyi tárcát a Batthyány-kormányban. A szabadságharc leverését követően visszavonult, majd 1854-ben Pestre költözött. Az Angol Királynő szállodai lakása hamarosan politikai és szellemi központtá vált. Célja az 1848-as törvények elismertetése volt, követendő módszernek pedig a passzív rezisztenciát (ellenállást) hirdette. Vagyis: "ott tettek keresztbe az osztráknak, ahol csak tudtak".

Egy igazi taktikus politikusként ő volt az egyetlen, aki az idő és a kedvező szerencse találkozását meglátta a történelemben. Deák Ferenc jelleme, személyisége mély hatást gyakorol Ferenc József császárra, aki ragaszkodik ahhoz, hogy minden küldöttségben ott legyen. 1867-ben megköttetik a kiegyezés, ami máig mutató gazdasági fellendülést hoz Magyarországnak, fogalmazott Pál Imre.

Fülöp Nóra, a badacsonytomaji Tatay Sándor Általános Iskola hatodikos tanulója a tárlatvezetés után elmondta, minden nagyon tetszett neki, amit hallott a Haza Bölcséről. A történelem tankönyvből csak a politikust ismerhette meg, most pedig az embert is, akiről sok mindent megtudott.

Tompos Fabó Leon szintén nagyon érdekesnek találta a látottakat, hallottakat. Különösen az ragadta meg, hogy Deák Ferenc milyen ügyes birkózó volt, s hogy ezt a sportot szívesen alkalmazták a parlamenti vitákat követően, a kedélyek lecsillapítása érdekében.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK