2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Szent István király és az új kenyér ünnepe

2013. augusztus 20. kedd, 12:00
Címkék:

Szent István királyra emlékeztek két napon át Zalaegerszegen. Immár hagyományosan augusztus 19-én a csácsi Szent István szobornál tartottak ünnepséget, augusztus 20-án a Jézus Szíve Ferences Plébániatemplomban ünnepi szentmisével tisztelegtek az "erőskezű uralkodó, apostoli király" előtt, azt követően a templomkertben, ahol megáldották az új kenyeret.

szistvan unnep1

– A kommunista diktatúra évtizedeinek kivételével éppen 75 esztendő óta hajtunk fejet minden évben szentté avatására emlékezve nemzeti történelmünk legnagyobb alakja államalapító és országépítő műve előtt – méltatta ünnepi beszédében Szent István király életét és munkásságát Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere. – E tekintetben apja, Géza fejedelem munkáját fejezte be, és törekvéseit teljesítette ki, amikor hatalomra kerülve a német, római és a bizánci császár helyett egyedüli uralkodóként Szilveszter pápától kért és kapott koronát. Ezzel a gesztussal nyilvánvalóvá tette, Magyarország nem lesz sem nyugat, sem kelet hűbérese, nem lesz másodrendű állam, hanem a többiekkel egyenlő az európai keresztény közösségben. Ma is ez a legfontosabb üzenet, nem vagyunk, és nem leszünk senkinek sem az uralma alatt. A polgármester hangsúlyozta, élete, tettei máig is világító lámpások, keresztény, nemzeti elkötelezettsége zsinórmértékül szolgál minden magyar polgár számára.

szistvan unnep2

Az ünnepi megemlékezésen közreműködött a ferences plébániatemplom kórusa Bíró Ferenc kántor vezényletével, a csíksomlyói Árvácska együttes irodalmi köre, a Folkish zenekar valamint Vörös István és gyermekei fúvósok.

Az új kenyeret Szabó Vilmos evangélikus lelkész és Andor Károly ferences szerzetes szentelték meg, majd Gyutai Csaba polgármesterrel és Vigh László országgyűlési képviselővel felszelelték a friss kenyeret, melyből mindenki kapott egy-egy falatnyi kóstolót.

szistvan unnep3

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK