2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Szénmonoxid-mérgezés! – szerencsére nem történt tragédia

2013. február 07. csütörtök, 19:09
Címkék:

Tegnapelőtt este Zalaegerszegen egy családi házban egy fiatalkorú személy rosszul lett, szén-monoxid mérgezéssel a mentők kórházba vitték. Az esettel kapcsolatban a kéményseprő-ipari közszolgáltatóval együtt a Zalaegerszegi Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági osztályának szakemberei a helyszínen ellenőrizték a kéményt, akik mindent rendben találtak. A gázszerelő a füstcső szétnyílását állapította meg a probléma okaként. Szerencsére ez az eset nem végződött tragédiával – közölte a katasztrófavédelmi igazgatóság közleményében.

A szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amelyet legtöbbször a helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázkazán, gáz vízmelegítő, stb. okoz.

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, nem irritáló gáz, jelenlétét érzékszerveinkkel nem tudjuk észlelni. A szén-monoxid tökéletlen égés során keletkezik. Sajnos többnyire emberi mulasztás okozza a bajt.

A rossz műszaki állapotú fűtő berendezések és kémények, illetve a nem megfelelő szellőztetés miatt sajnos minden évben vannak halálos szén-monoxid-mérgezések. Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy fontos azoknak a helyiségeknek a rendszeres szellőztetése, ahol a tüzelőberendezést használjuk. Amennyiben szén-monoxid mérgezés, vagy annak gyanúja áll fenn, azonnal kezdjük meg a szellőztetést és haladéktalanul hagyjuk el a helyiséget.

A szénmonoxid gáz érzékelésére célszerű gázérzékelőt telepíteni - ami csak néhány ezer forintba kerül, de sok esetben életet menthet - amely baj esetén éles riasztó hangot hallat. Ebben az esetben az épület átszellőztetése mellett hívjunk azonnal segítséget. A fűtőberendezést kapcsoljuk le és hívjunk szakembert, kéményseprőt a tüzelő-, fűtő berendezés, kémény átvizsgálására.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK