2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Sikeres falufejlesztő munka Alsópáhokon

2014. február 06. csütörtök, 08:11
Címkék:

2013-ban is folytatódott Alsópáhok céltudatos fejlesztése. Az eredmény önmagáért beszél, annak a munkának sikerét mutatja, ami fenntartható és egymásra épülő beruházások megvalósításában nyilvánul meg. Hátradőlni azonban nem lehet, hiszen egy településen az itt élők érdekében mindig adódnak megoldandó feladatok, teljesítendő célok és kihasználandó lehetőségek – hangsúlyozta Czigány Sándor polgármester, akit az elmúlt év értékelésére, és az idei év terveinek megbeszélésére kértünk.

alsopahok bolt A tavasz beruházások kezdetét ígéri

– 2013-ban is több beruházást valósítottunk meg, ezek egy része a település turisztika és sport irányú fejlesztésében mutatkozott meg. A júniusi falunapon adhattuk át a Leader pályázati forrásból a szabadidőcentrumban megépült turisztikai szálláshelyet és sportöltözőt. A siker az Önkormányzatnak és az Alsópáhokért Közalapítványnak köszönhető. A meglévő épület felújításával és bővítésével 30 férőhelyes "B" kategóriájú szálláshely jött létre, ahol diákok és turisták egyaránt szállást kaphatnak. Jelenleg az épület használatbavételi eljárása zajlik, ezt követően kérhetjük meg a működési engedélyt. A nyitást, csoportok fogadását idén tavaszra, nyárra tervezzük.

– Az állam által kiemelten fontos területen, a fiatalok sportolását támogató fejlesztések igénybe vételével újulhatott meg a sportcentrumban a füves centerpálya.

– Ez a beruházás 2010-re nyúlik vissza. A pályaépítés nagy tömegű földfeltöltéssel kezdődött, ami a talaj beállása, a töltés süllyedése érdekében két-három évet vett igénybe. Ezért is terveztük 2013-ra az öntözőrendszerrel kibővített fejlesztés befejezését, hogy hoszszú távra szóló jó minőségű pálya épüljön. Azt tudni kell, hogy csak olyan létesítmények adhatók bérbe, amelyek megfelelnek a követelményeknek. A pálya folyamatos öntözése a kis kapacitású rendszerrel nem volt megoldható, a fű a nyári szárazság miatt kiégett, így sportolásra nem volt alkalmas. A pálya öntözőrendszerének kiépítése és újrafüvesítése érdekében pályáztunk az MLSZ látványcsapat-sportágak támogatását célzó pályázati konstrukciójára, a Társasági Osztalékadó nyújtotta támogatásra. Elnyertünk 7 millió forintot, míg önerőből 3 millió forintot fordítottunk a beruházásra. A 24 szórófejes automata öntözőrendszer jól vizsgázott, az elültetett fű egyenletesen növekedett. Hogy megvédjük, ősszel nem tartottunk mérkőzéseket, az új pálya idén tavasszal debütál. Az így elkészült komplexum illeszkedik Hévíz város hosszú távú sportturizmusához is. A Társasági Osztalékadó támogatásból idén tavasszal pályakarbantartó gépeket, talajlazító, gyepszellőztető és műtrágyaszóró berendezéseket szerzünk be. A gépek nagy segítséget nyújtanak a jó minőségű füves labdarúgópálya folyamatos karbantartásához.

cziganysandor

– A pályázatok egy része a helyi foglalkoztatás bővítését szolgálta.

– A GESZ udvarán, a garázs mellett épült meg az asztalosműhelyünk, melynek műszaki átadására tavaly év végén került sor. A foglalkoztatást elősegítő beruházás – melynek részeként faipari gépek is beszerzésre kerültek – 3,9 millió forintos LEADER pályázati támogatással valósulhatott meg. Önkormányzatunk 976 ezer forinttal járult hozzá a fejlesztéshez. Az asztalosműhely kialakítása lehetőséget biztosít arra, hogy helyben, saját igényeknek megfelelően készüljenek köztéri bútorok, asztalosmunkák, köztük játszótéri játékok is.

– A közbiztonságra is odafigyeltek.

– A település közbiztonságának javítását célzó térfigyelő kamerarendszer kiépítését valósítottuk meg a nyár folyamán. A Belügyminisztérium által támogatott fejlesztés összköltsége 4,7 millió forint volt, ebből a támogatás 3,7 millió forint. A település fontos forgalmi csomópontjaiban összesen 8 kamera lett letelepítve napi 24 órás ellenőrzés mellett. A korszerű rendszer hasznosságát jelzi, hogy a rendőrség megfelelő, a kamerák által rögzített információhoz juthatott tavaly, a fatelep és TÜZÉP sérelmére elkövetett bűncselekmény felderítéséhez. Novemberben adtuk át a polgármesteri hivatalban kialakított új körzeti megbízotti irodát, valamint az Országos Polgárőr Szövetség által adományozott járőröző személygépkocsit polgárőreink részére, ami tovább növeli az itt élők biztonságérzetét.

– A beruházások 2014-ben is folytatódnak. Melyek ezek?

– Ismét egy LEADER pályázatnak köszönhetően tovább szépülhet Alsópáhok. Az elnyert közel 4 millió forint támogatásból négy buszvárót építünk és létesítünk egy pihenőkertet. A buszvárók közül kettő fából készül a Keszthelyi úti és Dózsa u. 64. sz. előtt, illetve hajlított fémszerkezetből a Plébánia előtt és a Fő u. 153. sz. előtt, a szűk, keskeny peronos helyeken. A Kossuth utcai önkormányzati tulajdonú telken egy négyezer négyzetméteres pihenőkertet alakítunk ki pihenőpadokkal, asztalokkal és játszótéri eszközökkel. A kert hátsó felében pedig gyümölcsfákat (alma, körte, meggy) és gyümölcsbokrokat telepítünk. Szeretnénk, ha a településrészen lakó gyerekek és felnőttek számára közösségi helyként szolgálna a pihenőkert.

További terveink közt szerepel egy helyitermékbolt (felső kép) kialakítása a község központjában. E célból megvásároltuk a hivatallal szemben lévő két régi családi házat. A két épületet összeépítjük egy új tető kialakításával, és a homlokzat is új megjelenést kap. A boltban helyben és a térségben termelt, előállított élelmiszert lehet majd elsősorban megvásárolni. Szeretnénk egy kis kávézó- és fagylaltozórészt is kialakítani, hiszen nagy igény mutatkozik a lakosság részéről. A pályázatunk az első körön túljutott, ha a második körös bírálaton is sikerrel szerepel, akkor a beruházást legkésőbb tavasszal elindítjuk és még ebben az évben szeretnénk az építést befejezni.

Emellett pályázatot nyújtottunk be új falubusz beszerzésére is. Az első fordulón túljutottunk, pozitív döntés esetén tavasszal az ÁFA 27 százalékos önrészével vásárolnánk meg a mikrobuszt.

– Mit kívánnak 2014-re?

– Hitet, összefogást és bölcsességet. A település lakosságától az eddigiekhez hasonló megértő együttműködést. Segítsék a település virágosítását, rendben-tartását, a megteremtett, áldozatos munkával létrehozott értékeink védelmét. Azt ígérhetjük, hogy idén is kitartó munkával dolgozunk majd, mert csak így lehetünk eredményesek és javíthatjuk életkörülményeinket. Elődeink munkáját megbecsülve, a közösség összetartásával a megyében, de országosan is tiszteletre méltó elismerést vívott ki magának 1400 fős községünk. Alsópáhok több mint egy falu, olyan közösségi élettér, ahol jó élni – emelte ki Czigány Sándor polgármester.

Valóban. Olyan közösségi élettér, ahol ünnepeiket is megtisztelik a helyiek. A kultúra napi ünnepség is szinte telt ház előtt zajlott a művelődési házban. Czigány Sándor ünnepi beszédét követően színvonalas műsort láthattak az érdeklődők. Fellépett a 10 éve működő alsópáhoki Allegrezza Kamarakórus, a hévízi Bereczky Szilárd versmondó, népdalénekes valamint a budapesti Ézsiás László költő, előadóművész.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK