2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Siker a felsőoktatásban

2013. szeptember 01. vasárnap, 17:56
Címkék:

A zalaegerszegi felsőoktatás történetében az eddigi legtöbb elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait. A három helyi főiskolára 467 diákot vettek fel, szemben a tavalyi 363-al. Mindez a már hagyományos tanévkezdés előtti közös felsőoktatási sajtótájékoztatón hangzott el, ahol az intézmények vezetői adtak részletes tájékoztatást.

Zalaegerszegen nőtt a hallgatók létszáma

Balaicz Zoltán alpolgármester hangsúlyozta: míg a demográfiai apály miatt országosan csökkent a felsőoktatási intézményekbe jelentkezők száma, addig Zalaegerszegen nőtt. 2013-ban összesen 95 ezer 445-en jelentkeztek valamilyen felsőoktatási intézménybe, közülük 72 ezer 159-et vettek fel, ami meghaladja a 75 százalékos arányt. Államilag finanszírozott formában 58 ezer 844-en tanulnak. Idén egyébként 10 ezer 885 képzést hirdettek meg. Az alpolgármester hozzátette: Zalaegerszegen magas színvonalú képzés folyik a főiskolákon, ehhez hozzájárul az is, hogy komoly fejlesztések történtek az elmúlt években, amihez a város önkormányzata anyagilag is hozzájárult.

Dr. Solt Katalin, a BGF zalaegerszegi gazdálkodási karának dékánja is arról beszélt, hogy minden főiskolán visszaesett a hallgatói létszám. A BGF legkisebb kara a zalaegerszegi, itt viszont emelkedett a létszám, az első helyes jelentkezők száma 29 százalékkal nőtt 269-en kezdik meg tanulmányaikat. Ez részben köszönhető a kampuszon megrendezésre kerülő sok-sok programnak (különösen a Zöld Kampusznak), melynek keretében közel kétezer diák látogatott el hozzájuk. Mint fogalmazott, három alapképzési szakon - nappali és levelezőn is - tanulhatnak a diákok. A pénzügyi mesterszakot nem tudták indítani a kevés jelentkező miatt, úgyszintén a közszolgálati alapszakot sem, érdektelenség hiányában.

Dr. Csidei Irén, a PTE egészségtudományi kar zalaegerszegi képzési központjának igazgatója is növekvő érdeklődésről számolt be. Az első évfolyamosok létszáma meghaladja az egy évvel korábbit. Szeptember 2-án 137 elsőéves kezdi meg tanulmányait a képzési központban, közülük 97-en választották a gyógytornász szakirányt, negyvenen pedig az egészségügyi szervező alapszakot. Mint az igazgató elmondta, 2008 óta először a teljes hallgatói létszámuk 400 fő fölé emelkedett.

Dr. Varga Mihály a Nyugat-magyarországi Egyetem Gépészeti és Mechatronikai Intézetének igazgatója arról tájékoztatott, hogy 53 fővel kezdik az első évfolyamot, ami 20 százalékos növekedést jelent. A beiskolázási programot támogatja a város önkormányzata és a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány. Az eddig is gyakorlatorientált képzésben második alkalommal hirdetik meg a népszerű, úgynevezett duális képzési formát. A régió iparvállalataival együttműködve ebben az évben már két évfolyamon folytatják ezt a képzést.

Zalaegerszeg számára nagyon fontos a helyi műszaki felsőoktatás, azaz a mechatronikai mérnöki képzés. A jól képzett mérnökök iránt rendkívül nagy a kereslet a munkaerőpiacon - hangzott el.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK