2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Rokkantsági nyugdíj: új szabályok léptek életbe

2012. január 03. kedd, 18:01
Címkék:

2012. január 1-jétől nem állapítható meg rokkantsági nyugdíj, baleseti rokkantsági nyugdíj, rehabilitációs járadék, rendszeres szociális járadék, átmeneti járadék, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka.

 

A megváltozott munkaképességűek ellátását érinti

A fenti ellátásokat vagy rokkantsági ellátás, vagy rehabilitációs ellátásként folyósítják. A 4,2 százalékos januári emelést a 2011-ben RSZJ-, ÁJ-ban részesülők kivételével valamennyi ellátásra ráteszik. Azok, akik 1949-ben, vagy azelőtt születtek és a fenti ellátások valamelyikében részesültek, 2012-től öregségi nyugdíjként kapják tovább a növelt összegű ellátásukat.

Rokkantsági ellátás kerül továbbfolyósításra azoknak, akik 2011. december 31-én, I-II. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban, 1954-ben, vagy azelőtt született és II. csoportos rokkantsági nyugdíjban, 1954-ben, vagy azelőtt született és rendszeres szociális járadékban, - átmeneti járadékban részesült.

Rehabilitációs ellátás kerül továbbfolyósításra azoknak, akik 2011. december 31-én III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesülnek és 1955-ben, vagy később születtek.

A változásokról a folyósító szerv tájékoztatja az érintetteket január hó folyamán.

Az 1955-ben, vagy később születetteknek /rehabilitációs ellátásban részesülők/ 2012. március 31-ig kérniük kell a komplex minősítés elvégzését. Amennyiben nem kérik, úgy május 1-jétől az ellátás összege nem jár, megszüntetésre kerül.

Az új ellátások azok részére kerülhetnek megállapításra, akinek az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 60 százalékos vagy kisebb mértékű, a kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül legalább 1095 napon át biztosított volt, keresőtevékenységet nem végez és rendszeres pénzellátásban sem részesül.

Azok, akik rehabilitálhatók legfeljebb 3 évre részesülhetnek rehabilitációs ellátásban.

Keresőtevékenység folytatása a 2011.12.31.-én folyósított, 2012.01.01.-től "átfordult" ellátások mellett:

- Rokkantsági ellátás: Meg kell szüntetni, ha a keresőtevékenységből származó jövedelem 3 egymást követő hónapra vonatkozó átlaga meghaladja a minimálbér 150 %-át, tehát 139.500.- Ft-ot.

Csak a 2012.07.01-től szerzett jövedelem vehető figyelembe, ezért az év első felében nincs korlátozva a keresőtevékenység.

- Rehabilitációs ellátás: egészen addig, még nem kerül sor az egyébként is esedékes soros felülvizsgálatra, vagy a törvény által előírt soron kívüli komplex minősítésre és ez alapján az új ellátás megállapítására, addig az ellátásban részesülő a TNy., és a 387/2007 (XII.23.) Korm. rendelet 2011.12.31.-én hatályos rendelkezései szerint folytathat keresőtevékenységet, azaz:

- megszűnik a III. csoportos rokkantság alapján folyósított ellátás, ha a keresőtevékenységből származó bruttó jövedelem hat egymást követő hónapra számított havi átlaga meghaladja a "rehabilitációs ellátás" néven továbbfolyósított ellátás összegének kétszeresét, és a minimálbért (93000 Ft-ot.)

- megszűnik a rendszeres szociális járadékból továbbfolyósított ellátás, ha a keresőtevékenységből származó jövedelem hat egymást követő hónapra vonatkozó havi átlaga meghaladja a minimálbér 80százalékát ( 74.400.-Ft ) Minden volt RSZJ-s személyre ez vonatkozik, mindegy, hogy 2008. előtt, vagy után lett megállapítva az RSZJ.

- Rehabilitációs járadék: A régi szabályok szerint folytathat keresőtevékenységet, jövedelmének hat egymást követő hónapra vonatkozó havi átlaga (bruttó) nem haladhatja meg a folyósított ellátás kétszeresét, és a minimálbért (93000.-Ft)

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK