2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Pölöske természeti értékeire alapoz

2015. február 01. vasárnap, 09:10
Címkék:

A Teleki-kastély és kastélypark, az Ördögvár, a Remíz-közpark, a Mária bölcsője kápolna, a horgásztavak, a több százéves platánfák, a Sohollári völgy, olyan építészeti és természeti értékek Pölöskén, melyek egyedi arculatot kölcsönöznek a közel 900 lakosú zalai településnek. Nem csoda, hogy büszkék a helyiek ezekre a nevezetességekre, melyek arra is érdemesek, hogy közkinccsé váljanak. Milyen lehetőségeket ad erre az immár ötéves önkormányzati ciklus, milyen fejlesztési irányokat határoztak meg, arról Tóth Tivadar polgármestert kérdeztük.

poloske legi

Együtt dolgozni a falu fejlődéséért

– Nem szerepelt életem folyamán terveim között, hogy polgármester legyek, de a lakosok és az elszármazottak részéről elindult egy kezdeményezés, hogy álljak a falu élére. A választásokon nemcsak nekem, hanem a velem induló valamennyi képviselőjelöltnek bizalmat szavaztak. A jelenlegi képviselő-testületről is elmondható, hogy fiatal, lendületes csapat állt össze, amely tele van ötletekkel. A változást egyébiránt az indokolta, hogy a korábbi testületből ketten nem indultak újra – mondja Tóth Tivadar, aki 1999 közepéig a helyi postát vezette, majd Zalaegerszegre került, ahol a Zalaegerszeg Kézbesítő Posta vezetője 2009 óta.

A polgármester pozitívnak értékeli az előző testület tevékenységét, bár az első két év gazdaságilag nagyon nehéz volt az önkormányzat számára. Sokat küzdöttek az alapítványi általános iskola megtartásáért, a költségvetést a szennyvízberuházás hitele is jelentősen megterhelte. A kormányzati adósságrendezés után azonban fellélegezhettek. A ciklus végére a művelődési ház is megújulhatott, melyre a 103/2013. (XI. 8.) VM-rendelet adott lehetőséget. Az épületben az önkormányzat által használt helyiséget pedig önerőből újították fel.

poloske avatas

– Polgármesteri programjában milyen fejlesztési irányokat határozott meg az elkövetkező öt évre?

– Elsőként említeném az általános iskola, valamint az óvoda épületének felújítását, ami a tetőhéjazat, a nyílászárók cseréjét és fűtéskorszerűsítést foglalna magában. A ravatalozó külső-belső felújítását is szeretnénk elvégezni a térkövezés és egy új parkoló kiépítése mellett. A sportöltöző épülete szintén felújítást igényel. A barnakpusztai településrészen ivóvízhálózatot építenénk ki, mert nem megfelelő minőségű az ivóvíz. A tetszetős faluképhez a buszvárók, a járdák, az utcák, az utcajelző táblák állapota is hozzátartozik, felújításuk éppen ezért szerepel terveink között. A hegyi utak is karbantartásra szorulnak. Idén az Öreghegyi útra 7,4 millió forintot fordíthatunk vis maior pályázatból, melynek 30 százaléka önerő.

Elképzeléseink megvalósulása érdekében hosszú távú stratégiai tervet kell készítenünk, szem előtt tartva a pályázati lehetőségeket. E tekintetben is fontosnak tartom a folyamatos kommunikációt, melyben a helyi újság és honlap újbóli megjelentetésével lényeges szerepet tölt be, ahogy a lakossági fórumok, a polgármesteri és képviselői fogadónapok.

poloske diakok

– A gyönyörű környezetű horgásztavak sok látogatót vonzanak a településre. Fejlesztési elképzeléseikben milyen szerepet szánnak a turizmusnak?

– A faluturizmus terén az elmúlt ciklusban nem sikerült eredményt elérni, ezen mindenképpen szeretnénk változtatni. Az orvosi rendelő tetőterében kialakítandó szálláshelyekkel jó példával kívánunk elöl járni, bátorítva a lakosságot vendégszobák kialakítására. A Pölöskei Horgászegyesület nagyon jól gazdálkodik, de több reklámmal több vendéghorgászt lehetne ide csábítani, itt marasztalni az előbb említett vendégszobai szolgáltatással.

A gazdasági vonalon természetesen fontosnak tartom a munkahelyteremtést is, melynek egyik eleme lenne a helyi lehetőségek jobb kihasználása. A faluturizmus fejlesztését éppen ezért szorgalmazzuk, hiszen nem várhatunk csupán arra, hogy egyszer majd valamely iparág vagy vállalkozás betelepül a faluba. Az itt élők többsége Zalaegerszegen dolgozik, helyben nagy foglalkoztatónak számít a Pölöskei Szörpüzem, a Hahóti Várdomb Mezőgazdasági Kft., a Szévíz 97. Kft., a Bioland Tőzegfeldolgozó Kft., családi gazdálkodók, mezőgazdasági vállalkozások, az önkormányzat, és több kisebb cég is kínál munkalehetőséget.

– Hogyan vélekedik a civil szerveződések erősítéséről, a közösségépítésről?

– Településünk erőssége a civil szervezetek sokszínűsége, hiszen nyugdíjasklub, kertbarát kör, horgászegyesület, polgárőrség, sportegyesület, hagyományőrző egyesület működik a faluban. Tevékenységüknek helyet biztosít a most megújult művelődési ház, amely közösségi programjaink fontos helyszíne. A hegyi gazdák is rendszeresen szerveznek találkozót birtokaikon, boraikat borversenyen mérik össze. Saját szőlőfajtánk a Pölöskei Muskotályos, amit a Teleki-kastélyban működő Fajtakísérleti Állomáson nemesítettek ki, melynek vezetője dr. Páfli Dénes kertészmérnök volt 1990-ig. A településen aktívan működik a Pölöske Községért Közalapítvány, melynek nevéhez fűződik a Szentháromság-szobor és a Mária bölcsője kápolna felújítása.

poloske torta platanfak

S ha már nevezetességeinkről beszélünk, meg kell említenünk a Péterfai Lajos plébános kezdeményezésére és jelentős lakossági öszszefogással épült római katolikus templomunkat. Van egy földvárunk, ami már csak romjaiban lelhető fel, és amit a most futó Szulejmán című török sorozatban is megemlítettek. A Dózsa utca végén áll három 300-400 éves platánfa, melyek az ország 15 legszebb fái közé tartoznak, említésre méltó még a Sohollárban található lucfenyő-csoport, valamint a Kovács-hegyen található többszáz éves tölgyfa. Szép látványt nyújt a Remízpark, valamint a települést körülvevő erdők és ezek gazdag növény- és álltavilága, kitűnő gombalelőhelyek. Azt gondoljuk, építészeti és természeti értékeink méltán számíthatnának a közvélemény nagyobb érdeklődésére. Településünk kedvelt kirándulóhellyé válhat, amiért tenni is kívánunk.

Az elkövetkező öt évben egy olyan települést kell felépítenünk, amely helyi munkalehetőséget nyújt, "ahol mindig történik valami", ahol az emberek együtt dolgoznak, ünnepelnek. A fejlődés kulcsa az együttműködés. Ha élni tudunk adottságainkkal, melyek Pölöskét egyedülállóvá és különlegessé teszik környezetében, akkor lakói büszkék lesznek rá, szívesen fognak itt élni és érte dolgozni – emelte ki Tóth Tivadar.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK