2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Összefogással szolgálni a hazát

2015. március 16. hétfő, 19:19
Címkék:

A hagyományokhoz híven Deák Ferenc szobránál, majd a Csány téren került sor Zalaegerszegen a március 15-i megemlékezésekre. A Deák téren a Zalai Táncegyüttes és a Belvárosi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola műsora után dr. Gyimesi Endre történész, volt polgármester, a város díszpolgára mondott beszédet.

marc15 1

A polgári Magyarországért küzdöttek

Mint mondta: mi magyarok sajnos olyanok vagyunk, hogy a legtöbbször azt keressük, ami elválaszt minket egymástól. Még a fennkölt ünnepeinket is hajlamosak vagyunk politikai célok érdekében tönkre tenni. Zalaegerszegen szerencsére együtt ünnepelnek a polgárok, ráadásul egy olyan helyszínen, mely történelmi idők tanúja. Gyimesi Endre felidézte a mai Deák tér történelmi szerepét, változó funkcióit, illetve az itt tevékenykedő – országos szinten is ismert és elismert – korabeli politikusokat. Szólt többek között Zrínyi, Deák, Csány munkásságáról, és a márciusi ifjak korszakváltó szellemiségéről.

marc15 2

"A reformkor nagyjainak szellemében nevelkedett márciusi ifjak cselekedni akartak. Nem a hatalomra és nem a gyors meggazdagodásra törekedtek. Szolgálni akarták a hazát!" – fogalmazott. A forradalom sikere abban rejlett, hogy a fiatalok felismerték az összefogás szükségességét, és erejét. Ha Batthyány, Kossuth, Széchenyi külön, saját önös érdeküknek megfelelően cselekedtek volna, a márciusi küldetés kudarcba fullad.

marc15 3

Mára nézve a tanulság az, hogy összefogással sok mindenre vihetnénk. A szabadság azonban az erősek joga, a bőség kosarából pedig nem mindenki vehet egyenlően. A volt polgármester szerint az is a jövő kérdése, hogy lehet-e, tudunk-e segíteni azon, hogy a mai fiatal politikus generáció körében ne az arrogancia és a gyors egyéni meggazdagodás legyen a menő. Felelős döntések kellenek ahhoz, hogy kivívott jogainkkal jól tudjunk sáfárkodni, széthúzás helyett pedig összefogással lehet a haza ügyeit előbbre vinni.

Nemzeti identitásunk legfontosabb alapköve, fundamentuma az 1848/1849-es magyar forradalom és szabadságharc eseménysorozta – jelentette ki Hoppál Péter március 15-i nemzeti ünnep Csány-szobornál tartott rendezvényén, Zalaegerszegen.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára beszédében kiemelte, 48 hősei tudták azt, hogy a korabeli Európában egy szuverén, önálló, önmagáért tenni képes Magyarországra van szükség. Olyan országra, amely jogegyenlőséget biztosít minden polgára számára, s a rabsorból felemeli azokat, akik dolgozni képesek, akik kemény munkájukkal a haza építésén fáradoznak. 48 hősei olyan országért harcoltak, amelyben fontosak az önálló intézmények, a népszuverenitáson nyugvó, a nép által választott országgyűlés, annak felelős kormánya, az önálló bírói hatalom és a szabad, független nemzeti bank.

marc15 4

A márciusi 12 pont a polgári Magyarország programja. 167 év elteltével, amiért álmodtak, dolgoztak, harcoltak 48 hősei, annak gyümölcsét kezdi látni a mostani generáció, fejtette ki az államtitkár. Szárba szökkent a polgári Magyarország azon törekvése, mely szerint a magyar államnak a magyar népet kell szolgálni, s nem idegen hatalmakat. A magyar emberek kiálltak a szabadság polgári eszméi mellett és az elmúlt években nagyon kemény munkával és összefogással kivívták maguknak azt a megbecsülést, amelynek eredménye, hogy az Európai Unióban Magyarországé az egyik legerősebb gazdaság, a legjobb munkanélküliségi mutató, és az ország tudja biztosítani polgárai számára a jogegyenlőséget és a szociális biztonságot.

– Mindez nem valósulhatott meg 1848 hősei nélkül, akik kitűzték az irányt, elénk tárták a szabad polgári Magyarország jövőképét. Közös munkánk az, hogy méltók legyünk 48-as értékeinkre, s hitet tegyünk amellett, hogy a magyar családok szolgálata, segítése mindenek előtti feladatunk. A március ifjak által megálmodott szuverén nemzeti banknak köszönhetően nem fordulhat elő többé az, hogy a magyar emberek és önkormányzatok adósságszolgálatba süllyedjenek – szögezte le Hoppál Péter.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK