2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Országos lakossági riadó hétfőn

2011. november 20. vasárnap, 16:39
Címkék:

Nem fordulhat elő még egyszer, hogy a lakosságot ne tudják riasztani – a múlt év októberi vörösiszap-katasztrófára utalva hangoztatta Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató. Ezen a sajtótájékoztatón jelentették be, hogy november 21-én hétfőn országos katasztrófariasztási gyakorlat lesz. Ezen a napon többször megszólalnak a légvédelmi szirénák, a rádiók és tévéállomások megszakítva adásukat, közleményeket ismertetnek. Ezek természetesen nem jelentenek valódi veszélyt! A közleményekben fiktív helyszínenként a Csillagok háborúja című film bolygóit nevezik meg; ugyanis a fiktív katasztrófahelyzetet egy lezuhanó műhold okozza valamelyik filmbéli égitesten.

 

vorosiszap sin

 

Katasztrófariasztási gyakorlat:

A szirénák és a médiumokban közzétett közlemények
nem valós veszélyre figyelmeztetnek

Az egész országot érintő gyakorlattal kapcsolatban pénteken sajtótájékoztatót tartottak a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság zalaegerszegi székhelyén.

Wéber Antal igazgató elmondta, hogy országos értesítési és törzsvezetési, valamint polgári védelmi mozgósítási gyakorlat is kapcsolódik a katasztrófariasztási gyakorlathoz. Ennek megfelelően az a cél, hogy begyakorolják a hivatásos katasztrófavédelmi szervek és a hivatásos tűzoltóságok állományának értesítését, a vezetési törzsek műveletirányító tevékenységét, a feladatok végrehajtásához szükséges gyorsreagálású polgári védelmi szervezetek mozgósítását, a lakosság katasztrófariasztását.

Az országos gyakorlat három összefüggő részből áll.

I. Végrehajtanak egy riasztási és törzsvezetési gyakorlatot, melyben a katasztrófavédelem és a tűzoltóság teljes, mintegy tízezer fős hivatásos állománya részt vesz.

II. A gyakorlatnak ebben a fázisában a médiaszolgáltatók tesztelik a médiatörvényben a katasztrófavédelmi szervek részére biztosított kommunikációs csatornákat. Ennek kapcsán öt közlemény hangzik majd el reggeltől az esti órákig, amit 12 alkalommal tesznek közzé a gyakorlatban közreműködő rádiók és tévécsatornák. Ennek köszönhetően lakosság megismerheti, s így a későbbiekben, akár egy valós helyzetben már felismeri a katasztrófák esetén történő riasztás és tájékoztatás új formáját.

III. Mozgósítják a polgári védelmi kötelezettség alapján létrehozott gyorsreagálású szervezeteket (mintegy 15 000 főt). Ide tartoznak a megyei és a települési védelmi bizottságok operatív törzsei a polgármesterekkel az élen.

A gyakorlat során fiktív katasztrófahelyzetet teremetnek elő, így Magyarországon tényleges óvintézkedések bevezetésére nem kerül sor. Ugyanakkor működésbe hozzák a lakossági riasztó eszközöket – szirénákat – Zalaegerszegen is, de tűzoltókocsik vonulására nem kell számítania a lakosságnak.

Az Országos Vérellátó Szolgálat közreműködésével véradás is zajlik. A Zala Megyei Vöröskereszt a gyakorlat okán is jövő hétfőn a zalaegerszegi véradóállomáson 8–15 óráig, Keszthelyen pedig 13–16 óráig várja a mozgósított polgári védelmi szervezetek tagjait, valamint a lakossági önkénteseket. A zalaegerszegi véradóállomáson csütörtökön, ahogy máskor is– 8–17 óráig várják a donorokat.

A november 21-i hétfői gyakorlatban a Magyar Televízió, a Duna Televízió, a Magyar Rádió, a Magyar Távirati Iroda, a TV2, az RTL Klub, a Hír televízió, a Neo FM, a Class FM, az Inforádió, a Klubrádió, a Juventus Rádió, a Lánchíd Rádió, valamint a Magyar Katolikus Rádió vesz részt.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK