2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Önkormányzat a turizmusért

2012. május 08. kedd, 17:10
Címkék:

Kehidakustány önkormányzata pályázatot nyert a közfoglalkoztatásra, melynek köszönhetően 42 főnek tudnak munkát biztosítani a február 1-jétől december 31-ig tartó időszakban. A településen minden munkáskézre szükség van, hiszen rengeteg a zöldterület, melyet rendszeresen kaszálni kell. Kehidakustány Zala megye egyik legszebb üdülőfaluja, a rendezett, ápolt környezet fenntartását nemcsak fontosnak, hanem kötelességének is érzi az önkormányzat.

kehidafurdo

Kehidakustány komolyan épít az idegenforgalomra

– A 2012-es esztendő vízválasztó abban a tekintetben, hogy minden település költségvetési helyzete normalizálására törekszik. Önkormányzatunknak is a gazdálkodás stabilizálása az egyik célkitűzése, ennek egyik eleme, hogy összhangba hozzuk azokat az elvégzendő a feladatokat, melyeket a helyi bevételekből tudunk finanszírozni – mondja Lázár István, Kehidakustány polgármestere. – Számunkra ez az év azért is kiemelt, mert több mint 50 millió forintot nyertünk a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatán, ami 42 fő foglalkoztatását teszi lehetővé az idén 11 hónapon át. Tehát ennyi ember megélhetését tudjuk segíteni a nettó 47 ezer forintos fizetéssel, ami kétszer annyi, mint a korábbi munkaprogramok során juttatott bér. A projektet azért is tartjuk jelentősnek, mert olyan berendezéseket (kistraktorok, damilos kaszák stb.) tudtunk vásárolni, melyekkel korábban nem rendelkeztünk. Ezek a gépek nagy segítséget nyújtanak folyamatos kaszáláshoz a külterületi és belterületi utak mentén. A projekt részeként kerítést építettünk az egyik temetőnk mellé, ahol megszüntettük az illegális szemétlerakót. A munkák nagy részét különben is el kell végeznünk, melynek költsége eddig önkormányzatunkat terhelte, de most az elnyert támogatásból tudjuk fedezni. Az önkormányzat és a településen élő munkanélküliek szempontjából is jónak tartom ezt a programot, ezért is bízom abban, hogy folytatódhat az elkövetkező években is.

– Miért volt szükség a szemétszállítási díj bevezetésére?

– Törvényi rendelkezés alapján vezettük be a szemétszállítási díjat. Ahogy említettem, idén minden kiadást áttekintünk, "rendezzük a sorokat" az ez évi költségvetésben, hogy 2013-as tervezésre tisztábban lássunk. Önkormányzatunk mindazonáltal nincs rossz anyagi helyzetben, de sajnos két nagy turisztikai szolgáltató évek óta tartozik, mintegy 20 millió forint iparűzési adóval. Azt mondanom sem kell, hogy ez az összeg mennyire hiányzik a helyi turizmus fejlesztéséből, hogy azt a színvonalat tarthassuk, melyet évekkel ezelőtt elértünk. Viszont örömünkre szolgál, hogy a templom külső-belső felújítását szolgáló utófinanszírozott projekthez hitelt kaptunk a 27 millió forintos költség fedezetére.

kehidakustany polgi

Lázár István polgármester

– A közigazgatási rendszer átalakítása hogyan érinti az önkormányzatot?

– Minden képlékeny, így korai még bármit is mondani a közös önkormányzati hivatal kialakításáról. Az iskolák államosításának kérdése nem érint bennünket, miután a Dunántúli Református Egyházkerület tartja fenn az intézményünket. Mindenki számára ismert, hogy 2002-től egészen 2011-ig, míg az egyházkerület át nem vette, milyen sokat küzdöttünk iskolánk megmaradásáért. Az idő azzal is igazolt bennünket, hogy ha hitelből is, de újat építettünk, ugyanis a régi épületet már lehetetlen lenne fenntartani. S akkor nem lenne iskolánk. Polgármesteri munkámban másik vezérszálnak tekintem a helyi turizmus fejlesztését. Ennek érdekében vásároltunk egy régi házat korabeli berendezéseivel együtt, ahol tájházat alakítunk ki. Jogerős építési engedély birtokában pályázunk felújítására. A kustányi harangláb mögötti területet is megvásároljuk. Szeretnénk bemutatni a régi mesterségeket is, egy bognárműhelyre már van ígéretünk, továbbá olyan rendezvényeket megtartását tervezzük itt, melyek az akkori kor világát idézik.

– Önkormányzat, turizmus – a közeljövőben két konferencia is érinti a témát, melyen Ön is részt vesz.

– A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége meghívására Mórahalomra utazom május közepén, a konferencián az önkormányzati és a közigazgatási rendszer átalakítása lesz a téma. Utána Túrkevére utazom, ahol a Magyar Fürdővárosok Szövetségének lesz a közgyűlése. A szervezetnek 44 önkormányzat a tagja, közte Kehidakustány is – mondja Lázár István, akit tavaly ősszel választottak meg az MFSZ elnökének. – Tehát azokon a településeken, ahol fürdő is van, kiemelt szerep jut a turizmusfejlesztésnek, mely nemcsak érdeke, de feladata is az önkormányzatoknak.

– Miről lesz szó ez évi első közgyűlésükön?

– Értékeljük az elmúlt évet, illetve azon irányelvek teljesülését, melyeket novemberi közgyűlésünkön határoztunk meg. Legfontosabb feladatunknak tartjuk a fürdők népszerűsítését, amelyhez forrást is kell rendelnünk. Ezért nagy öröm az a pályázat, melynek révén kétmillió forintot nyertünk. Ebből egy a fürdőinket bemutató exkluzív kiadványt jelentettünk meg ötezer példányban, valamint kerámia ajándéktárgyakat készítettünk. Ezzel vártuk az érdeklődőket a 2012-es a budapesti idegenforgalmi kiállításon. A jövő évi rendezvényen is szeretnénk ott lenni, amelyhez forrást kellene teremteni. Erről is döntünk majd a közgyűlésen. Itt szeretnék köszönetet mondani dr. Szabó Zoltánnak, a szövetség titkárának kiváló szakmai munkájáért.

kehidakustany tajhaz

A régi épületet tájházzá alakítja az önkormányzat

– A közelmúltban előnyugdíjba vonult.

– Igen, a Kehida Termálban dolgoztam fürdővezetőként. A polgármesteri tisztséget természetesen továbbra társadalmi megbízatásban látom el. Új feladatként pedig a Gelse Termálvölgye Kft. elnökeként, és tanácsadóként ténykedek.

– Kehidakustány nagy értéke a Deák-kúria is.

– A Deák-kúria zavartalan működtetése nagyon fontos szándékunk. Ennek érdekében önkormányzatunk hozzájárul a közüzemi költségekhez, és rendezi a terület karbantartását. Az intézményi fenntartás átszervezése kapcsán abban bízom, hogy Zalaegerszeg város veszi át majd az üzemeltetését. A település egyéb építészeti értékeit is meg kívánjuk őrizni. Saját erőből felújítási programba kezdtünk, hogy a 16 kőkereszt szép sorjában rendbe tehessük. A rekonstrukció irányítója Várkonyi Csilla restaurátor. Nyár végére befejeződik a szennyvíztelep bővítése és az átemelők felújítása. Ez a beruházás is lakóink és vendégeink kényelmét szolgálja, és nem utolsósorban a település turisztikai fejlődését, mint ahogy valamennyi cselekedetünk.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK