2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Önkénteseket várnak az autisták

2012. május 24. csütörtök, 18:09
Címkék:

Az anyagi gondokkal küszködő boncodföldei Autista Sérültek Védőotthona önkéntesek segítségében bízva szeretné a lakók életét sokszínűbbé tenni. Az elmúlt évben a bezárás veszélye is fenyegette az intézményt, de egyelőre "csak" munkatársakból van hiány. Három műszakban összesen hét dolgozó látja el a halmozottan sérült, önellátásban és mozgásban akadályozott gyerekeket és fiatalokat, ismertette a tényeket Németh Szilvia intézményvezető, gyógypedagógus. Elsősorban nem a gondozási munkák elvégzésre keresnek önkénteseket - persze, aki vállalja ebbe is bekapcsolódhat - hanem olyan tevékenységekhez, amely a szabadidő eltöltést színesíti.

autista-boncod

A "hibák" szerethető tulajdonsággá válnak

- A házon belüli ellátás sem egyszerű, ha azonban ki szeretnénk mozdulni, akár csak egy séta erejéig, vagy amikor lovas -és úszó terápiára kell közlekedniük, kell(ene) a segítő kéz. Jó lenne, ha többet tudnánk mozogni, kirándulni, nyitni a világ felé, s a különböző rendezvényeken is csak fizikai segítséggel tudunk részt venni - mondta Németh Szilvia. - Jelenleg egy önkéntesünk van, arra is volt példa, hogy önkéntesből később munkatárs lett. S van, aki nem is a sérültek ellátásában segít, hanem a házkörüli teendőkben, hiszen karbantartónk sincs. Van/volt aki foglalkozásokat tartott ingyenesen, ezzel ajándékozva meg a lakókat, illetve a Kertvárosi Nyugdíjas Klub tagjai rendszeresen segédkeznek rendezvényeinken, akár palacsintasütést is vállalva. Amikor külsős emberek először találkoznak az otthon lakóival, meglepődnek, megijednek, szokatlan az itt tapasztalt másság; mozgásban, viselkedésben egyaránt. De hamar megszerethetők a gyerekek, akik ezekkel a "hibákkal" teljesek, s ami eleinte furcsaságnak tűnt, az nagyon hamar szerethető tulajdonsággá változik.

- Milyen kritériumnak kell megfelelni, a leendő segítőknek?

- Mivel nem a gondozási munkába való bekapcsolódás a feladat, valójában a tolerancia, és empátia a legfontosabb szempont, illetve legalább 16 éves kort töltse be a jelentkező, aki titoktartási kötelezettséget kell, hogy vállaljon. Ideális lenne, ha 6-10 fő jelentkezne hozzánk, de Magyarországon még nem igazán elterjedt az önkéntes munkavállalás.

- Hogy viselik az autisták az idegenek megjelenését?

- A többség jól, örömmel, kíváncsisággal, és mint bármely gyerek a határok próbálgatásával - mondja mosolyogva az intézményvezető. - És vannak néhányan, akiknek időbe telik hozzászokni az új arcokhoz. De, mint mindenért, a legkisebb törődésért is nagyon hálásak tudnak lenni. Ez a munka szépsége!

Németh Szilvia még hozzátette: egy felajánlásnak köszönhetően, az idén befolyó adományokat megduplázza az otthon egyik régi támogatója. Ezért a megyeszékhelyen több helyen kint lévő gyűjtőurnák mellé újakat helyeznek ki, nagyon bízva a segítségben.

- Az adományokra a mindennapi működéshez van szükség. Bár vannak terveink is, melyek ha megvalósulnának, több lábon állhatnánk, és könnyebb lenne az életünk. Egyelőre azonban a napi gondok megoldása a fő feladat. Június 2-án részt veszünk Zalaegerszegen a Dísz téren rendezendő Esélyegyenlőségi Napon. Itt is szeretnénk felhívni a figyelmet az autistákra, és magára az otthonra. Mi nem félünk megmutatni a világnak, hogy miben vagyunk speciálisak, miben ügyesek, és jó lenne, ha az egészséges emberek sem idegenkednének tőlünk, hanem közelednének.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK