2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Nyári diákmunka az önkormányzatoknál

2015. július 09. csütörtök, 19:05
Címkék:

A Nemzetgazdasági Minisztérium nyári diákmunka programjáról tartott sajtótájékoztatót dr. Koczka Csaba, a Zalaegerszegi Járási Hivatal vezetője. A járás területén működő önkormányzatoknak és önkormányzati intézményeknek egy országos projekt keretében lehetőségük van diákokat foglalkoztatni a szünidő alatt.

koczka

A tapasztalatszerzés a cél

Koczka Csaba elmondta: a minisztérium már 2013-ban és 2014-ben is indított diákmunka programot, ami idén egy kibővített formában folytatódik tovább. A projekt egyik legfontosabb célkitűzése az, hogy a diákok minél korábban munkatapasztalathoz jussanak, így a munkasiker révén megelőzzék a későbbi inaktivitást. Ezen kívül jövedelmet is biztosítanak a fiataloknak a nyári hónapokra. Országos szinten másfél milliárd forint áll rendelkezésre, a zalaegerszegi járás 12 millió 400 ezer forintot költhet a diákok foglalkoztatására.

Ami a konkrétumokat illeti: a foglalkoztatási igényt az önkormányzatok, illetve a hozzájuk tartozó intézmények jelenthetik be a járási hivatalnál, a diákoknak pedig egy formanyomtatványt kell kitölteniük a regisztrációhoz, ami szintén a hivatalban szerezhető be. Eddig 45 település jelentkezett és összesen körülbelül 160-190 dolgozni szándékozó, 16-25 év közötti diákot várnak.

A fiatalok egy hónapot dolgozhatnak napi négy órában, amiért bruttó 52 ezer 500 forintos bért kapnak. Az állam száz százalékban támogatja a foglalkoztatást. A diákok főleg az iskolákban, óvodákban, illetve a települések közterületein végeznek majd munkát.

A meghirdetett programra legelőször alsónemesapáti önkormányzata jelentkezett, így Koczka Csaba a sajtótájékoztató keretében a település polgármesterével, Pereszteginé Cziráki Katalinnal írta alá először a hatósági szerződést. A polgármester elmondta: hat diákot foglalkoztatnak a következő egy hónapban, akik a közösségi terek szépítésében (virágosítás, parkosítás) vesznek részt, illetve a falu intézményeiben (óvoda, iskola, kultúrház, könyvtár) végeznek majd kisebb munkákat.

Koczka Csaba elmondta: a projektre a zalaegerszegi önkormányzat is jelentkezett. Mivel azonban a megyeszékhelyen sok a közfoglalkoztatott, akik elvégzik a parkfenntartási feladatokat, a diákok itt inkább a városhoz tartozó intézményekben kapnak majd munkát.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK