2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Nyakukon a rendkívüli hideg – a védelmi bizottság felkészült

2012. február 01. szerda, 16:29
Címkék:

A Zalaegerszegi Helyi Védelmi Bizottság elnöke szerdán összehívta a bizottság tagjait a városházán. Az ülésnek egy témája volt: a rendkívüli téli időjárásra való felkészülés a lakosság érdekében.

A tagokon kívül más szervezeti egységek is meghívást kaptak – a rendőrségen, a katasztrófavédelem szervein, a tűzoltóságon, mentőszolgálaton és a kistérségi népegészségügyi szerven túl jelen volt a polgárőrség, a Városgazdálkodási Kft, a Zalavíz Zrt, a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a Zala-Depo Kft, a Zala Volán Zrt, valamint a gáz- és áramszolgáltató vállalat egy-egy képviselője. A bizottság egy határozatot hozott, ennek értelmében a szervezetek felkészültek a közelgő rendkívül hideg téli időjárásra, külön figyelmet fordítanak a szülés előtt álló kismamákra, az idősekre, az egyedül élőkre és a hajléktalanokra.

Ezúton is felhívja a helyi védelmi bizottság a figyelmet néhány fontos telefonszámra:

Mentők 104

Tűzoltóság 105

Rendőrség 107

Hajléktalanszálló diszpécser szolgálata 92/323-000

Kérjük a polgárokat, hogy fokozottan figyeljenek egymásra, nyújtsanak segítséget, és bejelentéseikkel segítsék a lakosságvédelmi szervezetek munkáját.

 

Farkasordító hideg közeleg

Elképesztő hideget prognosztizál a meteorológiai szolgálat: akár mínusz 25 fok lehet, s 20-40 centiméternyi hó eshet. A rendőrök fokozottan figyelnek majd a hajléktalanokra, a katasztrófavédelem pedig kilátásba helyezte: ha kell, iskolákat záratnak be a rendkívüli időjárás miatt.

A jelenlegi előrejelzések szerint a jövő hét végéig folytatódik a rekordközeli hideg, enyhülésnek egyelőre nyoma sincs, a jövő héten néhol akár mínusz 25 fok is lehet – közölte Reisz András, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa szerdán.

A következő napokban egyre hidegebb időre kell készülni. Több helyütt napközben sem lesz mínusz 10 foknál magasabb a hőmérséklet, és számos helyen erős, viharos szélre is számítani lehet.

A meteorológus közlése szerint péntek estétől vasárnap éjfélig várható az országban havazás. A jelenlegi előrejelzések szerint az Alföldön akár 20-40 centiméter hó is eshet, a fővárosban 10-20, a Dunántúlon 5-10 centiméter vastagságú hótakaróra lehet számítani. A jövő hét folyamán a havazás megszűnik, de a hét végéig tartós hidegre van kilátás, néhol akár mínusz 25 fokig is csökkenhet a hőmérséklet.

Országos Meteorológiai Szolgálat módosította a honlapján közzétett, a szerdai napra vonatkozó figyelmeztetést. Eszerint az extrém hideg miatt jelenleg hat megyében – Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén – van érvényben citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés.

A honlapon olvasható tájékoztatás szerint szerdán az esti óráktól északkelet felől még az eddigieknél is több fokkal hidegebb levegő áramlik a Kárpát-medencébe. Csütörtökre virradó éjszaka a minimum-hőmérséklet Borsod, Szabolcs és Nógrád megyében mínusz 20 fok közelében várható, miközben Borsodban és Szabolcsban erős, óránként 45-60 kilométeres sebességű széllökések is kialakulhatnak. Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Heves megyében mínusz 15 fok körüli minimum-hőmérsékletek mellett 40-50 kilométeres erősségű szél valószínű.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK