2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Népi Gyermekjátékok Olimpiája

2012. május 22. kedd, 16:03
Címkék:

Megrendezik a Népi Gyermekjátékok Olimpiáját Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeumban; a sportversenyre június 8-án, ötven nappal a Londoni Olimpiai játékok megnyitója előtt kerül sor. A rendezvény célja, hogy ráirányítsák a gyerekek figyelmét a játék és a mozgás örömére - emelte ki Kaján Imre, megyei múzeumigazgató kedden sajtótájékoztatón.

 gyermekolimpia

(A fotó illusztráció)

A kisdiákok különleges szabadtéri múzeumi környezetben ismerhetik meg a népi játékokat. A sportágak között szerepel például fáklyafutás, "bakfüttyös" sportverseny, melynek a lényege, hogy a gyerekek egymást átugorva, bakugrással teljesítik a távot, de lesz majd íjászat, karikahajtás, kötélhúzás és persze rongylabdázás is - sorolta az igazgató.

Szólt arról is, hogy a gyermekjátékok olimpiáját a Göcseji Falumúzeum a tőszomszédságában található Magyar Olajipari Múzeummal közösen rendezi meg, és ugyancsak közös program lesz a gyermeknapi rendezvény is. Május 24-én a két múzeum közel kétszáz gyermeket lát vendégül; a falumúzeumban kézműves foglakozásokat, vetélkedőket rendeznek, meglepetésétellel várják a diákokat.

A Magyar Olajipari Múzeum kiállítási csarnokában ezen a napon helyezik üzembe a felújított, átalakított vasútmodell terepasztalt. Geológiai bemutatót tartanak, ahol különböző ásványokat, fosszíliákat ismerhetnek meg a gyerekek és apró ajándékokkal is meglepik őket, hogy kedvet kapjanak az ásványgyűjtéshez - ismertette Tóth János, a Magyar Olajipari Múzeum igazgatója.

Hozzáfűzte; a regionális néprajzi múzeum és az országos szakmai múzeum adta lehetőségekkel színvonalas, izgalmas programokat lehet megvalósítani. A Magyar Olajipari Múzeum technikai jellegű foglalkozásai, a szabadtéren és a kiállítótermekben elhelyezett, működő makettek, szivattyúk látványa még érdekesebbé teszi a múzeumlátogatást.

A napokban egyébként egy "óriás méretű traktort", geofizikai rezgéskeltő gépet telepítenek a Magyar Olajipari Múzeum területére, amivel, ha működésbe hozzák, geofizikai méréseknél használt "kis helyi jellegű" földrengést is létre lehet hozni. A múzeum játszóterének az északkeleti oldalán egy ugyancsak hatalmas méretű geofizikai műszer kocsit helyeznek majd el - közölte Tóth János.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK