2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Fánkkarnevál a javából Zalaapátiban

2014. február 25. kedd, 16:18
Címkék:

Hatodik alkalommal rendeztek farsangi fánkkarnevált Zalaapátiban, amely idén nemzetközivé bővült. A fánkok kavalkádján az osztrák testvértelepülésről, Semmeringről, Schneebergland kistérségből, valamint a szlovén Lendváról és Domonkosfáról is bemutatkoztak csapatok a rendezvénynek helyet adó általános iskolában. Szalagos fánk, forgácsfánk, lekvárral és mindenfélével töltött fánk, képviselő fánk, krumplis fánk, sőt fánk szobrok – egyszerűen pazar volt a kínálat.

fankfesztival k

Vincze Tibor polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, a magyar gasztronómia sokszínűségét reprezentálja a fánkfesztivál, amit minden évben igyekeznek színesebbé, gazdagabbá tenni. A fánk olyan finomság, amit mindenki szeret, ez adja a találkozó közös pontját, ami emberek sokaságát invitálja közös időtöltésre. Éppen ezért csak a köszönet és elismerés hangján lehet szólni azokról, akik finomabbnál finomabb fánkokat sütöttek erre az alkalomra.

A kínálat változatossága minden képzeletet felülmúlt. A sokféle ízesítés (lekváros, joghurtos, hagymás, sonkás, körözöttes...), a formák sokasága (hattyú, virág, kosár, bohóc, farsangi álarc és smile...) a készítők ötletességéről árulkodott. Nem beszélve arról, hogy minden alapanyag házi volt!

A helyi általános iskola szülői munkaközössége 15-féle fánkkal készült a jeles napra, mondta el érdeklődésünkre Dely Istvánné. Standjukon sokféle ízesítéssel kínáltak fánkjaikat a népes közönségnek. Boszorkánykonyha – nem véletlenül jutott eszünkbe a látványról, hiszen a csapat ennek megfelelően rendezte be díszletet boszifeliratokkal és képekkel, na persze boszikalapban és bosziorros álarcokban hívogatták kóstolásra az érdeklődőket.

fankfesztival1

De nemcsak ők mutatkoztak be Zalaapátiból, a Rozmaring Népdalkör és a "szoci" csapat tagjai szintén nagy lelkesedéssel készültek. Munkájuk ötletességgel is párosult, például Gécsek Józsefné grillázsból és cukorból nemcsak virágkosarakat, hanem Jancsi bohócot is megformálta.

A Hévízi Tisztaforrás Dalkör Egyesület tagjai elmondták, először vannak jelen a megmérettetésen. Ők a tradíciókat tartották szem előtt, a farsangi fánkfesztiválra hagyományos fánkokat sütöttek.

Baráti kapcsolataik révén látogattak el Zalaapátiba a szlovéniai Domonkosfáról a Petőfi Sándor Kultúregylet tagjai, tudtuk meg Sebők Iréntől. Nemcsak fánkokkal készültek, hanem népdalokkal és citerajátékkal.

Pozsegovits Borbála szervező elmondta, a fánkkarneválon idén 22 csapat mérette meg magát. A zsűri többek között hagyományos és különleges fánkok kategóriájában osztott ki díjakat, de ettől függetlenül minden versenyzőt dicséret illet. A hangulatról helyi és környékbeli művészi csoportok gondoskodtak az iskola aulájában felállított színpadon. Felléptek a Zalaapáti Óvodások, a Fuszulyka Néptánccsoport, a Boróka Néptáncegyüttes, a Rozmaring Népdalkör, a Zalaapáti Harmonika Zenekar, a Fogyatékosok és Pszichiátriai Betegek Otthona lakói és dolgozói, a Gelsei Őszikék Pávakör, a Nemesrádói Kurázsi Kulturális Egyesület, a Dióskáli Kulturális Egyesület, a Rezi Hagyományőrzők valamint a Helikon TSE tagjai.

fankfesztival86

A rendezvény harmadik helyszíne a tornaterem volt, ahol a gyerekek hatalmas ugrálóvárakon szórakozhattak.

Tolvai Renáta koncertje zárta a rendezvényt, ami farsangi (fánk)kavalkád volt a javából.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK