2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Ne te legyél a következő!

2013. október 17. csütörtök, 17:16
Címkék:

"Ne te legyél a következő" felirattal demonstráltak a zalaegerszegi Ganz-szakközépiskola diákjai a 76-os főút nagykapornaki felvezető szakaszainál. A rendezvényt felhívó jelleggel a Zala Megyei Kormányhivatal és a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szervezte a közelmúltbeli halálos motoros balesetek kapcsán. Az áldozatok a szalagkorlátnak ütköztek a kapornaki tető, Zalaegerszegre vezető jobb oldali sávjában. A program idejére ideiglenesen lezárták ezt az útszakaszt.

motorbaleset3

Motoros figyelmeztető táblákat helyeztek ki a 76-os főúton

Rigó Csaba megyei kormánymegbízott felidézte, hogy a második halálos tragédiát követő koordinációs értekezleten döntöttek arról, hogy javítani kell a főút közlekedésbiztonságán. Első lépésként a nagykapornaki kanyar mindkét oldalán kihelyezték azokat a "sokkoló" figyelmeztető táblákat, amelyeken felborult motorosok és veszélyt jelző feliratok láthatók. A továbbiakban tervezik azt is, hogy akusztikus bemarással látnák el az úttestet, panorámát eltakaró hálót helyeznének ki, és baleset-megelőzés céljával kamerarendszert is telepítenének a kanyarban. Várhatóan az út menti korlátok alsó felét gumi- vagy fémeszközökkel egészítik ki, hogy ne csússzanak alá az eleső motorosok. A kormánymegbízott közölte azt is, hogy javaslatot juttat el a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz, hogy készüljön új útügyi leírás nagyobb dőlésszögű útburkolat építésére az ehhez hasonló éles kanyarokban. Végül azt hangsúlyozta, "a motorosokra nem száguldozó donorként kell tekinteni!"

motorbaleset1

Anti András, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője elmondta, hogy a két halálos baleset szinte pontosan azonos helyen és módon történt a tetőn lévő kanyarban. A körülményeket még vizsgálják. Az elmúlt hét végén ugyanitt egy újabb motoros szenvedett balesetet, könnyebb sérülésekkel.

A balesetveszélyre felhívó rendezvényen túlélők is részt vettek. Nem a tetőn, és nem motorral, hanem autóval szenvedett balesetet négy középiskolás fiú. A sofőr nagy sebességgel hajtott be a lejtő alján fekvő faluba, és ütközött egy másik autóval. Szabó Levente, a zalaegerszegi Csány-szakközépiskola diákja az eset tanulságával kapcsolatban elmondta, hogy soha nem szabad csak úgy céltalanul elindulni, és a közlekedésre vonatkozó szabályokat minden esetben be kell tartani. Sorok Péter, zalaegerszegi lakos nem itt, hanem Siófok után szenvedett balesetet motorjával. Kanyarban csúszott ki, csak a mentőben tért magához. Tanulság: óvatos közlekedés, szabályok betartása, fűzte hozzá.

motorbaleset2

Két zalaegerszegi motoros szervezet is részt vett a rendezvényen. Demonstrációs szándékkal egy felborult motort, mellette bukósisakot, motoros csizmákat, valamint egy kitömött fekete hullazsákot is helyeztek el. A tagok gyertyagyújtással emlékeztek meg balesetek halálos áldozatairól.

A megyei baleset-megelőzési bizottság tagjai veszélyre felhívó szórólapokat és fényvisszaverőket osztogattak az arra közlekedőknek a tájékoztató alatt.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK