2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Ne sétáljunk a bringaúton

2013. március 19. kedd, 09:49
Címkék:

A tél ugyan még egyszer támadásba lendült, ám március második felében megérkezik az igazi tavaszi idő, és vele együtt a kerékpáros szezon. Bár Zalaegerszeg - más megyeszékhelyekkel ellentétben - nem igazán bringa-város, a helyzet sokat javult az elmúlt évtizedben. Ennek ellenére van még hová fejlődni, például hozzáállásban: a járdák és bicikliutak helyes, rendeltetésszerű használatában. Zavaró, ha valaki a kerékpárúton gyalogol, de az is, ha a biciklis a járdán, a gyalogosokat kerülgetve közlekedik.

Fejleszteni a város kerékpáros kultúráját

Míg 2002-ben mindössze 5,2 kilométer kerékpárút volt a városban, és a gyerekeken kívül alig lehetett biciklistákat látni, addig a 2012-es adatok szerint 13,5 kilométer kerékpárút szeli át a várost. Szerencsére egyre többen használják mind sportolásra, mind közlekedésre a biciklit. A tavaly év végi adatok nem tartalmazzák a most épülő Köztársaság úti és a nemrégiben elkészült Kisfaludy úti kerékpárutat - mondta érdeklődésünkre Vas István, a városüzemeltetési osztály közútkezelő szakreferense.

bringa 1

Ha már szóba hozta ez utóbit, jeleztük: sokak szerint túl szűk lett a Kisfaludy úti kerékpársáv. A szakreferens azt válaszolta: az út nem szűk, hanem egyirányú. A szabvány pedig 70-80 centiméterben határozza meg az egyirányú kerékpárút szélességét. Az északi oldal a Vizslapark, a déli oldal pedig a belváros felé vezet. Ezt nyilakkal elég jól jelzik is, ettől függetlenül gyakran látni, hogy a biciklisták rossz irányban közlekednek ezen a szakaszon. A szakember szerint időbe telik, míg a gyalogosok és a kerékpárosok megszokják, megtanulják az új közlekedési szabályokat, annál is inkább, mert a tapasztalatok szerint a városban még nem elég fejlett az erre vonatkozó kultúra és KRESZ-ismeret.

A most épülő utakkal kapcsolatban Henics Attila, a városfejlesztési és tervezési osztály stratégiai szakreferense lapunknak elmondta: az Európai Unió által támogatott Nyugat-dunántúli Operatív Program egyik pályázata keretében zajlik jelenleg a város kerékpárút-hálózatának bővítése. Négy szakaszon épül új út. A Köztársaság úton, az Eötvös-iskolától a Pálóczi-zeneiskoláig, a Kisfaludy út két oldalán, melyek egyirányú kerékpárutak, és a Kossuth utcai bicikliutat kötik össze a vizslaparkival. Ezek hamarosan átadásra is kerülnek. Készül ezen kívül a Göcseji út kórház felőli oldalán egy kerékpárút, mely a Göcseji-Mártírok úti kereszteződéstől halad a Zrínyi és Hunyadi utcák felé. Lesz továbbá egy új út a Landorhegyi úton is, és a beruházás keretében a Déryné utca is összeköttetésbe kerül a Platán sori és az Alsóerdei úti kerékpárúttal. Cél az is, hogy megvalósuljon az a régóta dédelgetett terv, hogy a Zalavölgyi kerékpárút kiépítése folytatódjon a Bagod-Zalaegerszeg (Kaszaháza) szakaszon. A szakreferens elárulta: a késedelemnek az az oka, hogy erre a turisztikai célú kerékpárút-bővítésre az utóbbi időben nem írtak ki pályázatot.

bringa 2

Henics Attila szintén problémának tartja az utak megfelelő használatát. Mint fogalmazott, fontos lenne viselkedésváltoztató, figyelemfelkeltő kampányt folytatni, mert valóban sok gyalogos sétál a kerékpárutakon, de biciklistákat is látni a járdán száguldozni, ami szintén balesetveszélyes. Remélhetőleg az úthálózat bővülésével, és a biciklisták számának emelkedésével az emberek megbarátkoznak az új helyzettel, s megtanulják az új szabályokat.

A megnövekedett biciklisforgalom több kerékpáros tárolót is igényel, hiszen sokan kifejezetten közlekedésre, kisebb vásárlás elintézésére használják a biciklit, ám ezekről még nincsenek konkrét tervei a városnak.

Szabó Zoltán versenykerékpáros, a Zalaegerszegi Kerékpáros Sport Egyesület marketing felelőse úgy látja, hogy sokkal többen ülnének biciklire, ha kerékpárjukat biztonságban tudnák. Szerinte három fontos helyre kellene nagyobb, fedett, kamerával felszerelt kerékpártárolót építeni: a belvárosba, a Kertváros valamelyik forgalmas csomópontjába, illetve a Landorhegyre, az oktatási intézmények és kollégiumok közelébe.

A sportoló 2011-ben az önkormányzat kérésére készített egy tanulmánytervet, mely szerint a város és környéke természeti adottságaira építve, a versenysport és a sportturizmus által hatékonyan lehetne fejleszteni a város idegenforgalmát. Zalaegerszeg és környéke ugyanis mind a terep, mind pedig az országúti kerékpárosoknak, túrázóknak megfelelő feltételeket biztosít. Az egyesület már több éve szervez nagy sikerrel kerékpáros versenyeket, és irányított túrákat. Szükség lenne ugyanakkor (öko)szálláshelyekre, kerékpárkölcsönzőkre, és olyan szolgáltatás, illetve infrastruktúra-fejlesztésekre, melyek arra ösztönzik a túrázókat, versenyzőket, hogy több napot is eltöltsenek a városban.

A kerékpáros közlekedés és kerékpáros turizmus fejlesztésével a város egy új arcát mutathatná meg, ami sokak számára (fiatalok, családosok, aktív idősek) vonzó lehet.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK