2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

"Magyarország erős, polgárait szolgáló állam legyen”

2013. január 02. szerda, 11:44
Címkék:

A járási hivatalok elindításával a magyar államigazgatási rendszer megújításának újabb jelentős állomásához érkeztünk. Ezzel a lépéssel kiteljesedett az az átalakulási folyamat, melynek eredményeképpen az elmúlt bő félévszázad legmélyebb és legátfogóbb államreformja zajlik Magyarországon – fogalmazott dr. Navracsics Tibor a Zalaegerszegi Járási Hivatal ünnepélyes megnyitóján január 2-án.

navracsis zeg

Navracsics Tibor a Zalaegerszegi Járási Hivatal ünnepélyes megnyitóján

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter hangsúlyozta, az államreform célja nem az állam átalakítása, ez törekvés csak eszköze cél elérésének: egy olyan állam kialakításának, mely azokat a polgárokat szolgálja, akiknek adóforintjaiból működik az állam. A cél tehát egy olyan állam létrehozása, amely segíti a magyar állampolgárok érvényesülését.

Kitért arra, hogy a 2010 óta zajló átalakítás az intézményi működés és az államigazgatás területe mellett újabb és újabb eredményeket ért el a jogalkotás és az állami működés kultúrájában is. Az elmúlt bő két évben új alaptörvényt, új sarkalatos törvényeket és új szakpolitikai törvényeket fogadtak el, amelyek új jogi környezetet adnak ahhoz, hogy Magyarország gazdasága, amennyiben megszűnik a válság Európában, növekedési pályára lépjen.

navracsis tibor

A miniszterelnök-helyettes hangoztatta, hogy a kommunista állam-átalakítást nem számítva, az elmúlt közel egy évszázadban ilyen mértékű átszervezés a magyar állami intézményrendszerben nem történt. Hozzáfűzte, a polgárbarát állam kialakítását az igazságszolgáltatási reform is segíti. Január másodikával ugyanis nemcsak a járási hivatalok kezdték meg működésüket, de az igazságszolgáltatáson belül a közigazgatási bíráskodás is az eddigieknél erősebb intézményi keretek között, a munkaügyi bírságokkal elkülönült szervezetrendszerben működik majd.

A cél, hogy Magyarország erős, polgárait szolgáló állam legyen: ahol a polgárok nem akadályként élik meg az állammal való találkozást, hanem szövetségest látnak az államban, hangsúlyozta végül a miniszterelnök-helyettes.

Rigó Csaba, a Zala megyei kormánymegbízott köszöntőjében elmondta, hogy a megyében hat járás jött létre. Ezek egyike a zalaegerszegi, melyhez 84 település 104 ezer lakója tartozik. 2013 végéig legalább tíz településen működik majd kormányablak, az ügysegéd-hálózat pedig 73 településen segíti helyben az ügyintézést. Jelezte azt is, hogy a zalaegerszegi és nagykanizsai okmányiroda január másodikától 8 órától 20 óráig tart nyitva.

veres andras

Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere felidézte, hogy a járási hivatalnak helyet adó épületet a város első polgármestere, Kovács Károly kezdeményezésére építették fel 1889-ben. Továbbá beszélt arról, hogy az ez idáig itt működő népjóléti osztályt az Ady óvoda volt épületébe költöztették át, melynek átalakítására 18 millió forintot költöttek. Hozzátette, a város feladata az volt, hogy segítse a polgárbarát ügyintézés feltételeinek megteremtését az épület átadásával, ahol mostantól 45-en dolgoznak.

A megnyitó végén Veres András szombathelyi megyés püspök szentelte fel az új járási hivatalt.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK