2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Napfogyatkozás Teskándról figyelve

2015. március 21. szombat, 16:06
Címkék:

A Vega Csillagászati Egyesület átmenetileg a teskándi iskola udvarára települt távcsöveivel, hogy az érdeklődők biztonságosan, de jól láthatóan megfigyelhessék a március 20-i részleges napfogyatkozást.

nap-drama 010 net2

A rendezvény szervezője Bánfalvi Péter iskolaigazgató, a nevezett egyesület elnökségi tagja volt. Elmondta, minden évben történik napfogyatkozás, mely a föld bizonyos pontjairól részlegesen vagy teljesen észlelhető. Magyarországról 1999. augusztusában láthattunk teljes napfogyatkozást, legközelebbire pedig 2083-ig kell várni. A mostanihoz hasonló részleges takarásra 2027-ben és 2030-ban lesz majd példa hazánk területén.

A csillagászati megfigyelésre nagy volt az érdeklődés. A rendkívüli tanítási napon nemcsak a saját diákok tekintettek az égre, beosztás szerint, hanem még Keszthelyről is érkeztek tanulók.

nap-drama 022 net1

Bánfalvi Pétert arról kérdeztük, egy gyakorlott csillagász számára mennyire extrém egy ilyen jelenség?

- Nekem minden alkalom nagy élmény, amikor gyerekek, felnőttek, idősek rácsodálkoznak valamilyen égi jelenségre. Ez számomra is tartogat valamilyen új élményt. Öröm, amikor egy – egy távcsöves megfigyelés után, hetekig visszaköszönnek az események a gyerekrajzokon. Ami viszont meglepett, nem gondoltam volna, hogy egy 60 százalékos napfogyatkozás ilyen mértékű hőmérséklet csökkenést okoz, mint amit most tapasztaltunk. A korábbi teljes napfogyatkozáskor ez azért nem volt ennyire feltűnő, mert az augusztusi hőségbe belefért egy kis enyhülés.

A napfogyatkozás egyébként Feröer (Atlanti-óceán) és Spitzbergák (Jeges-tenger) vidékéről figyelve volt teljes.

nap-drama 027 net3

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK