2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Nagyvállalkozó vette meg a Batthyány-kastélyt

2013. február 14. csütörtök, 09:40
Címkék:

Közös önkormányzati hivatal működtetéséről szóló megállapodást írtak alá február 6-án Zalacsányban. Az öt község: Sármellék, Zalavár, Szentgyörgyvár, Ligetfalva és Zalacsány. A közös önkormányzati hivatal központja Sármellék, Zalaváron és Zalacsányban pedig kirendeltség működik. A település életében előremutató változás az is, hogy a közelmúltban egy nagyvállalkozó megvásárolta a Batthyány Kastélyszállót.

zalacsany ot

Megállapodtak: Zalacsányban kirendeltség működik

– Az önkormányzati törvény előírta, hogy csak a kétezer lélekszám feletti települések létesíthetnek közös önkormányzati hivatalt. Az elvárás teljesítéséhez nekünk is lépni kellett, miután településünk lakossága 1036 fő, Ligetfalva pedig 55 fő – avat a részletekbe Nagy Lászlóné, Zalacsány polgármestere. Az előzményhez az is hozzátartozik, hogy a zalaszentgróti helyett a keszthelyi járáshoz csatoltak bennünket 2013. január elsejétől. Ezt a kérésünket a jobb közúti és tömegközlekedés feltételeivel indokoltuk. Ebből adódott az is, hogy Keszthely irányába keressük az együttműködést. Több tárgyalást folytattunk le, míg a számunkra legkedvezőbb ajánlatot kaptuk Sármellék, Zalavár és Szentgyörgyvár alkotta közös önkormányzati hivataltól. Január 19-én döntött képviselő-testületünk a csatlakozásról, az öt település január 30-án fogadta el a megállapodást, amit itt Zalacsányban írtunk alá ünnepélyesen február 6-án. Előnye a megállapodásnak, hogy Zalacsányban kirendeltség működhet, így továbbra is biztosított helyben az ügyintézés a lakosság számára. A járási hivatal ügysegéde heti két alkalommal (kedden délelőtt és csütörtökön délután) fogadja az ügyfeleket.

– Január elseje az oktatási-nevelési intézmények terén is változást hozott.

– Igen. Iskolánkat átvette a tankerület, kétcsoportos óvodánk pedig továbbra is önkormányzatunk fenntartásában maradt. Nagyon örülünk annak, hogy az önkormányzati adósságrendezés kapcsán rendeződött, stabilizálódott pénzügyi helyzetünk. Nagyon elavult épületben működött korábban a polgármesteri hivatal, ezért építettünk újat. A 135 millió forintos hitel visszafizetését vállalta át most az állam.

farsang net1

– Jó hír az is, hogy a Batthyány-kastély új gazdára talált.

– Széles Gábor, az egyik legnevesebb magyar vállalkozó vette meg a Batthyány-kastélyt, ami továbbra is szállodaként működik. Az eddig üresen álló kiskastélyban pedig most zajlanak a felújítási munkálatok. Március 15-én nyitják meg a nagyközönség előtt, ez az épület is szállodaként fog üzemelni.

– A nagyvállalkozónak vélhetően további tervei is vannak. Mit jelenthet mindez Zalacsány számára?

– Elsősorban munkahelyeket, mert településünkön magas a munkanélküliség. A tavaszi-nyári időszak valamelyest kedvezőbb, mivel a szomszédos fürdőhelyeken (Hévízen, Keszthelyen) találnak az emberek szezonális munkát. Nagyon fontos lenne az állandóság, ezért bízunk abban, hogy a kastélyban minél több helyi lakos talál majd munkát. A kastélyszálloda biztos működése azért is kiemelkedő jelentőségű számunkra, mert közvetve hozzájárul településünk fejlődéséhez; hírnevével együtt egyre ismertebbé és jól csengővé válik Zalacsány neve is.

kiszebab net1

– Milyen fejlesztéseket tervez az önkormányzat?

– Ettől az évtől a feladatfinanszírozás határozza meg az önkormányzatok gazdálkodását, a kötelező feladatokra meg is kapjuk a forrást. Minden mást, így a fejlesztéseket is, azonban saját bevételből kell megoldani, de még nem tudjuk, mindez hogyan alakul. Mindenesetre bízunk abban, hogy egy-két járdát és utat fel tudunk újítani 2013-ban. A foglalkoztatási problémák miatt szeretnénk, hogy az előző évhez hasonló támogatással idén is munkát tudjunk adni az embereknek a közmunkaprogramban. 2012-ben 45 ember dolgozhatott majdnem egy éven át napi nyolc órában. Háromhektáros erdőt telepítettek, közparkot alakítottak ki és kitisztították a mezőgazdasági utak környezetét – értéket teremtve ezzel a közösségnek is. Előreláthatólag márciusban indulhat az idei közmunkaprogram, melyben 32 főt szeretnénk foglalkoztatni.

– Február a farsangolás ideje. Megtartották-e az ilyenkor szokásos ünnepeket?

– Iskolánkban régi hagyomány a farsang megünneplése, amit a gyermekek nagyon élveznek, pláne a jelmezversenyt. Február elején tartottuk meg ezt a rendezvényt, melyen a szülők is mindig részt vesznek. Másik hagyományos programunk a kiszebáb-égetés, melyben szintén az iskolások működtek közre. Köztudottan ez egy télűző szokás, melynek egyelőre nem volt foganatja a havazást tekintve. Március idusán megnyílik a kiskastély, és bízunk abban is, hogy valóra válik a nagyvállalkozó többi terve is. Ezért gondoljuk azt, hogy ez a tavasz új kezdetet hozhat településünknek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK