2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Nagykanizsa otthont teremt

2014. december 29. hétfő, 16:28
Címkék:

Nagykanizsa jó úton indult el az elmúlt években. Megtalálta vízióját és céljait, mert azokra az erényeire és erősségeire támaszkodott, amelyek a sajátjai, amelyek a hagyományából fakadnak. Ezért fontosnak tartom, hogy e szemléletmód által kialakított munka folytatódjon a jövőben is, a sikeres jövőnek ez lehet a garanciája a városunkban – mondta el Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere, aki az elmúlt időszakban alpolgármesterkét dolgozott a városért, hangsúlyozva, hogy e szemlélet természetesen konkrét fejlesztésekben is kézzelfoghatóvá vált.

.

pokaszepetk nagy.

zalaapati netre nagy

 nagykanizsa foter

 "Jövőt építünk, a múlt értékeire alapozva"

– Mit tart a városvezetés legnagyobb erényének, legfontosabb vívmányának az elmúlt években?

– Számomra az elmúlt négy év jó példája bebizonyította, hogy akkor működik eredményesen egy városvezetés, ha nyugodt légkörben folyik a tervezett munka és hosszú távú, stratégiai gondolkodás jellemzi. Úgy gondolom, hogy egy város életében, mint akár a családok életében is, a legfontosabb az, hogy igazi közösségként tudjon létezni. Vagyis legyen tisztában a múltjával, identitását abból az erőből merítse, amit mások számára nyújtani tud, és ismerje azokat a képességeit, amire támaszkodva építheti a közös jövőt. Persze fontos előfeltétel, hogy szülessen meg ez a közös jövőkép is, természetesen az említett értékekre alapozva.

– Úgy véli, Nagykanizsa ilyen város?

– Sok érdeme van ennek a városnak, és sajnos sok gátló tényezőt hordoz önmagában. De látom azt a fejlődést, ami a pozitív irányba viszi, mert ténylegesen ezen érdemekre épít, köszönhetően az elmúlt évek megváltozott városvezetői szemléletének. Korábban sokszor azért szerepelt Nagykanizsa a médiában, mert sikertelen volt, vagy egyes botrányok feszítették a kedélyeket.

Ma sokkal inkább a beruházások, a megújulás és a fejlesztés okán kerülünk a nyilvánosság elé, ami a Kanizsán élők lelkületére is gyógyír. Az érdemeink, a hagyomány öröksége, értékei pedig a stratégiai gondolkodásnak köszönhetően egyre több ember számára világlik ki. Gondolok itt a helyi termékek és kézműves termékek felértékelődésére, a munka szeretetére, a határon átnyúló történelmi, kereskedelmi és kulturális kapcsolataink újjáéledésére, a térségi logika elismerésére. Mindez a mi múltunkból fakad, mint ahogy a város polgári és kulturális értékei is. Ha ezek szóhoz tudnak jutni, ha teret kapnak, valóban virágozni kezdenek.

Ez történt nálunk is. Újra indult a híres kanizsai piacon a környékbeli helyi és kézműves termelőket helyzetbe hozó vásár, a Vásár(olj) Kanizsán! Ennek célja az itt élő emberek munkájának megbecsülése, az itt megtermelt termékek priorizálása. Mert egészségesebb, és mert ide fordítódik vissza az elköltött kereset. Vagy gondolok itt azokra a sikeres pályázatokra és együttműködésekre, amelyek a hátáron átnyúló horvát és szlovén városokkal együtt, de a térség településeit is helyzetbe hozva valósultak meg. Akár a kerékpáros fejlesztést, akár a turizmus más aktív területeit említhetem itt, mindegyik elindított egy sikeres pályát, amit fontosnak tartok, hogy folytatódjon.

nagykanizsa denessandor– Milyen fejlesztések lendítették előre a város és a környék gazdaságát?

– Az elmúlt években több, a városban és a térségben élő polgár életét pozitívan érintő beruházás történt. 1,5 milliárd forintból megszépült a városunk főtere, az Erzsébet tér, mely méltó helyszíne több nagyszabású rendezvénynek és fesztiválnak. Többek között a Város Napja és a Bor- és Dödöllefesztivál talált otthonra ezen a helyszínen, amely utóbbi remélhetőleg bekerül a Magyar Értéktár gyűjteményébe is. Kanizsa belvárosa tehát látványossággá, turisztikai értékké vált, amit az itt élők is újra megszerettek. Sokan sétálnak le a térre, beszélgetnek, de a környékbeli szolgáltatók is éledezni kezdtek emiatt, új lehetőséget látva a felújításban. Így tágabb értelemben, akár még gazdaságfejlesztési célokat is szolgál ez a rehabilitáció. Emellett elkészültünk egy nagyszabású csatorna beruházással, amit tizenkét, a városunkhoz közeli településsel együtt valósítottunk meg, és a szennyvíztelep rekonstrukciója is megtörtént.

Jelentős összegből, 4 milliárdos fejlesztéssel korszerűsítettük a Kanizsai Dorottya Kórház sürgősségi ellátását. Utóbbi fejlesztések alapjaiban járulnak hozzá ahhoz, hogy javuljon a hozzánk tartozó több mint százezer ember egészségügyi ellátásának a színvonala. Három műfüves pálya épült, melyek a gyermekek és a felnőttek egészséges életmódját szolgálja, a mindennapos testnevelést is segíti. Persze a felsoroltakon kívül az intézményeink, útjaink, kerékpárútjaink, járdáink és játszótereink is megújultak. Ennek a munkának az elismeréseként értékelem így azt is, hogy október folyamán az Eximbank Nagykanizsán kíván új irodát nyitni, amit a fejlődésünkbe vetett hitük jelének látok.

– A beruházásokon túl nagyon fontos a munkahelyek teremtése és megőrzése, ezen a területen mi történt az elmúlt ciklus idején?

– Az elmúlt években több száz munkahely jött létre Nagykanizsán. Az ipari parkba betelepülő mikro-, kis- és közepes vállalkozások mellett kiemelendő az olasz tulajdonú DAB Production Hungary Kft. vízszivattyúkat gyártó üzeme, mely 150 főt foglalkoztat. A kanizsai, új munkahelyeket teremtő vállalkozásokat – saját programunk alapján – támogatással és telekár kedvezménnyel segítjük. A következő öt évben fontos lenne folytatni a megkezdett sikeres munkát, hiszen a célunk, hogy Nagykanizsa virágzó ipari, kereskedelmi és kulturális központ, vonzó valamint befogadó város legyen Magyarország délnyugati kapujában. Ezeket kizárólag közös munkával, a kormánnyal, a parlamenti képviselővel, a megyével, az önkormányzattal és Nagykanizsa polgárainak együttműködésével tudjuk elérni.

– Milyen feladatok és folyamatok a jövő legfőbb célkitűzései?

– Az egyik legfontosabb, hogy a következő uniós ciklusban a vállalkozásfejlesztő és gazdaságfejlesztő forrásokból minél többet sikerüljön megszereznünk, ezáltal a városunk fejlődését elősegíthetjük. Ez év tavaszán fogadta el a közgyűlésünk a város Integrált Településfejlesztési Stratégiáját, mely mentén szeretnénk haladni, bevonva a vállalkozásokat a tervezésbe is, és természetesen az itt meglévő szakmai értékekre és hagyományokra építve. Csak akkor lehetünk sikeresek, ha a pályázatok az itteni igényekkel összhangba kerülnek kiírásra. Ez döntő tényező. De ne felejtsük, hogy kedvező földrajzi elhelyezkedésünk és közlekedési csomópont mivoltunk kötelezően logisztikai központnak kínálja Nagykanizsát. Ehhez viszont komoly infrastruktúrával ellátott, beépítésre alkalmas ipari területeket kell kialakítanunk, mivel a meglévők lassan elfogynak.

Azonban figyelnünk kell arra is, hogy megfelelő létszámban álljon rendelkezésre szakképzett munkaerő, így a szakképzés megerősítése is hosszú távú kérdés. És mivel Nagykanizsa fejlődését a térségben gondolkodva képzeljük el, hiszen városunk egy olyan ipari övezet része, amely összekapcsolja a dél-németországi, ausztriai és észak-olaszországi iparvidéket, ezért nyitott gondolkodással fordulunk lehetséges partnereinkhez, ismerve erősségeinket, munkálkodva a gyengeségeinken. A céljaink eléréséhez azonban elengedhetetlen az eddigi munka folytatása. Csak így tehetjük lehetővé, hogy Nagykanizsa otthont teremtsen minél több polgár számára, akik munkát, megélhetést találnak, gyermekeket nevelnek és gyarapítják a várost. Ez a sikeres jövő garanciája.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK