2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Most szép lenni katonának

2012. augusztus 12. vasárnap, 12:32
Címkék:

Katonadal-fesztiválra várták az érdeklődőket Zalaapátiban az elmúlt szombaton. Az önkormányzat és művelődési intézménye által harmadik alkalommal szervezett rendezvény díszvendége a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar volt, melynek tagjai a hagyományos katonadalok mellett népszerű musicaleket, közismert filmek főcímzenéit is megszólaltatták fúvós hangszereiken a közönség nagy tetszésére. A fesztiválon – katonadalokat előadva – 16 zalai népdalkör lépett fel a térségből.

 zapati3

A Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar – Zalaapátiban a katonadal-fesztiválon

A rendezvény az I. és II. világháborús emlékműnél koszorúzással kezdődött, ahol mások mellett Nagy Lajos mérnök alezredes, a Magyar Néphadsereg 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnokhelyettese és Vincze Tibor, Zalaapáti polgármestere helyezte el a megemlékezés és a tisztelet virágait. Az emlékműnél a 95 éves Márkus Györgyné, Mariska néni is szólt a jelenlévőkhöz. Felidézte férje történetét, aki a második világháborúban esett el 1942-ben, majd elszavalta a tragikus esemény kapcsán írt versét.

A katonadalok nemzeti hagyományaink szerves részét képezik, megőrzésük és ápolásuk ezért is kötelességünk, mivel magyarságunkat és identitásunkat fejezik ki – hangsúlyozta köszöntőjében Vincze Tibor már a fesztiválsátorban. A polgármester elmondta, Németh Lajos, a helyi harmonika-zenekar vezetőjének kezdeményezésére indították útjára a katonadal-fesztivált, melyet idén már harmadik alkalommal rendeztek meg. Végezetül arra a kérte a közönséget, hogy együtt szavalják el a "Most szép lenni katonának" című dal befejező sorait.

zapati1

Nagy Lajos mérnök alezredes, a rendezvény díszvendége (egykori zalaapáti lakos) nyitotta meg a fesztivált (legalsó kép). Köszöntőjében elmondta, hogy a korabeli iratok már az 1700-as évektől megemlékeznek a Székesfehérváron állomásozó ezredek zenekarainak tevékenységéről: a helyőrségi zenekar jogelődjét pedig egy 1964. február 17-én kiadott parancsban alakították meg.

– Tisztelnünk kell elődeinket, életüket és munkásságukat meg kell becsülnünk. Mindenki számára ezt kell, hogy jelentse a hagyományőrzés, mely nekünk, katonáknak, kötelességünk is egyben – hangsúlyozta. – A Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar tevőleges részese ennek, tevékenységei közé tartozik, hogy figyelemmel kísérje illetve jelenlétével tisztelje meg azokat az országos rendezvényeket, melyeken a magyar katonai múltat idézik fel. Emellett kegyeleti feladatuk is van, részt vesznek a honvédség hallottjainak búcsúztatása alkalmain.

A Ruff Tamás százados, karmester vezette helyőrségi (fúvós)zenekar repertoárja igazán sokrétű: nemzeti ünnepek kísérete mellett igazán látványos könnyűzenei koncerteket is adnak rendszeresen. A város zenei életében kifejtett kiemelkedő munkásságukat "Pro Urbe" és "Székesfehérvárért" címmel jutalmazták korábban, 2011-ben Székesfehérvár önkormányzata által alapított Fricsay Richárd Zenei Díjat is kiérdemelték.

zapati2

A Magyar Néphadsereg 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred feladata egyebek mellett a híradás biztosítása, a védett és nem védett információk továbbítása a magyar hadsereg számára az ország egész területén. A nemzetközi szerződésekben felajánlott alegységek személyi állományának híradó szakfelkészítését, kiképzését is végzik; elsődlegesen Afganisztában és Koszovóban. Emellett biztosítják az MH Összhaderőnemi Parancsnokság támogatási feltételeit – mondta el érdeklődésünkre Nagy Lajos parancsnokhelyettes.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK