2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Mitől híznak el a gyerekek?

2013. szeptember 05. csütörtök, 17:38
Címkék:

Zalában a gyerekek közel 20 százaléka túlsúlyos vagy kórosan elhízott – mutatta ki egy korábbi tanulmány, melyben a Pécsi Tudományegyetem gyermekklinikája mellett a zalaegerszegi megyei kórház gyermekosztálya is részt vett. Ez a hat éve zajló nemzetközi kutatási program folytatódik most I Family elnevezéssel, melynek részleteiről dr. Gárdos László osztályvezető főorvos tartott sajtótájékoztatót.

kovergyerek

Az I Family a gyermekkori elhízással foglalkozó, már lezárult IDEFICS tanulmányra épül; a munka során felhasználják annak eredményeit, és újra megvizsgálják az abban résztvevőket – emelte ki a főorvos. – A programba akkor 1300 óvodás és kisiskolás korú gyermeket vontak be Zalaegerszegről, Nagykanizsáról, és a két város környékéről. Egyik változás a korábbiakhoz képest, hogy az új átfogó felmérés kiterjed a szülőkre, nevelőszülőkre és a testvérekre is. Ennek kapcsán számítanak együttműködő érdeklődésükre. Újdonság továbbá, hogy ezúttal kevesebb lesz a fizikális és laboratóriumi vizsgálat, de annál több a pszichológiai teszt. Az elhízás lelki okaira szeretnének fényt deríteni, a gyerekek esetében például tableteken játszható számítógépes programokkal. Egyebek mellett arra keresik a választ, hogy az elhízás kialakulásában illetve megelőzésében milyen szerepet játszik a családi háttér, továbbá mennyire befolyásolják a gyerekeket kortársaik szokásai, valamint a környezeti tényezők. A vizsgálatok helyszíne, Zalaegerszegen a nővérszálló épülete, ahová egyéni egyeztetést követően a közreműködő családtagokat is elvárják. A felmérés személyre szabott értékeléssel zárul, melyben javaslatokat is kapnak a családok az életmódváltáshoz.

gardos laszlo net

– Az elhízáshoz vezető problémák köre rendkívül széles, egy-egy ok megváltoztatásával nem lehet tartós eredményt elérni. Tehát egy elhízott gyermeknek nem lehet csak azt mondani, hogy holnaptól kötelező egy órát futnia – jegyezte meg a főorvos.

Az európai fiatalok egészségi állapotának javítását szolgáló uniós projekt hosszabb távon hoz majd eredményt, akkor talán elkerülhetővé válnak a plusz kilókkal együtt, a későbbiekben kialakuló betegségek is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK