2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Mit üzen a karácsonyi evangélium?

2014. december 24. szerda, 14:24
Címkék:

A karácsonyi evangélium azt üzeni a világnak, hogy Isten szeretete emberré lett, mondja Kürnyek Róbert. A kertvárosi plébániatemplom plébánosával arról beszélgettünk, mióta ünnepeljük a karácsonyt, hogyan értelmezzük a karácsony misztériumát.

.

pokaszepetk nagy

 .

zalaapati netre nagy

 .

 

Pasztorok hodolasa

 Éljünk teljes életet szeretetben

– A keresztényüldözés első három évszázadban nem volt lehetőség az ünnepek, így a karácsony ünnepének kialakulására sem. 313. után Nagy Konstantin császár uralkodásának ideje alatt indul el az egyház élete, fejlődik struktúrája és ekkor alakul ki az egyházi év, az ünnepek, közte a karácsony, ami a 320-as évektől kezdve a keresztény világ egyik legfontosabb ünnepévé válik. Keresztény szemszögből Jézus születése a világ történelmének egyik legfontosabb momentuma, amikor is az Isten emberré válik.

– Jézus születése mit jelent az emberiség számára?

kurnyekrobert– Nem véletlen, hogy az időszámítás is Jézus születésével kezdődik. A kereszténység nemcsak a hívő ember, hanem tulajdonképpen valamennyiünk számára átütő erővé vált, mert a hiten túl kulturális szempontból is sok mindent adott a világnak. Gondoljunk csak az irodalomra, zenére, festészetre, oktatásra... Idesorolható a szociális munka is, amit a keresztény egyházak a kezdetek óta végeznek a rászorulók (szegények, hajléktalanok, betegek, idősek) megsegítése érdekében. Jézus azt mondja tanítványainak: "Amit egynek tesztek a legkisebbek közül, azt nekem teszitek". Ez nemcsak a gyerekekre, hanem minden emberre vonatkozik, akit társadalma, vagy környezete elnyom. Jézus velük azonosítja magát. A keresztény emberek éppen ezért tudják, miközben másokon segítenek, Krisztusnak szolgálnak, és vele tesznek jót.

– Mára sokat változott a karácsony megünneplése. Hogyan vélekedik erről?

– Nyilván egy ünnep nem tagadhatja meg eredetét, a karácsonyról Jézus nélkül nem lehet beszélni. Természetesen, aki nem vallásos, az nem kimondottan a vallási jellegét ünnepli benne, de ilyenkor is lehet értelmet adni az ünnepnek. Szokták a szeretet, a béke, a család ünnepének nevezni, ami mind igaz és helyes, de ez is valahonnét fakad. Hiszen tudjuk jól, ha a békét az emberiség saját magára bízza, menyire nem képes békében élni. Nemcsak a nemzetek, de gyakorta az egyén és a családok sem. Szomorú lenne, ha a békét, a szeretet csak az év egy napján ünnepelnénk. Egész évben meg kell becsülnünk azt, amink van; családtagjaink vannak, szeretnek bennünket, nem vagyunk egyedül, békében tudunk élni szeretteinkkel, a környezetünkkel... Ezt ne csak karácsonykor éljük meg és köszönjük meg, hanem az év minden napján.

Minden embernek, függetlenül attól, hogy hívő, vagy nem, bizonyos kérdések ott vannak a szívében. Miért élek? Miért kell jónak lenni, miért van a rossz az életemben? Jézus születésében megtalálhatjuk a válaszokat, és azt kell megértenünk, hogy az Isten mennyire szereti az embert. Hiszen vállalni akarja azt a sorsot, amit minden embernek kell. Nemcsak kívülről szemlél bennünket vizsgáztatva, hanem ugyanazt végigéli, amit mi. Amikor Jézus Krisztus emberré vált, megmutatta azt is, hogy lehetséges teljes emberi életet élni jóságban, önzetlenségben, áldozathozatalban. Elénk tette ennek a példáját, innentől kezdve nem mondhatjuk azt, hogy ez lehetetlen. Amikor az ő szeretetéről beszélünk, akkor ezt a szeretet akarjuk továbbadni, ezzel a szeretettel akarunk szeretni mi is másokat. A karácsony fényében érthetjük meg Jézus áldozatvállalását, ez nem csak azt jelenti, hogy meg kell halnunk másokért, de azt is, hogy tudjunk élni másokért!

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK