2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Mit tegyünk a bajban?

2014. április 27. vasárnap, 07:23
Címkék:

A Magyar Polgári Védelmi Szövetség rendezésében 21. alkalommal került sor a Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny megyei döntőjére Zalaegerszegen. A város központjában a Dísz teret tűzoltó- és mentőautók fogták közre és megkezdődött a nagy versengés. Zala megye fiataljai számot adhattak többek között iparbiztonsági, kimenekítési, elsősegélynyújtási és közlekedésbiztonsági ismereteikről.

kataszt ver1

21. Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny megyei döntője Zalaegerszegen

Kilenc órakor felsorakoztak a helyi illetve Hévízről, Keszthelyről, Lentiből, Letenyéről, Türjéről, Nagykanizsáról érkezett gimnazistákból és általános iskolásokból álló csapatok. Rövid technikai és munkavédelmi információk után elsőként Rigó Csaba, a Zala Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, a verseny fővédnöke köszöntötte a fiatalokat, majd Egri Gyula tűzoltóezredes buzdította őket említve az országos versenyt, amire az első helyezést elérő középiskolás és általános iskolás csapat juthat tovább.

A téren 12 állomás lett elhelyezve, melyeken érdekes, játékos feladatok várták a versenyzőket. Elméleti tudásukról szinte minden állomáson számot kellett adniuk a fiataloknak, úgy ahogy rögtön az első állomáson teszt formában polgári védelmi, tűzvédelmi, katasztrófavédelmi ismereteikről. Majd jött az ár- és belvízvédelmi feladat, ahol a homokzsákokból készült védmű helyes megépítésével szerezhettek pontokat a csapatok.

Következő próbához védőfelszerelés volt szükséges. Szennyezett terepszakaszról egy sérült kimentését, majd ellátását imitálták. Ezután egy kimenekítés során a lakosság túlélőcsomagját kellett összeállítani, majd a mocsáron keresztül kijutni a helyszínről. A következő állomáson próbára tették a versenyzők készségét és ügyességét a korlátozott látási viszonyok közötti tájékozódásban. Egy fő, fején egy gázmaszkkal, teljes mértékben csapattagjaira bízva magát, utasításokat követve érte el a labirintus kijáratát.

A következő állomáson a versenyzők feladata volt, hogy felismerjék a veszélyes-anyagot szállító jármű jelzéseit, táblákat és azok feliratait és beszámoljanak arról, hogy milyen helyes magatartási szabályokat követnének egy veszélyes árú szállító gépjármű balesete során. A versenyszámokban a környezetbiztonság is fontos szerepet kapott. A versenyzőknek össze kellett gyűjteniük és szelektív hulladékgyűjtőkbe helyezniük a kijelölt pályán található szemetet. Tanakodtak is a fiatalok, hogy vajon a mobiltelefon és a rúzs milyen színű edénybe tartozik. A sikeres és helyes hulladékkezelés után, bemutathatták közlekedésbiztonsági ismereteiket. Miután a csapat összes tagja sikeresen átjutott háromkerekű kerékpárral az akadálypályán, veszélyjelzéseket és szimbólumokat raktak ki hatalmas kockákból. Térképismeret és tájékozódási képesség is szükséges ahhoz, hogy egy csapat sikeresen szerepeljen a versenyen. Az állomásvezető térképi jeleket kérdezett és a tájoló használatát mutatta be illetve kérte számon a versenyzőkön.

A verseny lezárását követően Pusztamagyaród polgármesterasszonya gulyáslevest és sajtos pogácsát osztott a fiatal részvevőknek, támogatva a programot a polgári védelmi szervezet tagjaként.

kataszt ver2

Az eredményhirdetést megelőző pár feszült percben Lenner Ágnest, a türjei Szent László Általános iskolából érkezett csapat felkészítő tanárát kérdeztem meg a versenyt megelőző időszak történéseiről. Elmondása szerint iskolájukban hatalmas érdeklődés volt a verseny iránt. Két csapattal neveztek a járási megmérettetésre, akik közül a nyolcadik osztályt járó Pálinkás Kolos, Majer Nikoletta, Kulics Eszter és Barbalics Martin csapattagok bizonyultak a legjobbnak. Az újdonság hatása nagy lelkesedéssel töltötte el a fiatalokat. A csapat nem keseredett el a 3. helyezés hallatán sem. Az iskola jövőre is tervezi, hogy csapatot indít a versenyen, mert a fiataloknak szükségük van ezen a téren is ismeretekre, ez biztosan hasznos tudás számukra.

A 21. Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny megyei döntőjén 1. helyezést ért el a zalaegerszegi Mindszenty József Általános Iskola és Gimnázium gimnazista csapata és általános iskolás csapata (2. kép). Peszleg Richárd, a győztes gimnazista csapat tagja két évvel ezelőtt már részvett ezen a versenyen és nagy lelkesedéssel említette a tömlőgurítást. Véleménye szerint a tűzoltóság szakembereitől a felkészülés során kapott ismeretek segítették őket az első helyre.

Általános iskolás csapatok közül a nagykanizsai Péterfy Sándor Általános Iskola vihette el a 2 helyezésért kapott serleget, és a türjei Szent László Általános Iskola versenyzői kerültek a harmadik helyre. A Nagykanizsai Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium Cserháti tagintézményének középiskolás részvevői érték el a 2. helyezést a középiskolás kategóriában. A Gönczi Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola (1.kép) csapata vehette át a 3. helyért járó serleget.

A díjak átadása után Gyutai Csaba, Zalaegerszeg Megyei jogú város polgármestere gratulált a részvevőknek, majd Egri Gyula tűzoltó ezredes, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszönte meg a verseny rendezőinek és segítőinek tevékeny részvételét. Kifejezte reményét, miszerint a program nagyban hozzájárul a fiatalok nemzetbiztonsághoz fűződő ismereteik, környezettudatuk javulásához és összefognak a magyar lakosságért.

A versenyről további fotók tekinthetők meg a galéria rovatban.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK