2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Mindszenty József emlékére

2012. március 06. kedd, 15:34
Címkék:

Az idei évet a magyar katolikus egyház a 120 évvel ezelőtt született Mindszenty József érsek, bíboros, hercegprímás emlékének szenteli. Zalaegerszegen március 17-30 között zajlanak az ünnepi programok.

Kiállítással és tudományos emléküléssel is készülnek

A hercegprímás két évig, mint hitoktató, majd 25 évig, mint plébános végezte munkáját Zalaegerszegen és a csatolt községekben. Valójában szabad életének nagy része a zalai megyeszékhelyhez köti, hangzott el a témában tartott sajtótájékoztató alkalmával, utalva a helyi megemlékezés fontosságára. Az ezzel kapcsolatos programok között gyalogos zarándoklat, konferenciák, ünnepi szentmise, koszorúzás, kiállítás, színdarab bemutató szerepel.

A sort gyalogos zarándoklat nyitja március 17-én. A Mindszenty-iskola udvaráról indulnak a résztvevők, hogy közel 30 kilométeres távot megtéve a bíboros csehimindszenti szülőházánál róják le tiszteletüket.

mindszenty

Az önkormányzat támogatásával tudományos emlékülés zajlik majd a város dísztermében március 28-án. Levéltárosok, könyvtárosok, muzeológusok, teológusok beszélnek majd többek között Mindszenty életútjáról, politikai közéletéről, zalaegerszegi építkezéseiről, a város kulturális életben való részvételéről, a nyilasokkal és kommunistákkal szembeni küzdelmeiről, tájékoztatott Gyutai Csaba polgármester.

Március 29-én (a születési évforduló napján) életrajzi kiállítás nyílik a Mindszenty-iskolában, 30-án pedig püspöki koncelebrációs szentmise lesz a Mária Magdolna Plébániatemplomban, majd dr. Veres András megyés püspök koszorúzza meg a bíboros szobrát, a róla elnevezett téren. Ugyanezen a napon lelkipásztori munkásságra helyezve a hangsúlyt zajlik az a nyilvános konferencia, melynek szintén a Mindszenty-iskola adja a helyszínt, és vendégül várják a Zalaegerszegen nevelkedett és szentelt papokat is. A nap zárásaként a Hevesi Sándor Színház társulata adja elő a Zárdakápolnában a Péntek Imre által írt zenés dokumentumjátékot, mely a bíboros életének néhány mozzanatát adja vissza, sorolta Stróber László apátplébános.

Az önkormányzat és az egyház képviselői a város nevében részt vesznek a március 31-én Szombathelyen tartandó ünnepi szentmisén és koszorúzáson is.

A Mindszenty-iskola pedig országos pályázatot tett közzé március 6-án, melyben a középiskolás diákokat szólítanak meg a bíborossal kapcsolatos pályaművek elkészítésére. Az írások beadási határideje október elseje, elbírálás e hónap végén lesz, mondta Csordás Róbert iskolaigazgató.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK