2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Mikroszkóp, kamera, szoftver szülinapra

2016. március 29. kedd, 16:42
Címkék:

Egy új mikroszkóppal, három kamerával és három kromoszómaelemző szoftverrel gazdagodott a zalaegerszegi megyei kórház genetikai osztálya. A sajtótájékoztatón bemutatott új eszközöket az AquaCityben tartott jótékonysági nap bevételeiből valamint önkormányzati támogatásából szerezték be.

genetika mikroszkop net1

Új eszközökkel gyarapodott az idén negyvenéves genetikai labor

Dr. Halász Gabriella, a kórház főigazgatója méltatta a város és közössége összefogását, melynek eredményeképpen az Ispita Alapítvány meg tudta vásárolni az eszközöket a genetikai labor számára. Szakmai jelentőségükről elmondta: az orvostudomány hihetetlen technológiai fejlődését sehol nem tudják azonnal nyomon követni, ezért rendkívüli üzenettel bír az, hogy a kórház működésének segítését egyaránt fontosnak tartja a lakosság és az önkormányzat. Ez egy igazi születésnapi ajándék, hiszen a genetikai labor idén ünnepli negyvenéves fennállását, fűzte hozzá.

Balaicz Zoltán polgármester elmondta, a jótékonysági családi nap tavalyi programján a színház és a genetikai osztály támogatását tűzték ki célul. Az elgondolást annyira magáénak érezte a város közössége, hogy a látogatók és a főzőcsapatok száma, a belépőkből és az árusításból származó bevétel valamint a vállalkozások felajánlása egyaránt rekordot döntött. Összesen 12 millió forint gyűlt össze, de ez nem volt elegendő mindkét cél megvalósítására. Ezért a képviselő-testület úgy határozott, hogy kiegészíti az összeget. Így több mint tízmillió forint áll rendelkezésre a Hevesi Sándor Színház előcsarnokának nyári felújítására, illetve az Ispita Alapítvány számára is biztosították az eszközbeszerzéshez szükséges 13 millió forintot.

genetika mikroszkop net2

Balaicz Zoltán, dr. Halász Gabriella és dr. Tihanyi Marianna a sajtótájékoztatón.

A polgármester kiemelte, bár az önkormányzat sosem volt a kórház fenntartója, mégis kötelességének érzi támogatását. Megemlítette, szeretnék bővíteni a kórház körüli parkolóhelyek számát abban a fejlesztési csomagban, melynek része a sportcsarnok és a vmk előtti tér megújítása.

Dr. Tihanyi Marianna, a genetikai osztály vezető főorvosa elmondta, évente mintegy ezer kromoszómavizsgálatot végeznek, melynek kétharmada a perifériás vérből, míg egyharmada magzati vérből származik. A kromoszóma-eltérések velünk születettek, gyógyítani nem lehet, de kimutatásuk fontos, hogy tudják, mi áll a problémák hátterében. A Down-kór az egyik legismertebb veleszületett genetikai eredetű betegség, ugyanakkor a kromoszóma-rendellenesség következtében más fejlődésbeli zavarok, szív-, agy-, veseproblémák is előfordulhatnak. A meddőség hátterében is állhat kromoszómahiba.

– Ez szerencsére ritka, 100 esetből mintegy 3-4 körüli. Éppen ezért fontosak a negatív eredmények is, mert akkor más irányban kell keresni az okot, és lehet beavatkozni, mert nincsen genetikai eltérés – hangsúlyozta a főorvos.

Az új eszközökkel együtt három korszerű munkaállomás segíti az elemzést a genetikai laborban, ahol a pécsi Reprodukciós Központ számára is végeznek vizsgálatokat.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK