2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Megújul a Dísz tér és környezete

2013. június 04. kedd, 18:40
Címkék:

A zalaegerszegi belváros-rehabilitációs program funkcióbővítést célzó részeként hamarosan megújul a Dísz tér, majd a projekt második ütemeként a polgármesteri hivatal előtti tér. A látványterveket az Egerszeg Fesztivál idején a városháza előtt lehetett szemrevételezni. Néhány évvel ezelőtt még a Kazinczy tér átépítése szerepelt az elképzelések között, most mégis a Dísz tér és környéke lett a fókuszpont. Az okokról, és az átalakulás részleteiről Bertók Sándor főépítészt kérdeztük. A Kazinczy térrel kapcsolatban a főépítész elmondta: valóban szerették volna visszaadni a belváros e szakaszának tér jellegét, ám ennek komoly feltételei voltak.

disz-ter-latvany

Többfunkciós főtérré válhat

A belvárost kikerülő, tehermentesítő út azonban csak részben épült meg a Budai Nagy Antal utca folytatásaként (a sportcentrumtól a Kiskondás étteremig terjedő szakasz még hátra van), és a piactér rehabilitációja is lassabban halad a vártnál. A Kazinczy tér átépítése emiatt várat magára.

Nem elhanyagolható kérdés az sem, hogy mikor lesz sétálóutca a Kossuth utca, ám a főépítész szerint ezen a ponton mindig felmerül az a kérdés is, hogy "rendben, de mi jön azután, ha lezárjuk; tényleg más lesz -e a belváros hangulata csak emiatt". A szakemberek szerint erre az utóbbi kérdésre kell fókuszálni, vagyis olyan körülményeket kell teremteni, hogy érdemes legyen majd a forgalommentes városközpontban sétálni, pihenni.

"Ezt célozza tulajdonképpen a Dísz tér, és a projekt további részeként a városháza előtti tér átalakítása" - folytatta Bertók Sándor. "A Dísz tér a 70-es évek elején épült, ám máig nincs meg a központi tér funkciója. Néhány városi fesztivált leszámítva, a teret tulajdonképpen nem használjuk, csupán áthaladunk rajta".

A város szeretne olyan külsőt, és olyan funkciókat találni a térnek, ami megállítja az embereket; legyen szó pihenésről, fagylaltozás közbeni üldögélésről, vásárokról, vagy kulturális rendezvényekről. A cél, hogy megszűnjenek azok az akadályok, melyek gátolják a tér fejlődését és használhatóságát. Egységes és egyszintű díszburkolat, és más elrendezésű zöldfelületek jönnének létre. A tér déli oldalán megszűnne a Tüttössy útról érkező autóforgalom (az említett utca kétirányúvá válna). Az északi oldalon viszont addig lehetne autózni, míg sétálóutca nem lesz a Kossuth utca. A tér átrendezése után a kulturális események fesztiválsátra is ezen az északi oldalon kapna helyet.

A főépítész szerint az is lényeges, hogy a Dísz tér, és a környező földszinti üzlethelyiségek között legyen egyfajta interakció. Végül pedig, hogy a városháza előtti tér, a Csipke-passzázs, a Dísz tér és az Európa tér közötti kapcsolat megteremtésével, egy egységes hangulatú, sok lehetőséget biztosító, tágas, modernkori főtér jöjjön létre a város szívében.

Kiss Edina városrendezési szakreferens érdeklődésünkre elmondta, hogy a Dísz tér egyik fő motívuma változatlanul a szökőkút lesz, ám ennek környezete is átalakul. Több zöldfelület és fa kerül a kút köré, ami egy intimebb hangulatot eredményez. A piros korlát megszűnik, helyette az oszlopokra úgynevezett árnyékoló pergola kerül, ami a tér más részein is visszatérő elem lesz. Több ülőhelyet, virágágyást, valamint ivókutas zöld szigetet, is terveznek a szökőkút szomszédságába.

A 130 millió forintos fejlesztés - melynek terveit Darabos Géza, a DH-Buildings Mérnöki Kft. vezetője készítette - várhatóan ősszel indul, és a tervek szerint 2014-ben az első ütem átadásra is kerül.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK