2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Megújul a Dísz tér és a Vásárcsarnok

2013. augusztus 22. csütörtök, 13:16
Címkék:

Szeptembertől folytatódik a belváros-rehabilitációs program Zalaegerszegen. Az Európai Uniós forrásból finanszírozott projekt második ütemének részeként 2014 végéig megújul a Dísz tér, a Kossuth utca több üzletének homlokzata, a Vásárcsarnok épülete, valamint folytatódik a Rákóczi utat elkerülő tehermentesítő út kiépítése is. A részletekről a Piac téren tartott sajtótájékoztatót Gyutai Csaba polgármester és Bertók Sándor főépítész.

img 1250.2

Folytatódik a belváros-rekonstrukció Zalaegerszegen

A polgármester elmondta: a közel 930 millió forint összköltségű program egyik legfontosabb eleme a Dísz tér teljes átalakítása. Az a cél, hogy egy élhető, zöldfelületekben és pihenőrészekben gazdag, ám átjárható, igazi belvárosi tér jöjjön létre. Szeretnék, ha az új Dísz térre kitelepülnének a környező kávéházak, és igazi közösségi helyként funkcionálna a belváros ezen része.

Gyutai Csaba a rehabilitáció további elemeivel kapcsolatban úgy nyilatkozott: vállalkozók és üzlettulajdonosok bevonásával tizenhét Kossuth utcai üzlet portája újul meg. A Portál Program keretében komplex homlokzat-rekonstrukciót hajtanak végre az érintett boltokon. A felújítással egységes hangulatú és dizájnú üzletsor létesül a város főutcáján.

A belvárosi átalakításokkal párhuzamosan folytatódik a tehermentesítő út kiépítése is. A Kazinczy teret és a Rákóczi utat mentesítő út a beruházás első ütemeként a Kölcsey-gimnáziumig épült meg a Budai Nagy Antal utcából kiindulva. Most a Kiskondás étteremig szeretnék folytatni az építkezést. A projekt részeként megtörténik továbbá a Vásárcsarnok homlokzatának felújítása is.

rehab 2

Bertók Sándor és Gyutai Csaba a projekt részleteiről tartott beszámolót

Bertók Sándor főépítész kiemelte a tehermentesítő út fontosságát, melyre fokozottabban szeretnék felhívni a lakosság figyelmét is. Bár sokan használják, funkcióját egyelőre nem tölti be teljesen, hiszen még mindig nagy a Kazinczy tér és a Rákóczi út átmenő forgalma. Ezen szeretnének az elkerülő út továbbépítésével változtatni. A Vásárcsarnok felújításához kapcsolódóan elmondta: a projekt részeként, vállalkozók bevonásával visszaépül a Piac téri virágudvar is. Ezt korábban pont a tehermentesítő út első ütemének építése miatt kellett elbontani.

A zalaegerszegi városrehabilitáció 2009-ben indult. Az első ütemmel megújult a Kossuth utca, a Csipke passzázs, és a Piac tér. A program második ütemének munkálatai szeptemberben kezdődnek, és 2015 februárjáig tartanak. A közel egymilliárd forintos projekt 97 százaléka uniós, illetve állami támogatással valósul meg. A hiányzó három százalékot (180 millió forint) hitelből finanszírozza a város. Ebből 70 millió forintot szánnak a polgármesteri hivatal előtti felújítására is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK